Zagreb Burgerfest traje još danas, a ljuta završnica bit će doslovno ljuta jer se sprema Okršaj Ljutomana 2022., odnosno natjecanje u jedenju ljutih papričica.
- Možda ste jeli ljute umake, možda ste jeli svježe chili papričice, no ništa se ne može mjeriti s ovim. Samo najhrabriji i najluđi pristupaju ovakvom natjecanju i odlaze s vječnom slavom (i suzama u očima). Okršaj ljutomana je natjecanje za sve one koji uporno govore da im ništa nije preljuto! Dante nije jedini koji ima svojih 9 krugova pakla. Sretno svima koji se okušaju! - poručuju organizatori.
Pravila su sljedeća: Natjecanje ima 9 krugova, odnosno, natjecatelji jedu 9 chili papričica. Vrijeme za pojesti pojedinu papričicu iznosi 120 sekundi, ukoliko to natjecatelj ne uspije – diskvalificiran je.
>> POGLEDAJTE VIDEO:
Papričice koje se jedu su redom:
- Pimiento De Padron – ljutina 100 – 5.000 SHU
- Hot Portugal – ljutina 1.000 – 10.000 SHU
- Jalapeno – ljutina 2.500 do 10.000 SHU
- Habanero – ljutina 150.000 – 350.000 SHU
- Fatalii – ljutina 100.000 – 300.000 SHU
- Bhut Jolokia Chocolate – ljutina 800.000 – 1.000.000 SHU
- Naga Viper – ljutina 1.100.000 – 1.4000.000 SHU
- Trinidad Scorpion Moruga – ljutina 1.200.000 – 1.500.000 SHU
- Carolina Reaper – ljutina 1.500.000 – 2.200.000 SHU
Nije dozvoljeno pljuvanje, bljuvanje niti sakrivanje papričica tj. isto povlači diskvalifikaciju s natjecanja Pobjednik je onaj natjecatelj koji pojede najljuću papričicu (i sve prije nje).
Ako više natjecatelja pojede naljuću papričicu, ide se u dodatna 3 kruga natjecanja ponavljanjem zadnje 3 najljuće papričice (Bhut Jolokia Chocolate, Trinidad Scorpion Moruga, Carolina Reaper).
U trećem dodatnom krugu pobjednik je onaj koji najbrže pojede papričicu i pokaže da ju je progutao, a ostala mjesta se također određuju vremenski.
Pobjednik mora pojesti jednu papričicu više od drugoplasiranog natjecatelja, neovisno o tome je li drugoplasirani odustao. Naravno, sve ovo natjecatelji čine na vlastitu odgovornost.
>> POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU
Burgeri ne podnose nabijanje cijene. Još kad tome dodamo slabiju kupovnu moć građana. Evo nek netko napravi ćevape s Istarskim tartufima, Brie sirom, certificirano ekološki uzgojenim lukom.... pa to naplati 150, 200 kn. Namirnice u njima, tartufi, brie, ekološki lukuk opravdavaju cijenu, ali to će samo za probu kupit poneki. Ista stvar se sad radi i s burgerima.