Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
retro zagreb

K 'Sertiću' ponovno na ražanj i roštilj

sertić Stenjevec
Foto: Zagreb kakav je bio nekada/Facebook
1/8
02.06.2016.
u 08:00

Gotovo zaboravljen, objekt na početku Samoborske ceste uskoro će početi novi život, po uzoru na onaj iz prošlog stoljeća – bit će restoran i svratište, tj. hostel. Tvrtka Lindner u objekt koji je bio važna gastronomska destinacija ulaže velik novac, a obnova bi trebala biti završena potkraj godine

Danas u rubrici koju radimo s grupom na Facebooku Zagreb kakav je bio nekada imamo odličan povod za temu. U više je navrata ondje tema bila – gostionica ili svratište Sertić na Stenjevcu. Riječ je o vrlo popularnom odredištu Zagrepčana koje će mnogi pamtiti i po proslavama kojih je ondje znalo biti.

Velika terasa, sjajan jelovnik i živa glazba činili su to mjesto gotovo kultnom destinacijom. Fotografija iznad teksta potječe iz 1915. kada se mjesto zvalo Gostiona k postaji Stenjevec, vlasnika J. Sertića. Podignuta je potkraj 19. stoljeća, ipak nakon postaje. Povijest joj je neraskidivo vezana uz željeznicu i obližnju postaju. Vjerojatno zbog nje u jednom trenutku i postaje Svratište Sertić, Stenjevec.

Bilo mu žao što propada

Druga je zanimljivost kako je mjesto mijenjalo i kvart gdje jest – Stenjevec, pa Vrapče, da bi zadnja adresa bila – Malešnica! Riječ je o samom početku Samoborske ceste. Sertić se spominje i napisom u stenjevečkoj crkvi koju je darivao početkom 30-ih. Unatrag nekoliko godina, što zbog lošeg poslovanja a što zbog neriješenih imovinskih odnosa to nekad popularno mjesto stajalo je zapušteno, na žalost mnogih. No, lijepa će se priča ipak ponoviti jer se objekt obnavlja. Zaslužni za to su Vladimir Majcen i Krešimir Jukić, direktori tvrtke Lindner koja je vrata do Sertića.

Foto: Anto Magzan/Pixsell

– Kako je to ista parcela gdje se nalazi i naša tvrtka, bilo mi je žao gledati kako propada. Kako smo i mi ozbiljna tvrtka, bolje je da u susjedstvu imamo nešto reprezentativno. Nekretnine su vrijedan dio našeg poslovanja i lako smo se odlučili otkupiti zemljište i objekt – kaže Majcen dodajući da je uložen i određen napor.

– Mjesto je imalo nekoliko sljednika, Lovački rog Milana Šećkovića te nekoliko Sertića izravnih nasljednika staroga vlasnika. No, uspjeli smo se dogovoriti i mogli smo započeti s obnovom. Učinit ćemo to po uzoru na ono što je Sertić bio kada je bio svratište. Imat će kat sa sobama te nuditi sve tradicionalno kao nekad na velikoj terasi – kaže investitor pa nastavlja da posao nije jeftin.

– Stajat će nas između 700.000 i milijun eura, a trebali bismo biti spremni za otvorenje najkasnije do Nove godine. No, kako se ne bavimo ugostiteljstvom, odlučili smo dati novi objekt u najam nekome tko to zna bolje – govore Majcen i Jukić upoznajući nas s Ivanom Ahmetovićem koji će na mjestu starog Sertića pokušati oživjeti njegov stari gastro duh.

Stari kesteni...

– Na katu će biti hostel, no želim da novi Sertić bude prepoznatljiv po ponudi koja treba biti kakva je bila i prije, kvalitetna i tradicionalna – kaže Ahmetović, ugostitelj koji želi mjestu vratiti šarm.

Foto: Zagreb kakav je bio nekada

– Sjećam se kada sam ondje dolazio kao mladić i točno znam gdje je stajala glazba, kako je sve izgledalo. Bit će opet roštilja i ražnja, ali i sjajnih kolača jer je poznati zagrebački ugostitelj pristao uključiti svoju ponudu. Kad vidim stare kestene, odmah mi na pamet pada ime, neka se zove Maroon’s – kaže Ahmetović, inače osnivač Lida.

Komentara 3

IS
Iszrian
16:46 01.08.2016.

Lijepo je da se Serić obnavlja, objekt je predstavljao ruglo, a mnoge ljude za njega vezuju lijepa sječanja pa je bilo šteta da propada. Kad se otvori sigurno dolazim na jelo i nadam se da će im posao ovaj put biti bolji no prethodnog desetljeća.

MR
mrdolek1
14:57 02.06.2016.

Da se barem i "Medulić" tako obnovio; Premda i DM je bolji od šatora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije