Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ERASMUSOVCI U METROPOLI

Odabrao sam Zagreb zbog Rimčeve tvornice, a i faks je ispao pun pogodak

moula
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
09.10.2020.
u 10:17

Ove se godine na dolazak u Zagreb odlučilo 279 stranih studenata, kažu na Sveučilištu u Zagrebu, od 404 početno prijavljenih za dolazak u zimskom semestru. Za usporedbu, u istom razdoblju lani bilo je 483 erasmusovaca.

Kada je u svibnju razmišljala o razmjeni u sklopu Erasmus programa, Olga Skiermunt nije se baš nadala da će moći iskusiti studentski život u hrvatskom glavnom gradu. Zbog korone, naime, nije bila sigurna hoće li se projekti studentske razmjene uopće realizirati, no sad je mlada Poljakinja ipak u Zagrebu i njime je, kaže, oduševljena.

– Prijatelji koji su ovdje već bili imali su pozitivna iskustva, a u kombinaciji s činjenicom da u Hrvatskoj nema toliko zaraženih, ispada da je Zagreb idealna opcija – govori Olga, koja studira na Fakultetu prometnih znanosti.

Uživam i u izlascima

Ove se godine na isti potez odlučilo 279 stranih studenata, kažu na Sveučilištu u Zagrebu, od 404 početno prijavljenih za dolazak u zimskom semestru. Za usporedbu, u istom razdoblju lani bilo je 483 erasmusovaca. Sad ih je pak najviše stiglo iz Francuske, a slijede Njemačka, Italija, Poljska i Španjolska. Svaki fakultet sam odlučuje kako će organizirati nastavu, ali i donosi odluku o tome kako postupiti u slučaju povećanja broja zaraženih. Olgu to ne brine, a o ranijem povratku kući razmislit će, kaže, samo ako se pojavi mogućnost ponovne karantene. Zasad uživa u druženju s ljudima koje je upoznala. Najdraža su im mjesta Rakhia bar i Karaoke klub Praćka, a nerijetko izlazak završi kod Hrvatskog nacionalnog kazališta. Ipak, njezin je boravak u Zagrebu započeo drukčije nego što je zamišljala jer je već prvi tjedan jako ozlijedila prst pa joj je trebala liječnička pomoć. Bila je to stresna situacija, ali ističe kako joj je zbog ljubaznih doktora to zapravo najpozitivnije iskustvo.

03.10.2020., Zagreb - Studentica iz Poljske Olga Skiermunt i student iz Njemacke Arthur Kadnikov studiraju u hrvatskoj u sklopu erasmusa. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– I liječnici i ljudi koje sam pitala za pomoć bili su jako dragi. Čak i kada mi zapravo nisu mogli direktno pomoći, dali su sve od sebe da me barem upute na pravo mjesto – kaže Olga, dodajući kako je važnu ulogu pritom imala činjenica da velik dio Zagrepčana barem razumije engleski, što u Poljskoj, napominje, nije slučaj. Dan prije našeg razgovora vratila se iz Splita, a do veljače, kada putuje kući, planira posjetiti što više mjesta jer joj je ovaj dio Europe potpuno nepoznat.

Sličan plan ima i Arthur Kadnikov, koji je na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva stigao iz Njemačke. Namjerava posjetiti Plitvička jezera i Dubrovnik te se skijati na Sljemenu. A volio bi otići i do tvornice Rimac Automobili.

– Ta je tvornica i razlog zašto je upravo Zagreb bio moj prvi izbor. Dolazim iz Stuttgarta, gdje je sjedište Porschea koji ima udio u tvornici pa mi se činilo zanimljivim istražiti obje strane – ističe Arthur. Sviđa mu se što je dobio priliku iskusiti studentski život u Zagrebu, a posebno je zadovoljan fakultetom jer ima puno više praktičnih zadataka nego na onom matičnom.

03.10.2020., Zagreb - Studentica iz Poljske Olga Skiermunt i student iz Njemacke Arthur Kadnikov koji studiraju u hrvatskoj u sklopu erasmusa. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Mislim da je to mnogo bolji način organiziranja nastave i žao mi je što i kod nas nije tako – kaže Arthur.

Svaki dan, dodaje, otkriva nešto novo: koji tramvaj mu treba kako bi došao kamo je krenuo, gdje popiti najbolju kavu, kolika je pristojna napojnica u Hrvatskoj... Obožava istraživati grad, a dok hodamo nasipom, otkriva kako mu je šetnja uz Savu ipak najdraža.

– Živim u Studentskom domu “Stjepan Radić” pa mi je rijeka jako blizu i mogu otići kada god želim. Zagreb je divan i tijekom karantene, a mogu zamisliti kako je tek inače… Definitivno želim ponovno doći i kad se sve vrati u normalu – zadovoljan je.

Kako bi se smanjila mogućnost zaraze koronavirusom, u studentskim domovima uvedena su nova pravila. U zajedničkim prostorijama trebaju se nositi maske, ograničen je broj studenata koji istovremeno mogu biti u učionicama, češće je provjetravanje prostorija, a dezinfekcijska su sredstva na ulazu u svaki paviljon. Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra, objašnjava kako i strani i domaći stanari prije useljenja moraju obaviti liječnički pregled, što je uobičajena procedura, a ove godine i potpisati izjavu, odnosno upitnik o tome jesu li bili u doticaju s virusom. Epidemiološke mjere, dodaje, nisu utjecale na njihov broj pa su i kvote za smještaj stranih studenata ostale iste. Dostupno je 300 mjesta, ali je ove godine nešto manje prijava.

Organizacija koja im pomaže da se što bolje uklope u novu sredinu je Erasmus Student Network Zagreb (ESN) u sklopu koje “lokalci” organiziraju razna događanja, ali i pružaju sve potrebne informacije. Sara Vrban, glasnogovornica ESN-a, kaže kako im je koronakriza poremetila neke planove, no uvjereni su da će kreativnim pristupom uspjeti spojiti raznolik i zabavan sadržaj s poštivanjem epidemioloških mjera.

– Ovoga smo semestra puno spremniji nego prije, kad nas je sve iznenadio brzi razvoj situacije, iako mislim da je Sveučilište tada djelovalo najbolje moguće s obzirom na okolnosti – ističe S. Vrban.

Morat će me poslati kući...

Upravo je Sveučilište pomoglo u organizaciji Welcome Weeka, važnog tjedna u kalendarima stranih studenata, koji je održan od 21. do 27. rujna, a reakcije erasmusovaca bile su odlične. Uključivao je dva speed meetinga, stručno vodstvo po centru grada te razna predavanja kojima je bio cilj pripremiti ih na život u novoj sredini. Aktivnostima se pridružila i Maria Parthena Moula, studentica iz Grčke, koja također “lajka” Zagreb.

– Super je što su svi otvoreni prema novim ljudima pa mi je bilo lako pronaći nove prijatelje – kaže. Čini joj se i da su hrvatski i grčki mentaliteti slični, a jedina stvar na koju se još nije potpuno privikla jest vrijeme. S dvoje cimera živi u stanu u Ilici pa je zadovoljna i što se do Fakulteta političkih znanosti, gdje studira, ne mora puno voziti tramvajem.

– Zagreb nije preskup, nudi razne sadržaje, a i izvrsna je startna točka za putovanja koja planiram. A budući da se i u Grčkoj povećao broj zaraženih, mislim da bi me morali doslovno poslati kući da bih otišla – šali se Maria.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije