Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE TOGA IMA

Skele stajale pred zgradom dvije i pol godine – obnovu fasade nisu dočekale

Nazorova
Foto: Tomislav Stojak
1/3
04.04.2019.
u 09:20

Stanarima u Nazorovoj sve su ponude za radove bile preskupe.

Motivator godine! Da postoji dodjela, ovu bi titulu bez ikakvog lamentiranja odmah i smjesta osvojilo Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG). Jer oni su, upornošću kakva se cijeni, dvije i pol godine na zgradama u Nazorovoj 1 i 2 držali skele, ne bi li, eto, tamošnje stanare – potaknuli da obnove svoje fasade. Sve je počelo, kažu nam sami, kad je Britanac onomad dobivao novo ruho. Vidjeli su kako će to sad biti lijepo pa pomislili, pa ‘ajde da fin bude cijeli trg, a ne samo ova nova fontana i kružni tok.

Četiri nabave po zgradi

– Završetkom radova na obnovi gornjeg dijela Britanskog trga, potaknuti odlukom Skupštine o prihvaćanju Programa obnove pročelja uz sufinanciranje Grada, željeli smo kao upravitelj većine zgrada koje obrubljuju trg, potaknuti suvlasnike da se što prije uključe u obnovu svojih pročelja. Utvrdili smo kako bi obnova pročelja zgrade u Nazorovoj 1 i 2 bila prioritetna, kako zbog izgleda pročelja i opadanja žbuke tako i zbog želje da se u novouređeni dio trga uklope i novouređena pročelja.

Skele su maknute tek ovog tjedna jer su u GSKG-u očekivali da će stanari odabrati barem jednu od ponuda s natječaja za izvođača radova
Foto: Tomislav Stojak

Takvim pristupom mogli bismo u cijelosti obnoviti trg – o ideji da se uopće postave skele, a da se još obnova fasade nije ni dogovorila s izvođačima radova, govori nam direktor GSKG-a Joško Jakelić. Kako kaže, kad su se prije gotovo dvije i pol godine postavljale skele, odmah je, u dogovoru sa suvlasnicima, naručena i projektna dokumentacija.

– Poticali smo suvlasnike da što prije donesu odluku o obnovi pročelja kako bi njihova zgrada promovirala i sam program obnove. Zgrade u Nazorovoj 1 i 2 nalaze se na listi prioriteta u prvih 30 zgrada u gradu koje trebaju obnovu – objašnjava Jakelić. Sve je, međutim, stalo upravo na odabiru izvođača radova, prije čijeg se dolaska skele obično najčešće postavljaju jer trenutak kad dolazi tvrtka koja radi fasadu taj je kad fizički posao i službeno kreće. Ili ne, pita li se GSKG. Jer skele su na zgradama stajale gotovo 30 mjeseci i “preživjele” po zgradi čak četiri raspisane javne nabave kojima se traži tvrtka za obnovu pročelja.

– Prvi natječaj za Nazorovu 1 raspisan je u prosincu 2017., pristigla je jedna pravovaljana ponuda od 1,9 milijuna kuna – kaže Joško Jakelić pa dodaje da su suvlasnici tu trebali izdvojiti 523.078 kuna, a pričuva im je trebala biti 7,08 kuna po kvadratu, što su odbili. Na drugi natječaj lani u lipnju nije se nitko javio, a na onaj u listopadu stigla je ponuda od 2,7 milijuna, što stanarima opet nije odgovaralo pa je raspisan novi natječaj u ožujku.

Jedina ponuda koja je stigla opet je “skočila” te sad iznosi 3,4 milijuna kuna, no hoće li biti prihvaćena ili odbijena još nije odlučeno. Za usporedbu cijena, stanari Nazorove 1 željeli bi obnoviti svoje ulično pročelje, a ti su radovi u prosincu 2017. bili procijenjeni na 1,4 milijuna kuna. U Nazorovoj 2 suvlasnici bi novo ulično i zabatno pročelje, čija je obnova koncem pretprošle godine procijenjena na nešto malo iznad jednog milijuna, a izvođači radova i tu su s ponudama išli “u nebo”.

– Prvi natječaj za Nazorovu 2 bio je 13. prosinca 2017., a cijena ponude 1,6 milijuna. Sljedeći u lipnju 2018., na koji je stigla ponuda na više od dva milijuna kuna. Na treći natječaj, u studenome lani, nije stigla ni jedna ponuda, a o zadnjem natječaju, raspisanom u ožujku došla je ponuda od 3,1 milijun kuna – kronologiju natječaja podastro nam je direktor GSKG-a. Zašto nisu prihvatili ni jednu ponudu, govore nam stanari u Nazorovoj, i više je nego jasno.

Sami smo platili

– Obnova našeg pročelja procjenjuje se da stoji milijun kuna. Ako uzmemo ponudu izvođača od 3,1 milijun, i uz sufinanciranje Grada, morat ćemo dati 730 tisuća kuna. Kao da je, zapravo, radimo sami. A dajemo novac iz pričuve, a i iz gradske blagajne, znači, opet svoje – kažu u Nazorovoj 2.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

U GSKG-u, pak, govore kako su se nadali da će neki od natječaja završiti odabirom izvođača pa su skele držali, ali na kraju vidjeli da od toga neće biti ništa pa ih ovog tjedna ipak skinuli. Koliko je stajalo dvije i pol godine najma, nisu nam odgovorili, ali su rekli kako su ga oni platili. Podsjetimo, GSKG se najvećim dijelom financira od Grada i održavanjem zgrada, odnosno iz pričuve. A Britanac je pod skelama i bez njih obišao i predsjednik gradskog HNS-a Tomislav Stojak.

– Gradonačelnik je obećavao New Deal, a završili smo s postavljenim skelama kako bi se stanare potaknulo na obnovu. Nažalost, i ovaj je projekt rađen površno, bez pravih podataka o obnovi, a fasade i dalje izgledaju otužno i oronulo. Zašto se pročelja nisu obnavljala sredstvima iz europskih fondova? – pita se Stojak.

Prosvjedna šetnja za očuvanje potoka Črnomerec

Ključne riječi

Komentara 42

ST
stefj
09:48 04.04.2019.

Zašto zakoni nisu kao vani? Ako je zgrada nečije privatno vlasništvo, vlasnici su dužni održavati zgradu. Ako je ne žele obnoviti sami, grad ju obnovi i ispostavi račun. Ako ne plate, onda ide ovrha... A to sa skelama, već dugo je to način izvlačenja novaca. Skela se plaća po danu, pa sad pogledajte koliko skela ima okolo po zgradama... Jako je upečatljiva ona visoka skela na zgradi Ministarstva obrane na Črnomercu. Ta košta tisuće eura dnevno, a već godinu dana se ništa ne radi na zgradi.. I onda se netko pita zašto toliko nabijaju rashodovne strane proračuna, a ništa se ne vidi...

Avatar Niškorist
Niškorist
16:20 04.04.2019.

Ne razumijete umjetnost to je Skela performans .

Avatar Django
Django
09:57 04.04.2019.

Samo, gospoda Jakelić i Stojak su zaboravili napomenuti da “natječaju” smiju pristupiti samo firme sa liste koju je sastavila gradska uprava. Živim u zgradi sa istim ishodom, dobili smo odobrenje za sredstva iz EU programa i dobili smo od grada popis od samo tri firme čije ponude smijemo tražiti. Nakon kalkulacije troškova i usporedbe sa ponudama firmi koje nisu na popisu, ispalo je da bi mi morali platiti realnu vrijednost iz vlastite blagajne, a ostalo bi bila pinka za “odabranu” firmu. Pošto nismo ovce sada ćemo o vlastitom trošku obnoviti samo uličnu fasadu a ova gospoda neka strižu nekog drugoga. Očito nismo ni prvi ni zadnji kojima je sve jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije