Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

'Iz vladajuće koalicije su me molili da kažem Z. Đurđević da se distancira od predsjednika, tada bi glasali za nju'

Na pitanje kako se Grmoja nije ispričao, Zidarević je smatra kako je Mostov zastupnik imao dovoljno vremena da razjasni svoju izjavu.
14. srpnja 2021. u 14:14 55 komentara 7626 prikaza

Aktivist za ljudska prava Ivan Zidarević gostovao je u emisiji Večernjeg TV gdje je komentirao Mostovu najavu antipedofilski paket prijedloga zakona, koji bi uključivao i zabranu LGBTQ propagande. 

Zagreb: Povorka ponosa pod sloganom "Prajd zauvijek" stigla do svog odredišta, parka Ribnjak GORAN GEROVAC Hrvatsku idilu ne ugrožavaju ni gejevi, ni Srbi, ni masoni, ni Jugoslaveni, ni ateisti. Ugrožavaju je budale

- Meni je jako žao što Most ima članove koji su neustavnih, odnosno opasnih namjera jer stavljati u istu rečenicu i u isti odlomak LGBT prava, koja su ljudska prava koja su zaštićena Ustav Republike Hrvatske i međunarodnim dokumentima, i kazneno djelo pedofilije ili je stvar nečijeg karaktera ili totalnog neznanja - kazao je Zidarević. 

Dodao je kako je njemu žao što se to dogodilo i kako je to donekle bio povod napadima koji su se dogodili nakon ovogodišnje Povorke ponosa u Zagrebu. 

Upitan smatra li kako je najava spomenutog paketa zakona bio povod napadima, kazao je sljedeće: - Neke organizacije su dovele to u vezu kao i neki drugi pojedinci koji se bave tom tematikom, jer proteklih godina nismo to imali. A ove godine smo imali tu jednu bombastičnu izjavu, koja je uistinu protiv Ustava. 

- Mislim da je to jedna maliciozna izjava ili potpuno šeprtljavo rečena - ustvrdio je. 

News conference on the Common Agricultural Policy (CAP) at the European Council building in Brussels zabrana LGBT sadržaja Potpredsjednik EK o mađarskom zakonu: 'Praktički homoseksualce izjednačuje s pedofilima'

Pozitivan tretman

Na pitanje kako se Grmoja nije ispričao, Zidarević smatra kako je Mostov zastupnik imao dovoljno vremena da razjasni svoju izjavu. 

- Mislim da je on vidio tih 9 tisuća lajkova, kako je on sam rekao, pa je krenuo na tom valu. Tu se nalemio i njegov stranački kolega koji je govorio o većini i manjini. To sve pokazuje da su oni plaćeni da rade u Saboru, a da ne pozivaju najviši pravni akt. Ustav Republike Hrvatske ne poznaje razliku između vas koji ste pripadnice seksualne i nacionalne većine i mene pripadnika seksualne i nacionalne manjine. Štoviše, samim time što sam ja manjina i nemam moć kao vi jer je vas 10 na prema 1, posebnu pažnju Ustav pridodaje manjinama. 

Upitan slaže li se s premijerom Plenkovićem koji je to nazvao huškanjem, kazao je da drugačije to ne ide i da je bio čak i ponosan na njega jer je tako istupio i jer oni prije od HDZ nisu imali takve izjave. 

- Tu izjavu su prenijele i neke LGBT udruge kao pozitivan tretman prema nama. Svakako je huškači, jer vidite kako je bilo i prije i poslije Pride. 

Zidarević je komentirao prijetnje koje su nakon dobili Grmoja i Petrov. 

- Pozivam ih da prijave sve prijetnje, kao što i ja radim i da vjeruju hrvatskoj policiji - rekao je i dodao kako je i on sam bio dobivao prijetnje zbog nacionalne pripadnosti i seksualne. 

- Ja sam redovito to prijavljivao policiji. Nakon par dana dobio bih poziv iz Heinzove da su našli tog mrzitelja, on bi se ispričao. Jako dobro poznajem hrvatsku policiju od onih koji šetaju ulicom do inspektora.  

VEČERNJI TV Ahmetović: Grmoja manipulira slučajem iz 2013., a Hekma je pedofil i idiot

Zabrana davanja krvi

Ustvrdio je kako nema sistemskog rasizma, osim zabrane davanja krvi pripadnicima LGBTQ osobama. 

- Oni se kriju iza pravilnika kojeg tumače arbitražno. U Hrvatskoj muškarac koji je imao seks s drugim muškarcem ne može dati krv. To ima još pet zemalja Europske unije. Njemačka je nedavno to liberalizirala. To je neustavno. Ne možete mi dati kategoriju da ja pripadam nekoj rizičnoj skupini rođenjem, a u krajnjem slučaju nije ni humano. Ako vi odete i kažete 'ja sam hetero', možete darivati krv. Ako vi kažete 'ja sam gay', a to ne znači seks. Tu se pokazuje koliko taj pravilnik tumače pogrešno od straha, jer se sva krv jednako testira. 

Upitan hoće li ići dalje, potvrdio je i kazao da će tu ići ustavna i privatna tužba. 

- To nema smisla. Ja sam u životnom partnerstvu. To je obiteljska zajednica. Onda se sumnja ta zajednica - objasnio je. 

Kako je trenutno aktivan i u LGBT udruzi „Za pravo“ koja djeluje na Pravnom fakultetu u Zagrebu Zidarević je otkrio i kako su ga iz vladajuće koalicije zamolili da prenese poruku profesorici Zlati Đurđević koja je također članica te udruge. 

- Više me ljudi to molilo, a poruka je bila da se distancira od predsjednika i njegovih izjava, a oni bi u tom slučaju glasali za nju - otkrio je Zidarević i dodao da je dobio i informaciju kako Zlata Đurđević nije bila jedini kandidat za šeficu Vrhovnog suda i da je predsjednika prije nje dvoje sudaca odbilo jer su, kaže, shvatili da je procedura neustavna.
 

 

Drugačije izdanje
Aleksandar Stanković 'Nedjeljom u 2' vodi iz svog doma: U zadnji tren sam saznao da imam koronu
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
 • mksdk:

  Bolesni ste i ne možete davati krv.

 • mariante:

  STOP LGBT propagandi maloljetnicama?

 • Avatar Barba
  Barba:

  To nije ustavno pitanje o slobodama nego isključivo medicinsko pitanje.