Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Minijaturna Vršilnica iz 3D printera naš je novi hit-suvenir

Otvoren je i prvi Turističko-informativni centar u gradu, koji se smjestio u podrumu Muzeja Matije Skurjenija, također u Jelačićevim Novim dvorima
23. listopada 2019. u 23:00 1 komentara 442 prikaza
Novi suveniri Grada Zaprešića
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U sedamnaestom su stoljeću stanovnici onamo nosili svoje žito na vršenje, a danas se u istome zdanju okupljaju na slavljima, izložbama, konferencijama i koncertima. U svakom slučaju, popularna zaprešićka Vršilnica u atraktivnome kompleksu Novih dvora, nekadašnjega imanja bana Josipa Jelačića, mjesto je sjećanja i tradicije te spomenik kulture nulte kategorije. Nije stoga iznenađujuće da je gradska Turistička zajednica odabrala baš taj objekt kao model za jedan od četiri nova suvenira Zaprešića. Riječ je o “pametnim” suvenirima, a javnosti su predstavljeni za nedavnoga otvaranja Turističko-informativnog centra, prvoga u gradu, koji se smjestio u podrumu Muzeja Matije Skurjenija također u Novim dvorima.

kamere 'NAČIČKANI' SEMAFORI Otkrivamo gdje će sve u Zagrebu osvanuti novih 100 kamera za nadzor prometa

U planu i dvorac Lužnica

Novi su suveniri minijature važnih zaprešićkih obilježja koje mogu stati na dlan, a izradio ih je mladi tim iz zagrebačke tvrtke Lumi Industries. Pa su tako, osim Vršilnice, u ponudi i bista bana Josipa Jelačića, grb grada i minijatura koja kaže “I love Zaprešić”. A epitet “pametni” suveniri su dobili po tome što su nastali 3D printanjem.

Novi suveniri Grada Zaprešića | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– I to potpuno od biorazgradivih, “eko-friendly” materijala, odnosno PLA plastike dobivene preradom kukuruznog škroba – objašnjava Toni Ganjto, direktor zaprešićke Turističke zajednice. Pri njihovoj izradi također se pazilo na svaki detalj, odnosno da suveniri što više nalikuju originalima koji su ih inspirirali.

– Vršilnica u svom središtu, primjerice, ima stožasti dio, a zaviri li se u minijaturu, to se može i vidjeti – objašnjava Ganjto.

Nova regulacija prometa na zagrebačkom rotoru Privremeno FOTO Nova regulacija prometa na zagrebačkom rotoru

Pripremaju se, dodaje, još dva suvenira, također 3D modela, i to Novih dvora te dvorca Lužnica, baroknoga zdanja u prigradskom naselju Zaprešića. Zamisao se, kaže direktor Turističke zajednice, ljudima veoma sviđa pa je samo na dan predstavljanja razgrabljena trećina naručenih “pametnih” suvenira.

Interaktivna poučna staza

A ideja za njihovu proizvodnju dolazi iz nove turističke strategije Grada Zaprešića, kojom se nastoje spojiti povijest i tradicija s modernom tehnologijom. Minijature nastale 3D printanjem tako su samo početak, a novi će se projekt, najavljuje Ganjto, realizirati na proljeće. Riječ je o Jelačićevoj poučnoj stazi koja će se pružati uz kompleks Novih dvora, a bit će interaktivna.

VIDEO Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba:

PROBLEM S ISPORUKOM
Nastavlja se rat oko cjepiva: EU dala ultimatum AstraZeneci, ključnu ulogu ima Hrvatica
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Zooltan:

    suveniri su ko' da ih radi osrednji prvašić iz gline