Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMAJU ZAŠTITU

Zagrebački sindikat: Ostali smo bez uskrsnice jer nemamo kolektivni ugovor

Bazen Svetice
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
11.04.2020.
u 10:13

Problem je, objašnjava šef Sindikata branitelja i radnika ustanove Upravljanje sportskim objektima Goran Jelić, u tome što njihovo pravo na blagdanski dar nije definirano kolektivnim ugovorom, budući da ga nemaju, već pravilnikom o radu.

Za isplatu uskrsnica ovih se dana bore sindikati Zagrebačkog holdinga, od čijih je članova, podsjetimo, zatraženo ne samo da se odreknu blagdanskog bona u iznosu od 600 kuna, nego i da to učine napismeno. Odnosno, da prvo potpišu izjave da se, osim dara za Uskrs, odriču i tog prava iz kolektivnog ugovora, kao i mogućnosti njegova naknadnog potraživanja sudskih putem. Poručeno im je kako bi to bio njihov osobni doprinos "uklanjanju po život opasnih ostataka po krovovima zgrada i kuća” nakon potresa, no sindikati su ih odmah upozorili kako ništa nisu dužni potpisivati te Holdingu uzvratili kako bez blagdanskoga dara ne namjeravaju ostati.

Pravo na uskrsnicu, pak, imaju i zaposlenici gradske ustanove Upravljanje sportskim objektima, no oni je, ističe Goran Jelić, predsjednik tamošnjeg Sindikata branitelja i radnika, i bez potpisivanja izjave o odricanju neće dobiti. Problem je, objašnjava, u tome što njihovo pravo na blagdanski dar nije definirano kolektivnim ugovorom, budući da ga nemaju, već pravilnikom o radu.  

- A taj pravilnik ne štiti naša prava niti možemo utjecati na ono što u njemu stoji. Sve se odluke donose preko upravnoga vijeća koje glasovanjem može neku točku iz pravilnika izbaciti ili je pak u njega uklopiti. Tako je većinskim glasovima izvan snage stavilo i točku koja nam daje pravo na uskrsni dar za ovu godinu, i to je bilo to, priča završena. Nije bilo potrebe da potpisujemo ikakve izjave kao oni u Holdingu - kaže Jelić, koji je čelnik jednoga od šest sindikata u ustanovi Upravljanje sportskim objektima.

Kolektivni su ugovor, dodaje, imali dok su pripadali Holdingu, no kada su 2014. godine iz njega izišli, prestao je vrijediti, a novoga do danas nema, ističe, usprkos svim sindikalnim naporima da ga dobiju. 

- Ova je mjera usto velik udarac na radnike ustanove jer polovina njih ima plaću daleko ispod prosječne pa i ovako jedva preživljavaju. Naši članovi dolaze na posao unatoč opasnosti od koronavirusa, i želimo raditi, samo tražimo da se poštuju i naša prava - zaključuje Jelić.

Komentara 9

UD
UdrugaBlokirani
13:03 11.04.2020.

Koja bahatost, sebičnost i bezobrazluk.

JO
jovanovic
11:20 11.04.2020.

koje Uskrsnice??? to nema nigdje u svijet.. za Bozicnicu ili trinaestu placu sam cuo.

Avatar DonnaAC86
DonnaAC86
10:53 12.04.2020.

Sandra, 37. w︆︅w︆︅w︆︅.︆︅l︆︅o︆︅v︆︅e︆︅x︆︅x︆︅.︆︅c︆︅l︆︅u︆︅b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije