Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pojednostavljen postupak obnove pročelja višestambenih zgrada

Grad Zagreba sufinancira obnovu uličnog pročelja u iznosu od 80 posto odnosno obnovu ostalih pročelja u iznosu od 60 posto, dok ostatak do pune vrijednosti radova obnove pročelja sufinanciraju suvlasnici zgrada čija se pročelja obnavljaju.
10. lipnja 2019. u 13:15 2 komentara 808 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština izmijenila je u ponedjeljak Odluku o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada, čime je pojednostavljen cjelokupni postupak i poticanje vlasnika zgrada da obnove pročelja zgrada.

radovi na kulturnom dobru Kockica na faceliftingu: stiže nova stolarija, obnavljaju se plato i asfalt oko zgrade...

Novina u odnosu na dosad je što će Grad Zagreb i suvlasnici višestambenih zgrada snositi troškove koje nisu predviđeni tehničkom dokumentacijom ili troškovnikom kao i troškove radova koji nisu predviđeni u dovoljnoj količini, a nužni su za dovršetak obnove pročelja višestambene zgrade.

Do sada su te troškovi u cijelosti snosili suvlasnici tih zgrada.

 "Očekuje se da će sufinanciranje troškova koji se nisu mogli pravovremeno predvidjeti, imati pozitivan učinak kod suvlasnika odnosno upravitelja zgrada da se lakše odluče za obnovu pročelja stambenih zgrada", navodi se u obrazloženju izmjene odluke.

Grad Zagreba sufinancira obnovu uličnog pročelja u iznosu od 80 posto odnosno obnovu ostalih pročelja u iznosu od 60 posto, dok ostatak do pune vrijednosti radova obnove pročelja sufinanciraju suvlasnici zgrada čija se pročelja obnavljaju.

Nazorova GDJE TOGA IMA Skele stajale pred zgradom dvije i pol godine – obnovu fasade nisu dočekale

 Kako bi se ubrzao postupak i u njemu ostali stvarno zainteresirani suvlasnici zahtjev za obnovu pročelja moći će se uputiti nadležnom gradskom upravnom tijelu najviše dva puta. Ako zahtjev nakon drugog puta nije predan s potpunom dokumentacijom smatrat će se da su suvlasnici odustali od sufinanciranja obnove pročelja višestambene zgrade i ona će se brisati s liste prijavljenih.

Dosad je nakon dva javna poziva za iskazivanje interesa za sufinanciranje obnove pročelja zgrada sklopljeno 448 sporazuma o obnovi pročelja, no od tog broja 130  zgrada odustalo je od realizacije.

Za 212 višestambenih zgrada koje su imale potpunu dokumentaciju provedeno je 328 postupaka javne nabave, a za 26 zgrada sklopljeni su ugovori s izvođačima radova.

"Na dinamiku obnove pročelja višestambenih zgrada od značajnog utjecaja je mali broj građevinskih tvrtki koje ispunjavaju stručne uvjete i koje se javljaju na raspisane natječaje javne nabave u svrhu provedbe projekta obnove pročelja višestambenih zgrada na području Grada Zagreba", navodi se u obrazloženju odluke.

Uklanjanje grafita NAPRAVLJENA MAPA GRAFITA Osnovali 'antigrafitne specijalce', a u dvije godine očistili – 0 fasada

Gradski zastupnici potvrdili su i Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Zagreba. Njegovom provedbom trebala bi se smanjiti emisija ugljičnog dioksida za 40 posto do 2030. godine, u usporedbi s inventarom emisija referentne 2008. godine. Akcijski plan također bi trebao pridonijeti povećanju otpornosti na klimatske promjene. 

Sredstva potrebna za provedbu Akcijskog plana osigurana su u proračunu Zagreba za 2019. godinu i u projekciji proračuna za 2020. i 2021. godinu.

Potvrđeno  je i pristupanje Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droga, vodećoj neprofitnoj organizaciji koja za cilj ima društvo bez droga.

Godišnja članarina za gradove Istočne i Južne Europe iznosi 6000 eura, dok gradovi s manje od 2 milijuna stanovnika mogu se putem pisane zamolbe prijaviti za dodatno smanjenje od 50 posto. S obzirom na to da Grad Zagreb ima manje od 2 milijuna stanovnika zatražit će smanjenje članarine na 3000 eura.

STRUČNA MIŠLJENJA
Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • 2Xgeneral:

    samo je jedna fasada obnovljena i top od hitno s parama gagrepčana a to je faadica u vlaki poganoj i bazenčić da stara majka može toćat noge.

  • herojulice:

    Koliko je ono fasada obnovljeno što EU novcima što gradskim? Ako se ne varam jedna.