Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Planule" potpore kojima Grad Samobor potiče poduzetništvo

Počeo sam u garaži, a moja tvornica sad radi u tri smjene

12.11.2015., Samobor - Tvrtka Papilon koja je uzela poticaje za zaposljavanje radnika. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
13.11.2015.
u 09:00

Umjesto planiranih 70.000 kn, podijeljeno je dvostruko. Evo kako to pomaže...

Ručni rad Ivni Tubin oduvijek je bio omiljeni hobi.

Heklanju i štrikanju naučili su je majka i baka, a godinama je prijateljima, poznanicima i rodbini izrađivala šalove, sve dok nije odlučila, zajedno sa suprugom Damirom, u lipnju otvoriti vlastitu tvrtku. Još nije prošlo ni dovoljno vremena da bi "podvukli crtu" te pregledali troškove i dobit, a već su u studenom od Grada Samobora dobili jednokratnu potporu za unapređenje poslovanja koju ta lokalna samouprava dijeli svake godine.

Uvoznici norveške vune

Potpore su toliko tražene da su ove godine, umjesto predviđenih 70.000 kuna u proračunu, rebalansom tu svotu više nego udvostručili. Trenutačni javni poziv nije ni završen, a novac za ovu godinu, ukupno 143 tisuće kuna, već su utrošili.

– Pokazalo se da ni ovaj iznos nije dostatan pa ćemo u idućoj godini osigurati još veća sredstva. Proračun je trenutačno u izradi, no predviđamo da bismo mogli izdvojiti oko 150.000 kuna. Nadam se da će opet doći do potrebe da se iznos rebalansom poveća – kaže samoborski gradonačelnik Krešo Beljak te dodaje kako je to jasan pokazatelj oporavka tamošnjega gospodarstva, što se najviše može zahvaliti lokalnim poduzetnicima i obrtnicima koji su prihvatili tradicionalni način proizvodnje. Ivni Tubin i njezinoj tvrtki Papillon d.o.o. sedam tisuća kuna, koliko su dobili, puno će pomoći.

– Planiramo postati uvoznici norveške vune, koje nema u Hrvatskoj, ali moramo naručiti veću količinu. Dodijeljeni novac potrošit ćemo na to – kaže Ivna Tubin. Zasad svoj ručni rad prodaje putem internetske stranice, ali planiraju otvoriti i trgovinu.

Isti iznos dodijeljen je i Tvornici čarapa Miro, koja u Samoboru posluje već 20 godina.

– Počeli smo od nule. Radio sam 28 godina kao tehnički direktor u bivšoj tvornici čarapa Sloboda, a kad je propala, sa suprugom Paulom, inače profesoricom, krenuo sam u vlastitu proizvodnju. Imali smo tek jedan stroj za koji sam posudio novac, a radili smo u garaži – govori Miro Vibovec, vlasnik tvornice u kojoj je danas zaposleno dvadesetak ljudi. Najteže im je bilo, dodaje Vibovec, kada je počela kriza iako je ulazak u Europsku uniju znatno poboljšao posao. Sada polovicu proizvedenog izvozi, a od jednog stroja u garaži došao je do čak 55, koliko ih je u više od 1400 četvornih metara prostora u kojem rade. A moraju raditi i u tri smjene kako bi ispunili naručenu kvotu.

Tisuću više za mlade

Grad Samobor daje 7000 kuna potpore za unapređenje proizvodne djelatnosti, što uključuje zapošljavanje, kupnju novih strojeva i uređenje prostora. U ostalim djelatnostima iznos je 5000 kuna, a posebno se potiče zapošljavanje mladih do 30 godina, kada je potpora 1000 kuna veća.

Komentara 1

LI
liliZG
14:25 13.11.2015.

fala bogu na takvim pričama, sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije