Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diplomati o Vukovaru

'Znali smo da će se nešto dogoditi, ali ovo...'

vukovar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/6
18.11.2013.
u 21:00

Žalosno je da se iskazalo toliko nepoštovanja prema Danu sjećanja, prema svim žrtvama i gradu, komentirali su jučer strani diplomati koji su, zajedno s državnim vrhom, bili zaustavljeni u Vukovaru.

Žalosno je da se iskazalo toliko nepoštovanja prema Danu sjećanja, prema svim žrtvama i gradu, komentirali su strani diplomati koji su, zajedno s državnim vrhom, bili zaustavljeni u Vukovaru. Nisu željeli iznositi ocjene i zauzimati strane, a pogotovo ne uprijeti prstom u krivca, što kao strani izaslanici i ne smiju.

 – Svjesni smo da je riječ o događaju s političkom pozadinom i da je riječ o politici, mirno smo reagirali.

No tijekom cijelog prošlog tjedna, doznajemo, strani izaslanici s akreditacijama u Hrvatskoj intenzivno su među sobom raspravljali hoće li i treba li ići u Vukovar. Većini ovo nije bio prvi posjet Vukovaru na Dan sjećanja. Jedini razlog zbog kojeg su oklijevali ovoga puta bila je uzavrela politička situacija u Hrvatskoj koje su i te kako bili svjesni. 

– Da, pretpostavljali smo da se u Vukovaru nešto može dogoditi jer je cijela atmosfera bila uzavrela. Doduše, nismo očekivali ovakav incident, da državnom vrhu bude zapriječen put – govore nam. Većina je diplomata odluku idu li ili ne idu u Vukovar donijela preko vikenda. Njih 40-ak ujutro se automobilima zaputilo prema Vukovaru te se pridružilo koloni državnog vrha, kako nalaže protokol. 

– Prešli smo jedva nekih 500 metara kad je kolona stala. U prvo vrijeme nismo znali što se zbiva, a onda nas je protokol obavijestio da se dalje ne ide. Nekih 20-ak minuta stajali smo i čekali, bez nervoze. O čemu smo razgovarali? O predstojećem referendumu, o politici, uobičajeno...

Tad im je, kažu, dojavljen plan B – stigao je autobus koji ih je, prateći kolonu državnog vrha, prevezao do Ovčare gdje su odali počast žrtvama. Odluku državnog vrha da se zapute prema Ovčari te onda u Zagreb nisu komentirali. – Važno je da nije bilo nasilja, zaključuju.

Komentara 143

NA
nataly
21:43 18.11.2013.

Smješni su mi ovi koji pričaju da su branitelji "osramotili" hrvatsku i da su nevini strani diplomati htjeli položiti cvijeće. Fućka se stranim diplomatima za našu žrtvu. A vladajući mantraju isto od početka. Oni bi najrađe da zašute i branitelji i Crkva, time bi njima posao vraćanja hrvatske u Region bio bitno olakšan. Kako ja vidim stvari; Hrvatski narod je danas ispravio godinama savijanu kičmu. jedan od onih dana koji vraća vjeru. A oni kojima je ovo bilo neugodno neka traže uzroke kod sebe, ovo su samo posljedice.

OS
osica
21:54 18.11.2013.

kako to da pred 22 godine niste znali što će se dogoditi u Vukovaru ,a danas sve znate ?

KU
kunaprava
21:52 18.11.2013.

Di su bili strani diplomati 91. ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije