Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobično pravilo

Studentici zbog prevelikog dekoltea zabranjen ulaz u pariški muzej prepun aktova

Foto: Twitter
1/3
11.09.2020.
u 14:21

Studentici Jeanne zabranjen je ulazak u pariški Musée d’Orsay zbog prevelikog dekoltea.

Jedna Francuskinja nemalo se iznenadila kad su je otjerali s ulaza jednog od najvećih pariških muzeja.  Musée d’Orsay naime, dom je nekim od najpoznatijih svjetskih aktova slikarskih majstora, a nju su odbili zbog - dekoltirane haljine. Jedan ju je zaposlenik muzeja zaustavio, ispričala je studentica književnosti koja se predstavila samo kao Jeanne, rekao "pravila su pravila" te je odbio pustiti u muzej ako se ne pokrije. 

- Kada sam došla do ulaza u muzej nisam imala vremena ni izvaditi svoju ulaznicu, kada je prizor mojih grudi u dekoltiranoj haljini šokirao zaposlenika koji je provjeravao rezervacije. U trenutku nisam ni shvatila da je stvar u mom dekolteu i pitala sam u čemu je problem. No, ta je osoba samo nastavila buljiti u moje grudi - napisala je Jeanne u otvorenom pismu na Twitteru te dodala da joj nitko nije objasnio koje je to pravilo koje zabranjuje dekoltirane haljine u muzeju. 

Jeanne je na koncu obukla jaknu preko haljine i dopustili su joj ulaz, ali kaže da se osjećala objektivizirano. 

- Imala sam dojam da svi gledaju u moje grudi, kao da nisam ništa više od grudi. Ja nisam samo tijelo. Vaši dvostruki standardi ne bi trebali biti prepreka mom pristupu kulturi i znanju - napisala je u pismu uz koje je i objavila sliku sebe u spornoj haljini. 

Njeno se pismo munjevitom brzinom proširilo društvenim mrežama te se su se oglasili iz muzeja, napisavši da "duboko žale zbog incidenta i iskreno se ispričavaju". Osobno su nazvali i samu Jeanne koja je izjavila da je zadovoljna isprikom. A kako bi stvar bila zabavnija, ovaj se incident dogodio nakon skandala zbog policijskih patrola na francuskim plažama, tijekom kojih su policajci zabranili trima ženama da se sunčaju bez grudnjaka. Sve to navelo je francuskog ministra unutarnjih poslova Gérarda Darmanina da javno obrani pravo žena na sunčanje u toplessu. 

Musée d’Orsay već je ranije bio na meti kritičara, piše britanski Guardian. 

- Iako je ovaj muzej dom nekim od najekstravagantnijih aktova ikada naslikanih, poput Courbetovog "Stvaranja svijeta", Manetove "Olympije" i Renoirove slike "Grand Nu", ponašaju se uštogljenije nego u viktorijanskog Engleskoj - pisali su kada je 2016. godine muzej zvao policiju nakon što je performerica Deborah de Robertis pozirala gola ispred Manetova djela. 

De Robertis zbog toga je provela čak dva dana u zatvoru, dok nije oslobođena optužbi.

Komentara 5

NO
NoviCovjek
15:40 11.09.2020.

Jel vam onda uredu da gol šetaš muzejom jer ipak ima puno aktova? Ne razumijem dali se tu radi o niskoj inteligenciji onog tko bira članke ili jednostavno ignorirate zdrav razum?

Avatar Damating
Damating
16:44 11.09.2020.

Ako u kinu igraju Ralje, mižemo li doći u kupaćem? Ionako se ugase svjetla?! Svijetu fali poštovanja... pa i prema ženskom tijelu. Ono nije samo tvornica djece, ali nije ni samo sexualni objekt. Pri tom mislim da dotična ne poštiva ženu.

DU
Deleted user
16:39 11.09.2020.

osjeća se objektivizirano a doma se je sat vremena uređivala i gledala u špigl.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije