Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Bagerom u prah smrvljena 121 godina povijesti

fontana Tomislavac
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
25.04.2016.
u 19:15

Ne trebamo cjepidlačiti – sad kad su radnici ušli u štos, bolje da “riješe” sve fontane u gradu

Nekoliko poteza bagerom bilo je dovoljno da se sa zagrebačkog Trga kralja Tomislava izbriše 121 godina povijesti grada.

Nema više fontane, zagrebačkog simbola, koji je krasio spomenuti Trg koji će sada, nakon dvije godine od najave u kompletnu obnovu – baš nekako s vremenom kada bageri punom parom rade na i pripremi terena za nove fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Poruka iz Grada odaslana Zagrepčanima jasna je – ne moramo se zabrinjavati, uzet je odljev povijesne fontane pa će tijekom ljetnih mjeseci biti napravljena replika. Kopija umjesto originala s jasnom porukom kako se postojeća više nikako nije mogla sanirati niti obnoviti.

Tako to ide, čemu dramiti, gazimo bagerom, a da o takvom potezu građani nemaju prilike išta reći. Što bi uostalom i rekli – pa poručili su iz Grada – dobit će repliku jer to je jedino moguće rješenje. I točka.

Zašto onda samo situaciju otežavati traženjem našeg mišljenja, znaju u Gradu kak bi to bilo – stali bi Zagrepčani gruntati svoje – trebalo bi barem još godina da netko u pretrpanim gradskim uredima uopće iščita njihova mišljenja, a takvi, ovogodišnji najveći kapitalni projekti metropole ne smiju čekati. Uostalom, gradonačelnik Bandić oduvijek zna što je za Zagrepčane najbolje, ne treba to dovoditi pod pitanje – zna on često pobrojiti sve godine na čelu grada pa reći “ni to on džabe osvojil’, on sluša bilo Zagrepčana!” Možda ih je zato i pital kakve bi ploče na Trgu kralja Tomislava, ali za biranje replike nije se imalo vremena.

Fontane očito ove godine moraju biti gotove – onda bu Zagreb bil zbigecan. Bez ikakve ironije – vizualni identitet važan je, ali je li doista najvažniji kada u gradu imamo čitav niz drugih neriješenih problema? I cijeni li se u vizualu original ili kopija? Možda će odgovor dati turisti – kada se zbog radova ne budu mogli odmoriti u parku koji je dio Lenucijeve potkove. Ne trebamo cjepidlačiti niti biti skeptični – priznajmo; sada kad su radnici ušli u rutinu s radovima na fontanama – treba to iskoristiti.

Komentara 28

Avatar liquidsky
liquidsky
22:10 25.04.2016.

Neponovljiv zaista jest ali... ne ponovilo se. Bolesnik već predugo upravlja silnim javnim novcem i imovinom. Pritom laže čim zine. O krađama ćemo uskoro slušati na vijestima, čim započnu sudska ročišta. Je, fakat je neponovljiv.

TR
Trnjanec
19:54 25.04.2016.

Stara fontana izdržala je 120 godina. Nova, kladim se u što god hoćete, neće ni 20.

KG
kgs
20:50 25.04.2016.

Mene samo zanima može li se naći komentar neke stručne osobe što se dogodilo i zašto. Da se maknemo od pogađanja i šovinizma i počnemo ponašati kao kulturni građani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije