Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u kulturi

Nakon članka u Večernjem stopirali izbor nove ravnateljice koju optužuju za plagiranje! Objavljujemo cijeli rad koji je navodno prepisala

28.04.2022.
u 13:01

Večernji list jučer je donio priču o slučaju buduće ravnateljice Kulturnog centra Travno Maje Gladović, koju je aktualni ravnatelj Josip Forjan s kojim smo razgovarali, optužio da je plagirala velik dio svog plana za razvoj Centra. Danas je trebala biti formalno izabrana na funkciju u kulturi, ali nakon članka u Večernjem i istupa aktualnog ravnatelja dnevni red inauguracije se promijenio i došlo je do obrata.

Večernji list jučer je donio priču o slučaju buduće ravnateljice Kulturnog centra Travno Maje Gladović, koju je aktualni ravnatelj Josip Forjan, s kojim smo razgovarali, optužio da je plagirala velik dio svog plana za razvoj Centra. Danas je trebala biti formalno izabrana na funkciju u kulturi, ali nakon članka u Večernjem i istupa aktualnog ravnatelja dnevni red inauguracije se promijenio i došlo je do obrata.

Drugim riječima, Gladović je zasad stopirana, a reakcije o razlozima službeno tek očekujemo.

Podsjetimo do tada na nezgodnu priču oko programa i ciljeva rada Maje Gladović koja je bila temelj njezine kandidature. Pročitali smo oba programa, njezin kao i program bivšeg ravnatelja, a možete ih usporediti i vi na dnu ovog teksta.

Naime, unutra su cijele rečenice, pa i cijela poglavlja koja su na 27 mjesta identična ili barem uvelike identična onima koje je ravnatelj koji je do jučer bio na odlasku sročio prije četiri godine kao program rada Centra za razdoblje od 2018. do 2022. godine. A pokazao nam je i "side by side" usporedbu, kojom dokazuje da su dijelovi poglavlja prekopirani, s tek jednom izmijenjenom riječju, a materijale smo u cijelosti objavili jučer u Premiumu Večernjeg lista.

"Sukladno strategiji umrežavanja potrebno je razvijati partnerstvo, umrežavanje, internacionalizaciju u suradnji s kazalištima filmskim festivalima i organizacijama, muzejima, udrugama, školama i vrtićima, osnažiti, obogatiti i razvijati programske sadržaje. Potrebno je razvijati suradnju na svim razinama – kvartovskoj, gradskoj, županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini", stoji primjerice u programu producentice Gladović u dijelu koji se odnosi na programe i programske smjernice za razdoblje 2023 do 2026. godine, a identičan tekst, uz jednu rečenicu manje, može se, primjerice, pronaći i u programu Forjana. 

Gladović je inače bivša zaposlenica ZKM-a, za koju se na stranicama kazališta mladih navodi tek kako ima desetogodišnje iskustvo te su predstavljanje i neki njezini projekti na kojima je radila, poput predstave ''Vrijeme'' organizirane na zagrebačkim ulicama, u konceptu izlaska kazališta u grad, među ljude koji su bili aktivni gledatelji.

Odluka o imenovanju Maje Gladović trebala je biti danas na dnevnom redu po hitnom postupku, no jutros se dogodio obrat.

Predsjednik Upravnog vijeća KUC-a Travno Danijel Ljuboja, inače član Tomaševićeve platforme Možemo!, koji je prema riječima bivšeg ravnatelja Forjana napravio još neke manevre da bi pogurao Gladović, jutros je zatražio povlačenje točke o njezinu imenovanju s dnevnog reda te predložio da se na dnevni red donese nova točka, kojom će Forjan, aktualni ravnatelj, postati vršitelj dužnosti ravnatelja. Procedura je takva, s obzirom na to da Forjanu mandat istječe polovinom svibnja ove godine. Što će nakon toga biti s kandidatkinjom Gladović, bit će zanimljivo pratiti, kao i čuti njezinu reakciju do koje Večernji list od jučer pokušava doći; no producentica se nakon kratkog poziva rekla javiti malo kasnije. No to se još nije dogodilo. Odgovorio nam je tek ZKM, koji tvrdi da Gladović njihova zaposlenica nije od 1. travnja 2022. godine te da nemaju potrebu komentirati slučaj o kojem ne znaju ništa. 

> Usporedite programe aktualnog ravnatelja i njegove zasad nesuđene nasljednice:

Program Rada KUC-A Travno 2... by hanaivk

 

> Više o ovoj drami u kulturi pročitajte u Premiumu, za koji je naša novinarka Hana Ivković jučer razgovarala s ravnateljom Forjanom o svim mogućim nepravilnostima ovog slučaja: 'Buduća šefica kulturnog centra plagirala program, javio se ravnatelj, imamo i dokaze!'

 

Komentara 2

BE
bezvrijedanyugodinar
14:40 28.04.2022.

A to je Tomaševićev kadar?!

DU
Deleted user
13:53 28.04.2022.

Dobar članak. Šteta je što Večernjakove novinarke, usprkos naporima, nisu doznale mišljenje (razvidne) Prepisivačice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije