Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Ovdje su se nekad okupljali buntovni studenti i počelo Hrvatsko proljeće, ali i bio bivši Velesajam

Zagreb: Objekti Studentskog centra u Savskoj
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/2
03.01.2022.
u 10:51

Bilo je to, prije svega, lokacija gdje su se okupljali i buntovni studenti, a do početka 20. stoljeća se ondje nalazila i tvornica koja se bavila proizvodnjom namještanja.

Iako mnogi smatraju danas kako je srce Zagreba prostor oko Trga bana Jelačića, nekoć je to pak bio prostor današnjeg Studentskog centra. Na tamošnjoj su se "pozornici" odigrala mnoga povijesna zbivanja poput začetka Hrvatskog proljeća, pokreta buđenja koji je krenuo sedamdesetih, ali je ondje i bio Velesajam prije onog kojeg znamo da postoji danas u Novom Zagrebu.

Bilo je to, prije svega, lokacija gdje su se okupljali i buntovni studenti, a do početka 20. stoljeća se ondje nalazila i tvornica koja se bavila proizvodnjom namještanja. Dvadesetih se godina preselila u Beč.

" Široka djelatnost zacrtana je još u osnivačkom aktu od 1. lipnja 1957.godine. Studenti su dobili prostor bivšega Zagrebačkog velesajma za potrebe SC-a u Savskoj 25. On će postati središnjim, najfrekventnijim i najstudentskijim mjestom studentskih zbivanja na Sveučilištu, u gradu i u Hrvatskoj. Odnosno, zašto ne reći “svetim” prostorom brojnih generacija hrvatskih sveučilištaraca. Adaptacije dobivenih prostora za potrebe SC-a u Savskoj 25 započete su potkraj 1958. a završene su uglavnom potkraj 1962. godine. U adaptirane i dograđene prostore za studentske prehrambene potrebe, potrebe studentskoga rada, kulturnog, obrazovnog i zabavnoga sadržaja ušli su studenti i servisi za studentske usluge", stoji na stranicama SC-a.

Svečano otvaranje bilo je 15. travnja 1959. (restoran, kino,...), a smatralo se tada da je to bila velika pobjeda studenata te je potom sve išlo lakše: Klub SC, učionica, Galerija SC, Komorna pozornica (Teatar &TD) stvorit će od SC-a kultno mjesto ne samo studentskih, nego i širih društvenih sadržaja i značenja. Osposobljavanjem restorana, odnosno kuhinjskog i konzumnoga prostora u SC u travnju 1959., počinje pružanje usluga prehrane studenata i to kao dodatni i prošireni zadatak utemeljiteljskom aktu SC-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije