Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se događa?

HSLS poziva USKOK da poduzme konkretne mjere u Gradu Zagrebu

Zagreb: Kristijan Jelić tvrdi da je gradska vlast odustala od Jarunskog mosta
Patrik Macek/PIXSELL
27.03.2023.
u 12:56

Zagrebački odbor HSLS-a održao je konferenciju za medije. Uz predsjednika odbora i saborskog zastupnika Darka Klasića, govorio je i Kristijan Jelić, zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Zagrebačka gradska vlast „prezelena" je da bi ostvarila poticaje EU-a za ozelenjavanje, smatraju HSLS-ovci koji su gradskoj vlasti zamjerili to što se nije na vrijeme prijavila na natječaj za ozelenjavanje, odnosno sadnju drveća i uređenje okoliša. Podsjetimo, 46 gradova, općina i županija uspjelo je osigurati europske poticaje iz Fonda za zaštitu okoliša, no među njima nema Grada Zagreba.

- Bizaran odgovor gradske uprave da su nezadovoljni s odredbom spomenutog natječaja kojom se predviđa da se zaprimanje prijava može zaključiti prije roka jednostavno je neozbiljan. Naime, postavlja se pitanje kako s tako formuliranim natječajem problem nisu imali Split, Slavonski Brod, Pula, Zadar kao ni još 42 grada i općine?!? Čak je Babinoj Gredi i Lumbardi dodijeljeno financiranje u iznosu većem od 200 tisuća eura. Da stvar bude još poraznija za Grad Zagreb, čak i nakon što je objavljeno da su iskorištena predviđena sredstva, Fond je priopćio da će također uzeti u obzir prijave koje pristignu u sljedeća 24 sata, odnosno na taj je način svima koji nisu pravodobno podnijeli prijave omogućen dodatan rok od 24 sata - ističu iz HSLS-a.

- Svakodnevno svjedočimo brojnim propustima gradske uprave, ali da će se pokazati „prezelenima" čak i za „povlačenje“ sredstava EU-a za ozelenjavanje, doista nitko nije mogao očekivati  – izjavio je gradski zastupnik HSLS-a Kristijan Jelić.

S druge strane, Darko Klasić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a neizravno je optužio gradonačelnika za namještanje natječaja za pročelnike.

- Tomislav Tomašević i stranka Možemo u Hrvatskom saboru i, općenito, javnosti često proklamiraju transparentnost procesa i otklon od prijašnjih praksi kadroviranja. Međutim, sumnja u namještanje konkretnih natječaja za pročelnike kao i dosadašnja kadrovska politika u Zagrebačkom holdingu, u kojem su zapošljavane uglavnom osobe sa stranačkom iskaznicom SDP-a ili Možemo u bitnom je raskoraku s javnim porukama, a time se ne dovodi u pitanje samo proklamirana transparentnost, nego i općenito poštovanje zakona i propisanih procedura - rekao je Klasić.

Očiglednima je ocijenio natječaje za upravu i sve direktore Holdinga, izbor ravnatelja zagrebačkih ustanova i poduzeća prema kriteriju stranačke pripadnosti ili osobnih poznanstava kao i šteta koja je nakon dvije godine od promjene vlasti veća od koristi proizašlih iz rada tako izabranih pročelnika, članova uprave, direktora i ravnatelja, a koju u konačnici nadoknađuju građani plaćajući povećane cijene.

Na kraju, HSLS-ovci su pozvali USKOK da poduzme 'konkretne mjere'

- Budući da gradska uprava izbjegava javno odgovoriti na pitanje kako je moguće da su imena izabranih pročelnika bila poznata mjesec dana prije završetka natječaja kao i na tvrdnje da su prema nalogu gradonačelnika i njegove zamjenice upravo ovim osobama unaprijed bila dostupna pitanja iz pismenog dijela testiranja, HSLS Grada Zagreba poziva USKOK da postupi premai predmetnoj prijavi i da, ako je to potrebno, poduzme konkretne mjere kako bi se spriječila takva buduća praksa političkog i poslovnog pogodovanja, kao jedan od duboko ukorijenjenih problema u Zagrebu, koja bi se, ako ne bude sankcionirana, mogla ustabiliti i (p)ostati kronična rak-rana našeg glavnog grada - zaključuju.

>> VIDEO: Tri godine od potresa: Jedan ugašeni život, 27 ozlijeđenih, srušena krovišta, popucale fasade...

Komentara 10

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
14:31 27.03.2023.

Tzv. ''zeleni'' ne mogu ništa korisno napraviti niti po pitanju ekologije u metropoli. Ima li većeg dokaza nesposobnosti? Tzv. ''zeleni'' su kupili diesel autobuse, a oni prethodni su vozili na prirodni plin. Tzv. ''zeleni'' su nametnuli građanima kupnju plastičnih nerazgradivih ZG vrećica i hvale se kako su ih Zagrepćani kupili već preko 18 milijuna u vrijeme kada se cijeli svijet bori protiv proizvodnje i upotrebe te iste plastike. Tzv. ''zeleni'' su zbog 100 metara pješačke zone u staroj Vlaškoj produžili put centrom grada svim motornim vozilima za 400 metara koji su ranije skretali u staru Vlašu prema istoku i tako povećali gužve, zagađenje i buku u samom centru grada. Treba li dalje nabrajati...?

DU
Deleted user
14:36 27.03.2023.

Bas su se javili pravi. Dvadeset godina su drzali svijecu velikomb u unistavanju Zagreba. I oni pozivaju USKOK. To je ipak previse. Nisu posadili niti jedno drvo. Zagreb je bio pun kanti smeca na javnim povrsinama. Toliko su unistili Zagrebb da sada trba vremena sve to vratiti u normalu da bi se moglo ici naprijed. Njihova kritika je smijesna. Na veliku zalost gradske oporbe mi Zagrepcani dajemo podrsku ZG Vladi. I imamo strpljenja.

DU
Deleted user
22:49 27.03.2023.

Daj se ohladi stari. Mi zagrepcani imamo pravo komentirati ali ti si upitan. Kaj ti komentiras kad nisi iz Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije