Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradnja elektrane

Upitna sudbina bioelektrane BE-TO pokraj Velike Gorice

'10.03.2012., Velikogoricka 10b, Staro Cice - U lokalu Phoenix odrzana je izborna skupstina HDZ-a Velike Gorice. Drazen Barisic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
21.03.2012.
u 09:00

Velikogoričani danas u Gradskom vijeću ponovno važu argumente svih zainteresiranih strana u vezi s gradnjom bioelektrane

Gradsko vijeće Velike Gorice još jednom će 21. ožujka raspravljati o opravdanosti gradnje najveće kogeneracijske elektrane u Hrvatskoj koju HEP-OIE namjerava graditi kraj jezera Staro Čiče. Nitko se ne usuđuje prognozirati ishod rasprave jer su obje strane, HEP-ova tvrtka kćer Obnovljivi izvori energije i protivnici izgradnje okupljeni u Akciji za Turopolje, spremne svoje stavove braniti svim argumentima.

Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić rekao je predsjednicima mjesnih odbora Staro i Novo Čiče te Vukovina kako grad smatra da je bioelektrana rješenje koje smanjuje troškove električne i toplinske energije, ali želi ponovno saslušati sve argumente kako bi se zajednički donijela odluka. Ukratko, dio građana smatra da će BE-TO, vrijedna 85 milijuna eura, biti promašena investicija jer se elektrane tako velike snage, 20 MW električne energije i toplinskog učinka 35 MW, ne isplate graditi.

Boje se čak da Hrvatske šume nemaju dovoljno drvne sječke, a nije im pogodno ni mjesto pokraj budućeg sportsko-rekreacijskog centra uz jezero. Goran Slipac, direktor HEP-OIE, s druge strane tvrdi da se u izgradnju koja se planira već nekoliko godina, krenulo jer je sadašnji sustav grijanja građana dugoročno neodrživ.

Zvonimir Preveden, bivši dugogodišnji direktor austrijskog Kohlbach Holdinga koji je prije nekoliko godina za Poslovni dnevnik govorio o neisplativosti velikih elektrana na biomasu, danas kaže da o projektu BE-TO Velika Gorica nema nikakvih službenih informacija ni podataka. O projektu je čuo neslužbeno jer se građani okupljeni u Akciji za Turopolje pozivaju na njegov prijašnji intervju i to iz “druge ruke“ u neformalnom razgovoru s poznanikom iz Hrvatske.

– Nedvojbeno je da se kogeneracijska postrojenja na bazi energenta biomasa isplate samo ako se i struja i toplina koriste, odnosno prodaju po tržišnim cijenama. Za to postoje i detaljno dokumentirani primjeri – rekao je Preveden. Na osnovu podataka koje je dobio od naše redakcije kaže da može kao sličan, skoro isti primjer navesti kogeneracijsko postrojenje za grijanje austrijskog grada Lienza, veličinom nalik Velikoj Gorici. To je glavni grad austrijske savezne pokrajine Istočni Tirol, industrijski i turistički centar na granici prema sjevernoj Italiji. Poznat je po cjelogodišnjem turizmu jer uz planinski turizam  na Dolomitima imaju i turizam na divljim tokovima rijeka te vrlo razvijen ljetni turizam.

Preveden se odmah ograđuje te kaže kako nije uspoređivao buduću BE-TO u Velikoj Gorici s postrojenjem u austrijskog gradiću koji je financirala i izgradila njihova elektroprivreda u suradnji s gradom. Postrojenje u Lienzu u pogonu je više od deset godina, i na zadovoljstvo vlasnika i korisnika radi s dobiti. Preveden nikako ne bi htio da se Velika Gorica uspoređuje s ovim austrijskim gradom jer je riječ o sasvim drugačijim tehničkim rješenjima. Primjer je, kaže, naveo samo zbog slične veličine gradova. Osim toga, uz kotlove na biomasu, Lienz ima i sunčane kolektore.

Komentara 2

HS
hsinisa
09:44 21.03.2012.

Dosta evropskih gradova ima slične primjere kombinrane proizvodnje toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora.. recimo grad Zagreb bi mogao imati dosta takvih sunčanih kolektora za vlastite potreba s obzirom na proračuna, a li nema dovoljno pameti i inicijative u ovoj gradskoj vlasti da se takvi projekti ostvare i financiraju, a sve se ispalti korioz nekoliko godina..

ST
stefj
10:38 21.03.2012.

Hm, smještaj elektrane je problematičan... Morat će posjeći kompletno ono malo šume u okolici da bi imali dovoljno drveta za peć :) Ne znam da li se radila studija, od kuda će kupovati biomasu i koliko će ih koštati transport. Na tom detalju bi moglo sve postati neisplativo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije