Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.02.2010. u 18:30

Kada se ulazilo u NATO, mislilo se da će i HV biti briga toga saveza. No, briga njega za HV

Kao ratna pobjednica Hrvatska je vojska urasla u nacionalno pamćenje, postala nacionalnim simbolom. Danas, ni petnaest godina poslije, država tu vojsku šalje “na zimski odmor”! Kao što su nekadašnje naše “gastarbajtere” koji su radili po njemačkim gradilištima njihove tvrtke zimi ostavljale na produljenom “urlaubu”, tako sada s vojskom čini naša država. Njemačka je zimskim zatvaranjem “bauštela” šparala na našim građevincima, a Hrvatska “slanjem na odmor” kani štedjeti na našim vojnicima. Svi znamo da se u državi dotjeralo cara do duvara, ali malo je tko valjda i pomišljao da će se i vojsku morati slati “na kućnu prehranu”. Stanje je u državi izgleda i gore nego se službeno priznaje. A možda i u vojsci.

Vlast tvrdi da je u Hrvatskoj vojsci sve u redu, da se, doduše, štedi, ali da je “stanje redovno”. Odlazeći predsjednik stanje vidi i boljim. Po njemu, sve je gotovo kao u pjesmi, “sve je super, i sve je za pet”. Nitko ne treba dizati graju i paničariti što se neke postrojbe odmaraju, smireno poručuju vojne i civilne vlasti. Kao, to je uobičajeno i događalo se i proteklih godina. Možda i jest, jedino što se nije znalo i što je ove godine odlučeno da će biti bolje da puno više vojnika pošalju kući. Jedini je razlog dakako što su se ljudi zaželjeli domaće hrane! Tko može vjerovati u to? Da već prije nisu ukinuli novake, da su se i regruti u ovo krizno vrijeme našli u Hrvatskoj vojsci, bila bi ove zime još mnogo veća vojna seoba. Da regrute nisu dokinuli ranije, vjerojatno bi sada. Pa mi izgleda ne možemo uzdržavati ni ovo preostale profesionalne vojske! Eto, što je ostalo od nacionalnog simbola.

“Naši dečki” su manje-više uspjeli prorajtati većinu nacionalnog bogatstva, nacionalnih vrijednosti i simbola. Nikakvo čudo da je i Hrvatska vojska tu gdje jest, što su nam generali mahom proskribirani i po zatvorima. U ovoj zemlji ništa nije dovoljno vrijedno i sveto, a da nije na prodaju, ili da ne bilo prepušteno nemaru. Kada se ulazilo u NATO, valjda se mislilo da će i HV biti briga toga saveza. No, briga njega za Hrvatsku vojsku. Ako Hrvatska želi vojsku, neka je sama plati. A kako Hrvatska plaća, zna se. Ako želimo opremiti vojsku, neće to plaćati NATO, nego mi. Ili, ako vojska nema modernih aviona za nadzor hrvatskog zračnog prostora, ima NATO – ali će nadzor plaćati Hrvatska, kao što Slovenija plaća Talijanima. Čime će Hrvatska taj prostor nadzirati? Starim MiG-ovima? Ako Hrvatska vojnike šalje “na kućnu prehranu”, odakle će kupiti nove zrakoplove?

Pa mi smo, zahvaljujući grabežu kao poželjnom nacionalnom sportu moćnoga, a nemoralnog dijela, hrvatske političke i gospodarske elite, i ekonomskoj politici uzmi gdje nema, daj gdje ima, došli do ruba ponora i do ruba pameti. Uzdamo se da će nas, ako do nečega u susjedstvu dođe, štititi NATO, a ne u svoju vojsku. Predsjednik Mesić je, u takvoj možebitnoj prilici, čak spominjao i moguće “presijecane koridora kod Brčkog”! Ne’š ti presijecanja! Kao da imamo vojsku iz Oluje. Da se do države i nacionalnog ponosa držalo, da je se manje kralo, a više voljelo i poštovalo, bila bi drukčija i država i njezina vojska. Što nije opljačkano, to je prodano. Već se počelo spominjati da će možda na prodaju i nacionalna aviokompanija. Pa super, treba prodati sve simbole ove države. Možda bi je, što reče jedan prijatelj, najbolje bilo prodati JAT-u, em smo blizu, em se razumijemo. Već su počele i neke računice koliko nam vrijede šume, vode i oranice, za koliko bi se i to moglo prodati. Možda bi nabolje bilo da prodamo Trakošćan, Plitvice ili šibensku katedralu... Poslije možemo razmisliti i o Dubrovniku.

Kada se u dvadeset godina toliko opljačka i zaduži vlastita zemlja, onda tu nešto duboko ne valja. Svi smo mi žrtve takvih “hrvatskih domoljuba”... Hrvatska vojska, također.

Ključne riječi

Komentara 29

PA
patuljčica..
10:29 10.02.2010.

zg2012 Ti misliš da su Hrvati nespodobni imati i voditi banke i vojsku? Da su sposobni biti isključivo sluge? Da su sposobni samo raditi za druge i biti topovsko meso?

OB
-obrisani-
12:18 10.02.2010.

patuljčice ne samo da je tvoj idol nego i od ovog nesretnog urednika koji da ima morala i ljudskosti nebi brisao moje komentare koji su suvisli , a ne paušalni kao tvoji i od ovog jajčanina koji nema ništa pametno napisati pa ide pljuvati jer je njemu u genima pljuvanje po nečemu tj. po državi koja ga udomljuje i hrani

KO
kompa
22:43 09.02.2010.

koridor moze bit miran i svi mirno spavati,dikobraz ne napada dok ne dodje ljepse vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?