Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće od 1. srpnja

ANKETA Pitamo vas: Podržavate li novi Tomaševićev model prikupljanja otpada?

U Zagrebu se neko vrijeme ne odvozi glomazni otpad
Goran Stanzl/PIXSELL
22.01.2022.
u 12:11

Na prvu ruku novi model zvuči dobro, no u istom danu među stanovnicima postavila su se itekako važna pitanja. Model, dakle, ima svoje prednosti, ali i potencijalne nedostatke.

Podrži li to u veljači zagrebačka Gradska Skupština od 1. srpnja ove godine drastično se mijenja način na koji ćemo prikupljati i plaćati svoj miješani komunalni otpad. Uvodi se fiksna naknada od 45, a otpad će se prikupljati u za to standardiziranim vrećicama od četiri i osam kuna, a sav prihod ubire Čistoća. Time se zapravo motivira građane da odvajaju i recikliraju, a ovaj model bazira se na tome da svaka osoba plati odvoz za onoliko otpada koliko je proizvela - ni kunu više. Odvoz bi trebao nastaviti po istom modelu kao i ranije. Oni koji se toga ne pridržavaju, plaćat će kazne, u prosjeku oko 500 kuna. 

Osim toga, plan je da Zagreb više ne bude Kantograd, jer će se sve kante za miješani otpad sad zaključavati i spremati u dvorišta, spremnike i boksove. Gdje to nije moguće, stanovnici će moći dobiti javnu površinu predviđenu za to, ali će ju morati plaćati. 

Na prvu ruku novi model zvuči dobro, no u istom danu među stanovnicima postavila su se itekako važna pitanja. Tko će kontrolirati da se u stambenim zgradama ne pojavi otpad koji nije u standardiziranim vrećicama? Hoće li se susjedi morati međusobno špijunirati? Zar će ljudi zaista mjesec dana u stanu držati istu vrećicu za otpad? Koriste li, primjerice, svaki tjedan drugu vrećicu to znači da će cijena odvoza narasti i do 60 i više kuna, što je za mnoga kućanstva u stvari skuplje nego što je to bilo dosad. 

To su samo pitanja koja se pojave "na vrh glave", i zasad nisu odgovorena. 

Pitamo vas, u konačnici, podržavate li novi model odvajanja i prikupljanja komunalnog otpada? Odgovorite nam u anketi, a svoja mišljenja možete podijeliti i u komentarima. 

 

Podržavate li novi Tomaševićev model prikupljanja i odvoza otpada?

Ključne riječi

Komentara 20

KO
komentatorv3
12:25 22.01.2022.

Zakaj bi placal tzv “fiksnu naknadu”, i zakaj je ta cak 45kn

Avatar comparator
comparator
13:08 22.01.2022.

Normalan svijet zbrinjava svoj otpad pažljivo i ne treba tu miješati politički nazor . To je jednostavno doseg civilizacije, kad već ne možemo zakonom zabraniti tu silnu ambalažu koja se ne može samo tako reciklirati ili zbrinuti. Moramo biti svjesni koliko je opasno gomilanje mješovitog otpada. Konačno , otpad kada se pažljivo zbrine na ovakav način kakav se predlaže košta manje građane nego kada se sve prebaci na one koji bi to odvajanje i razvrstavanje trebali obaviti umjesto građana. Ako narod odbije ovaj prijedlog onda se tu sigurno radi o političkim igrama ,a ne o razumu.

Avatar Asterix
Asterix
13:22 22.01.2022.

But će smeća svugdje a najmanje u vrećicama od 4 i 8 kuna. Takav smo narod. Švicarski model kod nas je neprimjenjiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije