Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Osnovali 'antigrafitne specijalce', a u dvije godine očistili – 0 fasada

Gradonačelnik Milan Bandić 2017. je najavio ljepša pročelja od bečkih, pa je napravljena mapa gradskih grafita, a obećane su i subvencije suvlasnicima koji će se rješavati natpisa
22. svibnja 2019. u 11:34 10 komentara 1039 prikaza
Uklanjanje grafita
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Beču ne možete naći nijedan grafit u centru grada, a tako će biti i kod nas. Neki dan sam se vratio otamo i želim da Zagreb izgleda ljepše – taj “neki dan” o kojem je gradonačelnik Milan Bandić govorio bio je prije dvije godine, a vesele doživljaje iz austrijske prijestolnice podijelio je s onima koji su u ožujku 2017. došli u gradsku upravu na predstavljanje zagrebačke karte grafita.

Banksy Još se nije oglasio Banksyjev grafit osvanuo u Veneciji i zasjenio izložbu bijenala

Karta i dalje tajna

Na veliku mapu smjestili su tada gradski čelnici 394 lokacije pošarane grafitima, koje su čekale da ih se očisti, ali kartu, objasnili su tad, ne žele “zasad” objaviti javno da se grafiteri ne bi upravo njome ravnali u ponavljanju vandalskog djela.

Mapa nije dostupna ni dvije godine poslije pa nije poznato ni koliko je grafita očišćeno te jesu li nastali novi, ali čitavim se problemom trebao baviti posebno za to oformljeni tim. Osam ljudi u njemu, što iz Grada, a što iz Gradske skupštine te Holdinga, zaduženo je bilo za provedbu Akcijskog plana za sprječavanje vandalskoga grafitiranja, ali same akcije baš i nije bilo.

– Sastajali se jesmo i napravili smo neke plakate za škole. To je uglavnom to – o količini posla unutar tima govori nam jedan od članova “specijalne antigrafitne jedinice”. Kad je, podsjetimo, predstavljena karta vandalskog šaranja, najavljeno je i skoro donošenje odluke o zaštiti objekata od grafita, koju je Skupština izglasala mjesec dana kasnije. Prema njoj, Grad se s 80 posto obvezao sufinancirati čišćenje fasada od grafita, 60 posto davao je ako se suvlasnici određene zgrade odluče na stavljanje antigrafitnog premaza, a s 80, odnosno 60 posto, ovisno je li ulično ili dvorišno pročelje, gradska je uprava obećala dati za videonadzor. Za akciju su, međutim, Zagrepčani bili otprilike isto kao i posebno sastavljeni tim za sprečavanje grafita, pa su natpisi u dvije godine očišćeni s – 0 zgrada. Evo još jednom slovima, nula. Bilo je, doduše, prijava, ali nisu prošle.

Zagreb: Predstavljanje umjetničkih intervencija poznatih grafitera u zatvoru u Remetincu Grafiteri Zatvorenike u Remetincu na ulazu čeka mural o slobodi

– Za uklanjanje grafita podnesena su četiri zahtjeva, od kojih jedan nije zadovoljio uvjete, a ostala tri su u postupku pregleda od strane revidenta – pojasnio nam je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić, kojeg smo zamolili i za ostale brojke. Odgovorio nam je, tako, i da je za nanošenje antigrafitnog premaza podneseno šest zahtjeva, od kojih tri nisu zadovoljila uvjete, dok su dva u postupku pregleda od strane revidenta. Ovdje situacija čak malo i vuče na optimizam, pa je za jedno pročelje isplaćena subvencija, a što se postavljanja videonadzora tiče, broj zahtjeva za kamere je dvoznamenkast.

Htjeli “tri u jedan”

– Za postavu videonadzora podnesena su 42 zahtjeva, od kojih je za 25 isplaćena subvencija. Jedanaest nije zadovoljilo uvjete, a šest zahtjeva je u postupku pregleda od strane revidenta – kazao nam je pročelnik Bilić, pa dodao kako su određene zgrade odlučile aplicirati za novac u više kategorija. Za uklanjanje grafita i odmah nanošenje antigrafitnog premaza podneseno je, govori Bilić, sedam zahtjeva, ali tri nisu bila dobra, dok ih se četiri treba tek pregledati.

Pod zaštitom UNESCO-a Vandali išarali pročelje šibenske katedrale

Kombinaciju antigrafitnog premaza i videonadzor poželje su dvije zgrade, jedna se revidira, a kod druge zahtjev nije “zadovoljio uvjete”. Bilo je i onih suvlasnika koji su odlučili riješiti sve odjednom pa su se prijavili u isto vrijeme za čišćenje grafita, premaz protiv novih natpisa, a onda i postavljanje kamera. Ni u toj kategoriji natpis nije opran ni s jedne zgrade jer interesenata za “tri u jedan” bilo je dvoje, s tim da je jedan zahtjev bio nevažeći, a drugi je, eto, isto u “postupku pregleda od strane revidenta”.  

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  A kaj ste očekivali od bandića da bude i sprovodil ono o čemu baljezga? Radi se tu o premalim ciframa.

 • AMIKULIĆ:

  Bandićev Zagreb, ništa čudno.

 • Igi125:

  To je bilo prije dvije godine. Da gradonacelnika upitate danas o tome odgovorio bi da se ne bavi grafitima, poceo bi o mandatima i da bi se drugi trebali ugledati na njega jer puno dela.