Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi problem s biootpadom

VIDEO Nesnosan smrad širi se kvartovima, Zagrepčani zvali i policiju, doznajemo o čemu se radi

Foto: Ekologija grada
24.01.2024.
u 16:38

Podsjetimo, nakon što je prosinački odron uništio kompostanu na Jakuševcu, biootpad se tjednima gomilao po kantama diljem Zagreba. Gradonačelnik je tada kazao kako se traži rješenje te da će, dok se ne pronađe, dio biootpada biti odlagan na Čretu. Nešto kasnije, potpisao je ugovor s privatnim oporabiteljem koji zagrebački biootpad zbrinjava po cijeni od 373 eura po toni

Već danima ne možemo disati od smrada, žale se stanovnici Markuševca, Bukovca, Maksimira i drugih kvartova koji se nalaze u susjedstvu kompostane Zrinjevca u Markuševcu na adresi Čret 2E. Dio stanovnika prijavio ga je policiji koja je, kažu,  prijavu proslijedila Državnom inspektoratu. Drugi dio susjeda najavljuje prosvjed, a i potencijalnu blokadu prometnice koja vodi do kompostane. 

Doznajemo i da su zbog smrada djelatnici Dječjeg vrtića Bukovac donijeli odluku da djeca danas ne izlaze na otvoreno. Poslali su, navodno, niz upita Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar da ih izvijeste o kvaliteti zraka, no bez odgovora. Smrad je, slažu se svi, nesnosan. 

Podsjetimo, nakon što je prosinački odron uništio kompostanu na Jakuševcu, biootpad se tjednima gomilao po kantama diljem Zagreba. Gradonačelnik je tada kazao kako se traži rješenje te da će, dok se ne pronađe, dio biootpada biti odlagan na Čretu. Nešto kasnije, potpisao je ugovor s privatnim oporabiteljem koji zagrebački biootpad zbrinjava po cijeni od 373 eura po toni. 

Iz naših izvora u Čistoći doznajemo pak kako od 12 programa koliko ih dnevno podružnica ima za biootpad, njih osam ide na Jakuševec, a  potom privatnom oporabitelju, dok ostala četiri završavaju na Markuševcu

Kolike količine biootpada iz kućanstava odlaze na markuševečku kompostanu i do kada će se biootpad ondje odlagati, upitali smo Grad i Čistoću. 

–Na kompostani Markuševec podružnica Zrinjevac obavlja poslove zaprimanja i obrade biorazgradivog otpada u skladu s važećom Dozvolom za gospodarenje otpadom, te provodi sve propisane mjere za sprečavanje štetnog utjecaja na okoliš. Tijekom vremenskih promjena, nedostatka strujanja zraka ili naglih promjena tlakova zraka, ponekad može doći do širenja neugodnih mirisa. Kako bi se smanjile pojave neugodnih mirisa u takvim uvjetima, podružnica Zrinjevac tretira kompostanu masu bioalergenima i efektivnim mikroorganizmima - odgovorili su na naš upit iz Zagrebačkog holdinga. 

Komentara 45

MI
mizimojzi
17:01 24.01.2024.

Koga ste birali toga ste i dobili

JO
JovanC
17:01 24.01.2024.

Ha ha ha jake snage MOZEMO na terenu a ha ha ha

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
17:35 24.01.2024.

Ne brinite, sve će se riješiti do 2028. Senf se zalaufao, nisu prošle ni tri godine a on već ima sažetak studije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije