Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji OPG

'Zlata vrijedan' dobiva...

OPG Tatjana Hažić
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/23
25.09.2019.
u 11:00

Tko je dobitnik nagrade Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede za najbolji OPG u 2019. znat će se uskoro

OPG Tatjana Hažić, Međimurska županija

Chardonnay, sauvignon bijeli, traminac mirisavi, graševina i Martinovo ruho - viskokvalitetna su vina koja u Jurovčaku, u međimurskoj općini Sveti Martin na Muri proizvodi obitelj Hažić - sestre Tatjana  i Valentina i njihovi roditelji Biserka i Radenko. Kušati i kupiti možete ih u njihovoj za ljubitelje domaćega otvorenoj vinskoj kući. Hažići godišnje proizvedu i više od 200 tona jabuka koje prerađuju u sokove, ocat i čips. Turizam vina i jabuka u njihov je kraj doveo goste iz cijelog svijeta. 

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Obrt Agro Babić, Brodsko-posavska županija

Inženjeri voćarstva Gabrijel i Ivan Babić u Godinjaku, malenome selu na cesti između Slavonskoga Broda i Nove Gradiške, imaju obrt Agro Babić. Proizvođači su sadnica dunja, krušaka, jabuka i trešanja, a pod voćnjacima imaju 40 hektara. Imaju i stado od dvadesetak koza i ovaca.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

OPG Mirko Bačani, Koprivničko-križevačka županija

Na sajmu u Gudovcu ovogodišnja šampionka holstein pasmine bila je krava Viki u vlasništvu OPG-a Mirko Bačani iz Rumenjaka, zaselka u Svetom Petru Čvrstecu u općini Sveti Ivan Žabno. OPG proizvodi mlijeko. 

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

OPG Denis Bučić, Zadarska županija

Desetak minuta vožnje od Zadra, u blizini zračne luke Zemunik i Sukošana, u plodnim Ravnim kotarima nalazi se Galovac u kojem je Denis Bučić registrirao OPG pa sa suprugom Radojkom i kćeri Branislavom uzgaja smilje, masline i grožđe. Ekološki su proizvođači. 

Foto: Marko Dimić/PIXSELL

OPG Marko Ficović, Dubrovačko-neretvanska županija

Na poluotoku Pelješcu, u selu Hodilje, obitelj Ficović se bavi agroturizmom pa sve što proizvedu plasiraju kroz ponudu svoje konobe uz more. U ekološkoj proizvodnji ma dva hektara imaju posađene masline, a povrće na oko dvije tisuće četvornih metara. Djelatnost su gospodarstva registriranog na Marka Ficovića i uzgoj kamenica i mušula.

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

OPG Božidar Glavaš, Osječko-baranjska županija

Vozite li se od Našica prema Osijeku, zastanite u Bizovcu i potražite OPG Glavaševih na kojem Snježana i Božidar imaju farmu sa 150 muznih krava te još 143 grla rasplodnog podmlatka.U svojoj mini-sirani prave svježi i polutvrdi kuhani kravlji sir te mliječne prerađevine.

Foto: Ilustracija/Davor Javorović/PIXSELL

OPG Danijel Horvatić, Zagrebačka županija

U tradicionalno stočarskome kraju - općini Dubrava nedaleko od Vrbovca - obitelj Horvatić ima farmu simentalskih goveda. Nalazi se ona u Staroj Kapeli, a o 150 krava koje godišnje daju oko 400.000 litara mlijeka brinu se nositelj gospodrastva Danijel, njegovi supruga Magdalena i roditelji Snježana i Damir no ništa ne bi bilo da im ne "pomažu" šestogodišnja Ivane i najmlađi član obitelji, Ivano.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

OPG Ivan Katunar, Primorsko-goranska županija

Na istočnoj strani otoka Krka na litici koja se uzdiže pedesetak metara iznad mora, smjestio se Vrbnik u kojem je vrijedna obitelj Katunar podigla svoju Kuću vina. Dvojica Ivana - otac i sin - majstori su za Chardonnay (kojeg na otoku jedino oni prave) zatim rose, muškat, prošek, sansigot, i, naravno, vrbničku žlahtinu, i to običnu i pjenušavu.  Katunari proizvode i rakije i likere - medicu, smokvicu i grappu te maslinovo ulje. Kroz vinske ture i deugustacije goste vodi mlađa gospođa Katunar - Egle. Njihova se vina mogu kupiti na otoku, u Rijeci, Crikvenici i Zagrebu.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

OPG Josipa Jandrlić, Karlovačka županija

Oko 150 tona hrana na 60 hektara zemlje godišnje proizvede obitelj Josipe Jandrlić na gospodarstvu u Cerovniku u općini Josipdol. U ekološkome uzgoju imaju 20 krava buša, drže 60 svinja, ekološki uzgajaju grah i češnjak, a u konvencionalnoj poljoprivredi imaju kukuruz, ječam, tritikal i zob. Uz Josipu rade i suprug Srečko te djeca Marijo, Martina i Mateja. 

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

OPG Ana Knezović, Vukovarsko-srijemska županija

Obitelj Knezović u Iloku godišnje proizvode oko 50.000 litara bijelih i crnih vina od grožđa iz svojih  devet hektara vinograda u kojima je zasađeno 45.000 trsova. U sklopu izletišta i vinotočja bave se i seoskim turizmom, gdje gosti mogu degustirati vina, kušati domaće specijalitete koje Knezovići prave - poput iločkog odreska, čobanca i jela s roštilja - obići podrum i kupiti vino. 

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

OPG Snježana Mareković, Virovitičko-podravska županija

Certficirani ekološki proizvoiđači - obitelj Mareković iz Lozana kod Virovitice - na 135 hektara uzgaja kamilicu, industrijsku konoplju i soju. Nositeljica je gospodarstva 48-godišnja Snježana Mareković koja sa suprugom Marijanom  ima dvoje  fakultetski obrazovane djece - Marija i Martinu - i srednjoškolku Martui:  -Da smo na pravom putu znamo kad vidimo koliko naša djeca vole poljoprivredu - kažu Marekovići. 

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

OPG Robert Čondić, Požeško-slavonska županija

U Kadanovcima kod Pleternice Ljerka i Robert Čondić imaju ranč na kojem su ovce, goveda, konji, poniji, magarci, zečevi, golubovi, paunovi... ukupno petnaest vrsta životinja. Tu su drvene kućice za spavanje, etno-igralište, akumulacijska jezera, šetnice... Obilazak je moguć turističkim vlakićem.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Obrt Stone, Danijela Blaić, Šibensko-kninska županija

Od nepasterizirana mlijeka u vlastitoj mini-sirani u Nuniću u općini Kistanje proizvodi se Šiat, nagrađivani tvrdi ovčji sir. Vlasnica obrta Stone koji pravi ovu deliciju je Danijela Blaić koja sa suprugom Tomom ima 550 ovaca pasmine dalmatinska pramenka za čiju prehranu imaju 109 hektara zemlje. Obitelj Blaić je ekološki proizvođač, a godišnje proizvedu oko tri tone sira. 

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

OPG Dario Paulišić, Istarska županija

Na OPG-u Darija Paulišića u Labincima godišnje se proizvode 3500 litara ekstradjevičanskog maslinova ulja. Paulišići na na svojem imanju imaju vođene degustacije maslinova ulja uz edukaciju pravilnog kušanja. Za kvalitetu ulja dobili su brojna priznanja na međunarodnim natjecanjima u Japanu, Izraelu, Grčkoj, Londonu... 

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

OPG Karlo Šajković, Sisačko-moslavačka županija

U Hrastelnici, selu nadomak Siska, u istome dvorištu žive četiri generacije obitelji Šajković u dobi od pola pa do 79 godina. Veterinarski tehničar, 26-godišnji Karlo, nositelj je OPG-a koji se bavi ratarstvom i stočarstvom. Šajkovići na oko 240 hektara uzgajaju kukuruz, uljanu repicu, soju i pšenicu i lucernu. Drže sedam krava i 22 junice govedarstvo su usmjerili ka sustavu krava-tele pa su rijentirani na prodaju teladi.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

OPG Marijana Svetić, Ličko-senjska županija

Marijana Svetić u Ličkom Novom započela je s uzgojem povrća u plastenicima, što je za Liku netipično. Uzgaja rajčicu,
papriku,krstavce, salatu i patlidžan, prodaje na kućnom pragu i restoranima. OPG ima i 13 ovaca, četiri krave buše i tri teleta, a nedavno su za projekt "Lička janjetina i paprika" bespovratno dobili više od 110 tisuća kuna. 

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

PG Tenagra, Bjelovarsko-bilogorska županija

Na 5600 četvornih metara braća Davor i Alen Krce u svome poljoprivrednome gospodarstvu Tenagra u bjelovarskoj poslovnoj zoni Lepinec imaju plastenike u kojima uzgaju rajčice, papriku, krastavce, deset vrsta salata, špinat, blitvu, tikvice... Na otvorenome imaju kukuruz, pšenicu i kupusnjače. PG Tenagra ima certifikat "Proizvodi hrvatskog seljaka", a uključeni su i u projekt "Bjelovarski doručak".

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

OPG Hrvoje Tomurad, Krapinsko-zagorska županija

Hrvoje Tomurad iz Globočca nedaleko od Marije Bistrice na svome obiteljskome poljoprivrednome gospodarstvu proizvodi više od 50 vrsta sezonskoga cvijeća te 20-ak vrsta trajnica. Tomuradovi su i ekološki proizvođači rajčice, paprike, češnjaka, krastavaca, salate... Uzgajaju i božićna drvaca, začinsko bilje, ljute papričice, breskve, nektarine, jabuke i grožđe.  Osim na kućnom pragu, prodaju i na tržnicama na Kvatriću, u Krapini, Mariji Bistrici, Zlataru i  Zaboku. 

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

OPG Mira Zoraja, Splitsko-dalmatinska županija

U podnožju brda Malačka, u zaleđu kaštelanskog polja, nalazi se selo Radošić, poznato po bikijadi.Na svome OPG-u Mira Zoraja tu uzgaja krave. Ima ih 23 krave, pretežito pasmine holstain te nekoliko simentalki. Za njihovu prehranu obitelj kosi pedesetak hektara livada i siju na još petnaestak hektara zemlje. Mljekari u Sinju mjesečno isporuče oko četiri tisuće litara mlijeka.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

OPG Radoslav Moravec, Varaždinska županija

Prvi kozji sir kojeg su napravili još 1993. godine bio je - nejestiv, prisjeća se Alan Moravec iz Nove Vesi Petrijanečke kod  Varaždina gdje se nalazi poljoprivredno gospodarstvo njegove obitelji nazvano po ocu Radoslavu.  Danas, 26 godina nakon te početničke pogreške u preradi kozjega mlijeka, obitelj Moravec za svoje je sireve dobila već 120 što zlatnih što srebrnih plaketa, a upravo je njezin kozji sir šest puta bio proglašen šampionskim. Obitelj Moravec ima stado od 136 sanskih koza, prave svježi, mekani, polutvrdi, dimljeni sir, sir u vosku, jogurt, kefir, skutu, feta sir...

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

OPG Katarina Peršurić Bernobić, Istarska županija

Katarina Peršurić Bernobić u Peršurićima kod Višnjana proizvodi prirodna pjenušava vina Misal, a na gospodarstvu je i degustacijska sala. 

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Agro-Noršić, Josip Noršić, Grad Zagreb

U Novom Zagrebu proizvodni je pogon obrta Agro-Noršić za preradu pšenice, pira, heljde, ječma i bučinih koštica. Josip Noršić uzgaja i turopoljske svinje.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

OPG Ante Sladić, Šibensko-kninska županija

Ante Sladić u Plastovu kod Skradina uzgaja autohtone sorte  grožđa - maraštinu, debit, lasinu i plavinu te masline krvavice i oblicu. 

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije