Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako da sami servisirate bicikl

Prije vožnje podmažite lanac i pazite na kočnice

Redovni servis bicikla u bicikl servisu DSG
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/8
16.06.2020.
u 12:20

Kako da sami servisirate bicikl za Večernjakovu biciklijadu i što je sve potrebno od osnovnog alata, savjetuje majstor Tomislav Žigić

Dugogodišnja tradicija Večernjakove biciklijade nastavlja se 28. lipnja, kada će se vožnjom dva kruga Alejom Matije Ljubeka oko jezera Jarun održati 38. put. Do tada je dovoljno vremena da svoje “pile” pripremite za najzabavniju utrku u gradu, a pritom vam mogu pomoći savjeti servisera bicikala Tomislava Žigića, majstora koji već 15 godina dijagnosticira i popravlja kvarove na dvokotačnim vozilima.

I kaciga “glavu čuva”

– Uz kacigu, na biciklu “glavu čuvaju” kočnice pa, čim primijetite da jedna “šteka”, odnosno ne reagira na stisak, zbog osobne i sigurnosti drugih ljudi potrebno je intervenirati – upozorava on. Postoje dvije vrste kočnica, mehaničke i hidrauličke. Za redovito održavanje prvih trebat ćete komplet imbus ključeva i odvijač, a procedura se sastoji od namještanja pakni da svojom površinom prianjaju za rotor diska, zategnuća i podmazivanja sajle uljem te provjere je li čeljust kočnice dovoljno stabilna. Hidraulične su kompliciranije jer ih je potrebno odzračivati pa, ako nemate kliješta, torx ključ za portove, kit za odzračivanje, imbus za namještanje ručice kočnice i specijalnu tekućinu te vam cijeli postupak zvuči kao znanstvena fantastika, radije posjetite obližnji servis.

– Kada je posrijedi pumpanje guma, procedura je lakša – ističe Žigić, dodajući kako je to potrebno učiniti čim primijetite da su meke na dodir. Gume bicikla pumpaju se jače nego automobilske, a na svakoj je naveden minimalan broj bara kako ne biste pretjerali s napuhavanjem. Ako nemate vlastitu pumpu, posjetite obližnju benzinsku postaju. Lanac je također potrebno dobro i redovito podmazivati, ali čak i ako poštujete to pravilo, s vremena na vrijeme mora se promijeniti jer nije vječan. Pogotovo ako je pun blata, ako ste učestalo neprecizno mijenjali brzine ili se jednostavno “pohabao”.

Blato prebrisati krpom

– Pinovi koji povezuju karike troše se pa se zato lanac s vremenom produljuje i počinje penjati po zupčanicima. Zato pedale počinju preskakati, a ignoriranje može dovesti do toga da vam lanac u vožnji pukne – upozorava Žigić. Nečistoće poput blata treba prebrisati krpom ili oprati sredstvom za čišćenje bicikla, odnosno tekućinom koja odmašćuje, a nakon sušenja lanac valja podmazati posebnim uljem na donjoj strani kako bi ostao u karikama. Želite li da vaš bicikl bude što dugovječniji, pazite i gdje ga čuvate.  – Ako se bicikl drži na otvorenom i nenatkrivenom mjestu, gdje je izložen kiši, vlazi i snijegu, hrđaju mu vitalni dijelovi – ističe Žigić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije