Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dom za stradale

Otkrivamo detalje preseljenja stanara iz Cvjetnog

Studenti studentskog doma Cvjetno naselje iseljavaju se iz svojih soba
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
28.08.2020.
u 13:45

Selidba se planira, čuje se neslužbeno, već za idući tjedan, a stanovnici koji od potresa žive u “Cvjetnom” bit će i u trokrevetnim sobama, kazala je za Večernji list zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Došli su sa stvarima potrpanima u velike plastične vreće i kutije. A sad su, pet mjeseci nakon potresa, dočekali da iz studentskog doma Cvjetno naselje konačno odsele. Sudbina 275 stradalnika u potresu počela se jučer raspetljavati. Na svojoj šestoj sjednici Vlada je usvojila i u Sabor uputila konačan prijedlog Zakona o obnovi Zagreba. Donesen je i zaključak o njihovom privremenom stambenom zbrinjavanju.

Novac za to, objasnila je državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva Dunja Magaš, pronašao se u Fondu solidarnosti Europske unije, a ministarstvo se obvezalo da u suradnji s Gradom Zagrebom najkasnije do 15. rujna pronađu smještaj. No on je već pronađen, otkriva nam zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, a trenutno se, dodaje, još usuglašavaju detalji preseljenja.

Osigurat će i obroke?

– Na više sastanaka razgovarali smo o najprimjerenijim objektima s ministrom Darkom Horvatom i predstavnicima Studentskog centra, kao i rješenju za smještaj građana iz zgrada sa žutom naljepnicom čiji su zahtjevi bili odbijeni. Dogovoreno je da se stanovnici Cvjetnog presele u Hostel Arena u gradskom vlasništvu, koji raspolaže sa 17 jednokrevetnih, 56 dvokrevetnih i 44 trokrevetne sobe – kazala je Olivera Majić.

Svaka soba, ističe, ima svoju kupaonicu s wc–om, hostel ima centralno grijanje i kuhinju sa 100 sjedećih mjesta. Dostupan je i besplatan bežični internet te dvije dvorane za druženje u kojima se po potrebi može održavati i nastava za školarce te programi za rekreaciju.

-Razgovaramo i o tome da se stanarima osiguraju tri obroka dnevno, kao i do sada. Vjerujem da će to također biti riješeno do preseljenja – rekla je dogradonačelnica te dodala da će se Grad Zagreb pobrinuti i za selidbu osobnih stvari.

-Za to je osigurano nekoliko najmodernijih ZET–ovih turističkih autobusa kako bi se preselili na dostojanstven način. I moj je dom stradao u potresu. Pet puta sam se selila pa kada vidim torbe i vrećice, muka mi je, tako da razumijem naše građane – iskreno će dogradonačelnica. Informaciju da će selidba početi već idućeg tjedna nije nam potvrdila, ali niti demantirala. 

-To ovisi o nalogu za demobilizaciju Studentskog centra, no mi smo spremni – rekla nam je kratko te naglasila da se u hostelu na adresi Remetinečki gaj 28 već nalaze tri građana čiji su stanovi nastradali u nedavnoj poplavi.

- I zadovoljni su smještajem – dodaje O. Majić.

Hoće li stanari Cvjetnog u hostelu boraviti sve dok im kuće ne budu obnovljene, također nam nije potvrdila. O tome ne odlučuje gradska uprava, kaže, već će to biti uređeno Zakonom o obnovi Zagreba.

– Mislim da će građanima u Areni biti bolje nego u Cvjetnom. Tamo je gotovo kao u hotelu. Bit će svi zajedno, a nastojat ćemo da budu bolje informirani nego do sad. U hostelu će se poštovati i sve epidemiološke mjere. Gradonačelnikova direktna naredba je da se učini sve kako bi se maksimalno sačuvalo dostojanstvo građana. Znamo da im ništa ne može zamijeniti dom koji su izgubili, no potrudit ćemo se da im boravak u Areni bude što ugodniji – zaključila je Majić s kojom smo razgovarali telefonski sjedeći na klupicama pred Cvjetnim u društvu tamošnjih stanovnika.

Čekali su jučer najavljeni posjet ministra graditeljstva koji nije došao jer mu je određena samoizolacija. Usprkos tome, razočarani su što ih nitko nije obišao, no ono što je gradonačelnica rekla, izazvalo je veliko uzbuđenje. Ali imali su još čitav niz pitanja...

Prvi korak u novu neizvjesnost

Imaju li sobe frižidere? Gdje ćemo držati hranu? I kako ćemo biti smješteni po sobama? Moja prošla cimerica je pušila, to mi je bilo grozno – govori jedna umirovljenica.

Jedna je njihova stanarka iz susjedne sobe, kažu,  incognito otišla izvidjeti stanje u hostelu se vratila razočarana, navodeći da su sobe zapuštene i derutne. No najvažnije je, složili su se, da nisu u zajedničkim prostorijama te da imaju osiguran sanitarni čvor, krov nad glavom i grijanje.

– Tako je, kako je. Bilo bi nam bolje da smo bliže centru, ali prihvaćam i ovo – kaže umirovljeni pravnik Marko Bonifačić, dok umirovljenica Cilika Tokić dodaje da je najbitnije da se čim prije donese zakon kako bi znali na čemu su.

U njegov prijedlog, koji je jučer predstavljen na Vladi uvršten je socijalni kriterij, a definiran je i model prema kojem bi 60 posto obnove financirala država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici. Građanima koji su na minimalcu i nemaju značajnu mirovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu.

No upitno je i hoće li svi stanari Cvjetnog uspjeti dobiti smještaj Areni, jer ih je tamo trenutno 275, a u hostelu ima 258 mjesta, ako se oduzme ono troje koje je tamo od poplave.

– Važno je da prioritet bude smještaj za nas koji smo zbilja u Cvjetnom, a takvih nas je između 150 i 200. Ovi ostali se pojave kada se dijeli ručak i autima odu u nepoznatom smjeru – govori Cilika, a zabrinuta je i umirovljenica Zlata.

– Novi smještaj imamo, no nekretnine su nam i dalje porušene. Bila sam u svom stanu jučer. Krova i dalje nema, a na sagu mi žive golubovi. Ovo je tek prvi korak u novu neizvjesnost – zaključuje.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije