Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HEROJ Samoborac Ričard Dobranić ima rak, a iako leži, i dalje je vedrog duha

Riki živi da bi prodao svoju knjigu i izdao nastavak

21.04.2009.
u 23:44

U maloj sobi bez prozora na pregolemom krevetu leži sićušni Ričard Dobranić - Riki. Lice mu zagasito crvene boje, vrat tanašan, noge položene jedna uz drugu, ali oči posebna sjaja. Pozdravlja nas i moli da pričamo glasnije - ne čujem baš dobro, smije se, a hrapavost njegova glasa odzvanja sobom u kojoj posljednjih šest mjeseci leži više od 22 sata dnevno.

Digne se da bi kuhao
Taj Samoborac ima 33 godine, duh veći od prostorije u kojoj boravi i tri želje - prošetati gradom, prodati svoju knjigu “Priča o zrnu pijeska” i pronaći sponzora za izdavanje nastavka njegove prve priče. No nije lako jer Rikija izjedaju bolesti.

Karcinoidno oboljenje jetara, debelog crijeva, kronični perikarditis, kronični gastritis, bronhalna astma i srčana mana. Očekuju ga operacije srca i plućne stenoze, no na to će Riki morati pričekati. Njegovo stanje se pogoršalo, imunitet oslabio, mišići atrofirali, a tjelesna masa pala na 60 kilograma.

– Ma ja sam vam pjesnik, glasnik radosnih vijesti i DJ. Borim se iz dana u dan. Sve mi više paše tišina i pisana riječ – priča Riki i ponovno se smije. Kada ga noge slušaju ustane iz tog, naspram njegova tijela pregolemog kreveta i sam si pripremi ručak.

– Zadovoljan sam kada to uspijem. Ali dok sve to pripremim, skuham i pojedem umorim se previše i pitam se jesam li možda kuhaču trebao prepustiti nekome drugom – odgovara i temu skreće na svoju knjigu.

Priča o zrnu pijeska je, kako kaže autor, pun životne snage, filozofska impresija podijeljena u tri pjevanja. Zanimljivo, ta knjižica od 172 stranice nema bilješke o autoru. Zašto, pitamo ga?

– Sve je to malo zbunjujuće. Čemu bilješke kad cijela knjiga govori i o meni, i o tebi, i o svakome – odgovara. Još 1999. otkrili su mu metastaze na jetrima, no on je sve do studenog prošle godine radio.

Vidjet ćete, ustat ću
Soboslikar i pjesnik njegova su zanimanja. No izdale su ga natečene noge i podmukla bolest. A pokreće ga želja da samo proda svoju knjigu kako bi prikupio novac za terapije kojima mora ojačati.

Nas ne moli ništa. Ne moli nikoga ništa. Tek na naš nagovor daje broj računa u Privrednoj banci 2340009-3211202420. Pri odlasku se rukujemo, a on nam dobaci - vidjet ćete vi, opet ću ja ustati i nasmije se onako kako samo on zna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije