Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okršaj ljutomana

Dvojicu pobjednika u ljutom boju nije omela ni ubojita carolina, no pravi im pakao tek slijedi

Održano natjecanje u jedenju chilli papričica na Zagreb burger festivalu
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
12.09.2021.
u 22:19

Na Zagreb Burger Festivalu u organizaciji tvrtke Volim ljuto organiziran je Okršaj ljutomana, natjecanje u jedenju najljućih papričica svijeta. Nakon 12 krugova, slavila su dvojica laureata

Po muci se, kažu, poznaju junaci, a dvanaestorica natjecatelja koja je jučer sudjelovala na Okršaju ljutomana provela je zaista mučnih pola sata jedući neke od najljućih dozvoljenih papričica svijeta. Nakon natjecanja, čujemo, postalo im je još mučnije. Baš zbog toga je natjecanje u jedenju ljutih papričica jedinstveno. 

Za razliku od svih drugih kontesta, većina onih koji su jednom prošli Okršaj ljutomana, više se nikada ne prijave na ništa slično. Isprobati granice svoje tolerancije na ljuto, izgleda, možete iskušati samo jednom. 

Paklena trojka

U sklopu Zagreb Burger Festivala te u organizaciji tvrtke Volim ljuto u subotu je na Trgu Franje Tuđmana održan još jedan Okršaj ljutomana na kojemu su sudjelovala dvanaestorica ljutih entuzijasta. Pravila su jednostavna. Natjecanje ima devet krugova (pakla), a u svakom krugu morate u dvije minute pojesti po jednu ljutu papričicu. One se gradiraju od najmanje ljutih poput paprike pimiento de padron, hot portugal, jalapeno; paprenih kao što su habanero, fatalii, bhut jolokia chocolate pa sve do 'paklene trojke' koju čine papričice naga viper, trinidad scorpion moruga te carolina reaper

Potonja moćna papričica ima ljutinu između 1.500 do 2.2000 SHU jedinica ljutine Scoville skali. Njome se označava količina alkaloida kapsaicina čijim vezanjem za receptore u koži dolazi do izazivanja živčanog signala koji se u mozgu interpretira kao žarenje i osjećaj pečenja. 

Prilikom okršaja natjecatelji sjede za stolom i ne smiju ustati ili se udaljiti od njega. Sa sobom ne smiju imati nikakvu hranu i piće, osim one što ju ponudi organizator. Ponuđena hrana, dakako, bile su papričice i čaša jogurta. Onaj tko popije jogurt - ispada. Pljuvanje, bljuvanje i sakrivanje papričica nije dozvoljeno. Ako nakon devetog kruga i dalje nema pobjednika, što se jučer dogodilo, ide se u dodatna tri kruga u kojima se ponovno jedu tri najljuće papričice, a pobjednik je onaj koji najduže izdrži.  

U jučerašnjem ljutom boju, naši su se junaci hrabro borili. Prvi je natjecatelj ispao tek u trećem krugu, a petorica najhrabrijih izdržali su gotovo do samog kraja. Oni koji su ih gledali kako se muče za pobjedu, sažalili su se nad njima te ih bodrili pljeskom. 

Doživotno članstvo u klubu

Kako su krugovi odmicali, iako su nastojali ostati staloženi, na licima zagriženih ljutomana pojavio se znoj, a potom i suze koje su pokušavali obrisati ručnicima. I nakon devetog kruga u ringu su ostala trojica ljutomana pa je krenulo pripetavanje.

11.09.2021., Zagreb - Na Zagreb burger festivalu odrzano je natjecanje u jedenju chili papricica. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Jedan je ispao u prvom dodatnom krugu, no dvojica nisu posustala ni nakon druge runde najljuće papričice carolina reaper. U zadnjoj rundi, nazdravili su kolegijalno jedan drugome papričicom, hrabro izdržali odbrojavanje i zaradili gromoglasan pljesak. 

Najljućim jezicima Zagreba proglašeni su Zvone Ištuk iz Gračana te Petar Steinberg iz Centra koji su pojeli čak 12 ljutih papričica te osvojili 500 kuna bona u web shopu Volim ljuto, doživotno članstvo u Klubu ljubitelja ljutine te pobjednički trofej, ljuti umak s oznakom prvog mjesta. 

11.09.2021., Zagreb - Na Zagreb burger festivalu odrzano je natjecanje u jedenju chili papricica. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

-Ne mogu vjerovati da sam pobijedio. Mislio sam da ću ispasti ranije, no onda sam vidio kako ljudi odlaze jedan po jedan pa sam stisnuo zube- govori nam Petar, diplomirani fizičar koji je momentalno u potrazi za poslom. Kao najteži trenutak ljutog meča naveo je vrijeme nakon meča. 

Žene ljutinu bolje podnose

-Imam trnce u rukama i grčeve u mišićima, ali nakon toga kreće nalet endorfina -  govori nam Petar koji se za pobjedu nije posebno pripremao. Ljute paprike, kaže, do sad je jeo rekreativno, voli i ljuti curry, no više se ne namjerava baviti ovim ljutim poslom. Drugi pobjednik, Zvone iz Gračana, nije imao snage za razgovor s nama, no kroz zube je uspio procijediti da je pobjedu očekivao. 

11.09.2021., Zagreb - Na Zagreb burger festivalu odrzano je natjecanje u jedenju chili papricica. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Rezultatima natjecanja zadovoljan je i Goran Vrabec, direktor tvrtke Volim ljuto. 

-Ekipa je rasturila! I prošlih je godina bilo jake konkurencije, no ovo je bilo iznad svih mojih očekivanja - kazao nam je Vrabec. Okršaj ljutomana, veli, nije opasan za zdravlje, ali natjecatelji narednoga dana vrlo često mogu iskusiti probleme s probavom. 

-Idući dan im neće biti lako, no preživjet će. To je slično kao ekstremni sport - kaže Vrabec koji je u Hrvatskoj pokrenuo scenu ljutomana. Sam se na ovakvo natjecanje nikada ne bi prijavio. 

-Probao sam svaku ljutu papričicu pojedinačno i skidam svima kapu koji to uspiju. To je iznad mog ranga izdržljivosti- iskren je Vrabec. Dodaje i da ga je rastužilo što su se na okršaj prijavile i dvije žene, no na kraju nisu došle. 

-Žene puno lakše podnose ljutinu nego muškarci. Slično je i s boli. Mi mislimo da smo jaki, a zapravo nismo. Siguran sam da bi došle do finala!  

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
01:53 13.09.2021.

Pripetavanje??? Kaj je ovo pisao Kovacevic???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije