Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Večernjakova biciklijada

Dan kada su biciklisti bili gospodari gradskih ulica

Na biciklijadu su iz svih dijelova grada pristigli ljubitelji vožnje na dva kotača među kojima su se uz rekreativace našli i profesionalci
02. lipnja 2018. u 21:26 1 komentara 1660 prikaza
Večernjakova biciklijada 2018
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/74

Neka otpočne 36. Večernjakova biciklijada”, kratko i jasno, parafrazirajući uvod u Sinjsku alku, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić označio je početak najstarije i među Zagrepčanima najomiljenije gradske biciklističke vožnje. Više od tisuću biciklista, što rekreativaca, što profesionalaca, mališana ili veterana čekalo je na startu kao napete puške.

Večernjakova biciklijada STIGLI NA BUNDEK Više od tisuću biciklista na Večernjakovoj biciklijadi, utrku proslavili na Bundeku

– Vi spadate u mali postotak nacije koja prepoznaje važnost tjelovježbe i rekreacije. Ponosite se time i u tom duhu vam želim ugodnu i zabavnu vožnju – poručio je Tomislav Dulubić, izaslanik ministra zdravstva Milana Kujundžića. Brojne generacije odrastale su i odrastaju uz Večernjakovu biciklijadu, a današnjoj je u prilog išlo i lijepo i sunčano vrijeme zbog kojeg pedaliranje na deset kilometara dugoj trasi nije teško palo ni najmlađima koji su, zapravo, bili poseban ukras biciklističkoj vojsci koja je na sat vremena zauzela ulice Zagreba.

Večernjakova biciklijada 2018
1 / 11
Zagreb: 36. Večernjakova biciklijada, dodjela nagrada bicikla tvrtke Solere d.o.o.

Oduševljeni čitatelji

Posljednjih nekoliko godina biciklijada počinje kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice odakle su se u 11 sati biciklisti do konačnoga odredišta, novozagrebačkoga jezera Bundeka, zaputili preko Ulice Hrvatske bratske zajednice, Slavonske avenije, Savske ceste, Ulice grada Vukovara, Avenije Marina Držića, Mosta mladosti, Ulice Damira Tomljanovića, Adamićeve ulice, Balokovićeve i Trumbićeve.

– Ovo je jedini dan u godini kada usred bijela dana u špici možete voziti bicikl ulicama bez ikakva straha. Naime, svi koji se voze biciklima zagrebačkim ulicama znaju da nam, nažalost, vozači automobila ne daju prostora. E, pa danas je naš dan – rekao je Mario Podgajski koji je redoviti sudionik Večernjakove biciklijade još iz vremena kada se vozilo do Samobora. Do Samobora je kao klinka pedalirala i Mihaela Visinski, koja je svojom ljubavlju prema vožnji biciklom zarazila cijelu obitelj.

Večernjakova biciklijada - okupljanje Bicikliranje Vožnja bicikla povećava seksualnu sposobnost i produžuje spavanje za jedan sat

– Svake godine smo tu jer je energija na biciklijadi toliko pozitivna da je šteta što je samo jednom godišnje – rekla je Mihaela Visinski, koja je u punoj sportskoj opremi došla na biciklijadu sa svoja tri mušketira, suprugom Tomicom i sinovima Patrikom i Mihaelom. Upravo se mami obitelji Visinski sreća osmjehnula kada je između više od tisuću biciklista čula svoje ime tijekom izvlačenja dobitnika električnoga bicikla Apache Matto E7.

– Iako, uza svoje klince, neću biti ta koja će unijeti novoga ljubimca u dom, sad vidim da se isplatilo biciklirati sve ove godine – rekla je Mihaela Visinski. Bilo je i onih kojima je u više od tri desetljeća postojanja Večernjakove biciklijade današnja bila prva, ali sigurno ne i posljednja.

– Tek smo odnedavno počeli aktivno voziti bicikle i baš je kao naručena došla ova vožnja. Deset kilometara nije malo za nas početnike, ali vjerujem da ćemo izdržati – rekao je Dragoslav Dragojlović koji se na biciklističku avanturu uputio sa sinom Ivom.

Večernjakova biciklijada 2018
1 / 35
Večernjakova biciklijada 2018

Uzbudljivo i na Bundeku

Sve biciklističke entuzijaste, ali i one koji ove godine nisu sudjelovali u biciklijadi, na Bundeku je dočekala prava zabava.

– Zar je već gotovo? Ja bih još jedan krug – moglo se čuti na ulasku u cilj gdje su sve sudionike biciklijade dočekali volonteri iz zagrebačke Devete gimnazije.

– Naši učenici već drugu godinu volontiraju na biciklijadi. Imali smo punktove na kojima smo tijekom vožnje dijelili vodu svim biciklistima, ali, što je još bitnije, širili i pozitivnu energiju i motivaciju – rekla je Ingeborg Radimiri, profesorica i voditeljica volonterske skupine. Za dobru zabavu bili su zadužene plesačice grupe Escape, iluzionist Luka Vidović te dečki koji treniraju parkur.

– Mi smo oni koji iz zabave skaču sa zgrade na zgradu – objasnili su dečki svima koji možda nisu upućeni u njihov adrenalinski sport. Iako danas nije bilo skakanja sa zgrade na zgradu, na poligonu su svim okupljenima pokazali brojne trikove koje parkur kao adrenalinski sport krije. Za prave mađioničarske i iluzionističke trikove pobrinuo se Luka Vidović zbog čijeg se nastupa mnoštvo mališana poput sardina poredalo ispred pozornice i s oduševljenjem gledalo nastup. Da je Večernjakova biciklijada zaista omiljeni događaj savršen za obiteljsko druženje pokazalo se i na obiteljskoj olimpijadi na Bundeku na kojoj je sudjelovalo osam ekipa. Natjecale su se u četiri poprilično zahtjevne, ali itekako zabavne discipline – obiteljskom skijanju, križić-kružiću, rimskom vodovodu i trčanju s balonom između nogu. Bilo je danas na Bundeku mjesta na kojima se moglo štošta i naučiti. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova na svom je info-punktu “Policajac – prijatelj i pomagač” dijelilo informacije o sigurnoj biciklističkoj vožnji i onda kada vozači ne budu u svojoj vožnji predvođeni policijom, kao što su bili na današnjoj biciklijadi. Za malu školu bicikliranja i sigurnu vožnju pobrinuo se i biciklistički klub Biker čiji su članovi svim zaintereisranima pokazali zašto je nekada bitno i posljednji doći do cilja.

– Tijekom spore vožnje biciklisti moraju održavati ravnotežu, a kad to nauče, moći će se bez problema snaći u vožnji na bilo kojem terenu. Zato smo organizirali tzv. usporku, mini-utrku u kojoj su pobjednici oni koji posljednji dođu na cilj – objasnili su u klubu.

Večernjakova biciklijada Oprez MUP na Večernjakovoj biciklijadi o sigurnom bicikliranju Večernjakova biciklijada Večernjakova biciklijada Oko 2000 biciklista pedaliralo do Bundeka: 'Treba iskoristiti priliku voziti se velikim cestama'
Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
prof. dr. sci. Marijana Ivanov, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Ivan Šarić s profesoricom Marijanom Ivanov raspravlja o štednji i uvođenju eura
  • beer:

    sarajevski giro di sarajevo je prosle godine okupio 3000