Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPRAVLJENA MAPA GRAFITA

Osnovali 'antigrafitne specijalce', a u dvije godine očistili – 0 fasada

Uklanjanje grafita
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
22.05.2019.
u 11:34

Gradonačelnik Milan Bandić 2017. je najavio ljepša pročelja od bečkih, pa je napravljena mapa gradskih grafita, a obećane su i subvencije suvlasnicima koji će se rješavati natpisa

U Beču ne možete naći nijedan grafit u centru grada, a tako će biti i kod nas. Neki dan sam se vratio otamo i želim da Zagreb izgleda ljepše – taj “neki dan” o kojem je gradonačelnik Milan Bandić govorio bio je prije dvije godine, a vesele doživljaje iz austrijske prijestolnice podijelio je s onima koji su u ožujku 2017. došli u gradsku upravu na predstavljanje zagrebačke karte grafita.

Karta i dalje tajna

Na veliku mapu smjestili su tada gradski čelnici 394 lokacije pošarane grafitima, koje su čekale da ih se očisti, ali kartu, objasnili su tad, ne žele “zasad” objaviti javno da se grafiteri ne bi upravo njome ravnali u ponavljanju vandalskog djela.

Mapa nije dostupna ni dvije godine poslije pa nije poznato ni koliko je grafita očišćeno te jesu li nastali novi, ali čitavim se problemom trebao baviti posebno za to oformljeni tim. Osam ljudi u njemu, što iz Grada, a što iz Gradske skupštine te Holdinga, zaduženo je bilo za provedbu Akcijskog plana za sprječavanje vandalskoga grafitiranja, ali same akcije baš i nije bilo.

– Sastajali se jesmo i napravili smo neke plakate za škole. To je uglavnom to – o količini posla unutar tima govori nam jedan od članova “specijalne antigrafitne jedinice”. Kad je, podsjetimo, predstavljena karta vandalskog šaranja, najavljeno je i skoro donošenje odluke o zaštiti objekata od grafita, koju je Skupština izglasala mjesec dana kasnije. Prema njoj, Grad se s 80 posto obvezao sufinancirati čišćenje fasada od grafita, 60 posto davao je ako se suvlasnici određene zgrade odluče na stavljanje antigrafitnog premaza, a s 80, odnosno 60 posto, ovisno je li ulično ili dvorišno pročelje, gradska je uprava obećala dati za videonadzor. Za akciju su, međutim, Zagrepčani bili otprilike isto kao i posebno sastavljeni tim za sprečavanje grafita, pa su natpisi u dvije godine očišćeni s – 0 zgrada. Evo još jednom slovima, nula. Bilo je, doduše, prijava, ali nisu prošle.

– Za uklanjanje grafita podnesena su četiri zahtjeva, od kojih jedan nije zadovoljio uvjete, a ostala tri su u postupku pregleda od strane revidenta – pojasnio nam je pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić, kojeg smo zamolili i za ostale brojke. Odgovorio nam je, tako, i da je za nanošenje antigrafitnog premaza podneseno šest zahtjeva, od kojih tri nisu zadovoljila uvjete, dok su dva u postupku pregleda od strane revidenta. Ovdje situacija čak malo i vuče na optimizam, pa je za jedno pročelje isplaćena subvencija, a što se postavljanja videonadzora tiče, broj zahtjeva za kamere je dvoznamenkast.

Htjeli “tri u jedan”

– Za postavu videonadzora podnesena su 42 zahtjeva, od kojih je za 25 isplaćena subvencija. Jedanaest nije zadovoljilo uvjete, a šest zahtjeva je u postupku pregleda od strane revidenta – kazao nam je pročelnik Bilić, pa dodao kako su određene zgrade odlučile aplicirati za novac u više kategorija. Za uklanjanje grafita i odmah nanošenje antigrafitnog premaza podneseno je, govori Bilić, sedam zahtjeva, ali tri nisu bila dobra, dok ih se četiri treba tek pregledati.

Kombinaciju antigrafitnog premaza i videonadzor poželje su dvije zgrade, jedna se revidira, a kod druge zahtjev nije “zadovoljio uvjete”. Bilo je i onih suvlasnika koji su odlučili riješiti sve odjednom pa su se prijavili u isto vrijeme za čišćenje grafita, premaz protiv novih natpisa, a onda i postavljanje kamera. Ni u toj kategoriji natpis nije opran ni s jedne zgrade jer interesenata za “tri u jedan” bilo je dvoje, s tim da je jedan zahtjev bio nevažeći, a drugi je, eto, isto u “postupku pregleda od strane revidenta”.  

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar VinkoL
VinkoL
12:18 22.05.2019.

A kaj ste očekivali od bandića da bude i sprovodil ono o čemu baljezga? Radi se tu o premalim ciframa.

AM
AMIKULIĆ
12:00 22.05.2019.

Bandićev Zagreb, ništa čudno.

KO
Komentator3
11:51 22.05.2019.

Kad biste ponekad i drakonski kaznili nekog uništavača fasada, možda bi se nešto promijenilo. A i što je s premazima preko kojih se ne može šarati? Preskupo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije