Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Prošetajte se s nama gradom stopama Marije Jurić Zagorke

Drugo izdanje vodiča Centar za ženske studije predstavlja uz 143. obljetnicu rođenja velike književnice i novinarke. Njezin stan na Dolcu 8 bit će otvoren danas, sutra i u nedjelju od 11 do 16 sati. Organizira se i tura po mjestima iz Gričke vještice
02. ožujka 2016. u 15:32 2 komentara 1219 prikaza
Zagorka stan
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

S prijateljicama je voljela sjediti u kavani hotela Palace na kolačima i kavi. Između dva rata stanovala je u hotelu Esplanade, a jutra provodila nervozno šečući oko hotela sve do ručka. A pune 22 godine provela je u redakciji Obzora u zgradi Dioničke tiskare na uglu Gundulićeve i Marovske ulice, današnje Masarykove.

Sve su to lokacije u gradu kojima se kretala poznata književnica i novinarka Marija Jurić Zagorka, a popisala ih je Slavica Jakobović-Fribec. Njih 20 stavila je i na kartu te ih opisala u vodiču “Zagorkinim tragom kroz Zagreb”, a izdavački partner joj je Centar za ženske studije.

Jelačić-plac važan

Njegovo drugo i dopunjeno izdanje predstavit će danas u sklopu proslave 143. rođendana Marije Jurić Zagorke, a Zagrepčane će autorica vodiča odvesti i u podnevnu šetnju na nekoliko lokacija kojima je hodala i Zagorka.

Voljela je piti kavu i jesti kolače u hotelu Palace, a između dva rata živjela je u Esplanadi. Čak 22 godine radila je u Obzoru na uglu Gundulićeve i Masarykove

– Krenut ćemo ispred spomenika bana Jelačića jer se glavni trg pokazao kao važno mjesto za Zagorku, i to dvaput tijekom njezina života. Prvi put kada su zagrebački sveučilištarci prosvjedujući protiv mađarizacije 1895. spalili mađarsku zastavu; od Zagorke, koja je sa suprugom živjela u Mađarskoj, zatraženo je da osudi taj događaj za mađarske novine.

Slavica Jakobović Fišer | Autor : Sanjin Strukić/PIXSELL Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uvidjevši da je napisala pjesmu u kojoj slavi zagrebačke đake, suprug joj je zaprijetio da će je proglasiti umobolnom i strpati u ludnicu te je Zagorka od njega pobjegla u Hrvatsku, kada je počela njezina karijera – kaže Slavica Jakobović-Fribec te dodaje da je na Jelačić-placu organizirala i demonstacije, kada je bengalskom vatrom osvijetlila spomenik, nakon kojih je i omraženi ban Khuen-Héderváry morao odstupiti.

Okupljanje kod spomenika

Iako je u Zagrebu živjela na nekoliko lokacija, bližeći se sedamdesetoj godini Zagorka se osamostalila i preselila u stan na Dolcu 8, koji je danas uređen kao njezina memorijalna zbirka. U povodu rođendana stan će otvoriti danas od 11 do 16 sati, ali i sutra te u nedjelju u isto doba.

U stanu će od 14 sati sva tri dana prikazivati i dokumentarno-igrani film “Zagorka” autorice Biljane Čakić Veselič, a u 19 sati organizirana je još jedna šetnja uz kostimirano vodstvo. Ovaj put Zagrepčane će voditi mjestima iz Gričke vještice, a okupljanje je kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?