Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Rusija optužila Kijev za napad sovjetskim dronovima; Ukrajina uvodi izvanredna isključenja struje

FILE PHOTO: A view shows the city without electricity after critical civil infrastructure was hit by Russian missile attacks in Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.12.2022.
u 21:58

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uoči nadolazeće hladne sezone apelirao je u nedjelju na ustrajnost i otpornost Ukrajinaca.

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

21:55 - Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je u ponedjeljak da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sustav.

"Zbog posljedica raketiranja (...) u svim dijelovima Ukrajine uvode se izvanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se poglavito osigurati za važnu infrastrukturu", objavio je Ukrenergo na Telegramu.

"Situacija je teška, ali je pod kontrolom", dodao je Ukrenergo dok su snage Kijeva priopćile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa što su ih ispalili Rusi. Ipak, "neke elektrane neko vrijeme neće moći raditi punim kapacitetom", navodi distributer. "Uz daljnji pad temperature ispod ništice u iduća 24 sata, to će prouzročiti deficit struje u sustavu". U tijeku su žurne popravke, navodi Ukrenergo.


21:53 - Dvije ruske zračne baze u središtu zemlje bile su u ponedjeljak na meti ukrajinskih bespilotnih letjelica, pri čemu su tri osobe poginule, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. U ponedjeljak ujutro "režim u Kijevu (...) pokušao je izvesti zračne udare pomoću dronova sovjetske proizvodnje na zračne baze Djagiljevo u okolici Rjazanja i Engels u okolici Saratova", navodi se u tekstu.

Ministarstvo optužuje ukrajinske snage da tako želi "izbaciti iz stroja ruske avione dugog dometa" koji se upotrebljavaju za napade na energetsku infrastrukturu kojih je zadnjih tjedana bilo mnogo na ukrajinskom teritoriju.

Da je ruski sustav protuzračne obrane srušio te "reaktivne dronove", njihove bi krhotine pale na teritorij napadnutih zračnih baza i prouzročile eksplozije koje bi "lakše" oštetile avione, navodi se u priopćenju.

Trojica ruskih vojnika "teško su ranjena" u tim napadima, a četvorica su primljena u bolnicu, navodi isti izvor.

Unatoč tim napadima, "masovni zračni udar visokopreciznim oružjem" izveden je u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s ukrajinskom vojskom, piše se u priopćenju u kojemu se dodaje da je pogođeno ukupno 17 meta.

Vladimir Putin je obaviješten o ovim incidentima, kratko je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Predsjednik redovito prima informacije od nadležnih služba o svemu što se događa", rekao je novinarima, bez drugih potankosti. Kijev zasad nije preuzeo odgovornost ni za jednu eksploziju.


19:16 - Tri pisma sa "životinjskim očima" upućena ukrajinskim diplomatskim predstavništvima u Španjolskoj zaplijenjena su u ponedjeljak, doznaje se od policijskog izvora, nekoliko dana nakon eksplozije pisma-bombe u ukrajinskom veleposlanstvu u toj zemlji.

"Sigurnosne i poštanska služba otkrile su jutros i zaplijenile tri sumnjiva pisma naslovljena na ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu i na konzulate u Barceloni i u Malagi", rekao je izvor koji je dodao da u omotnicama nije bila "eksplozivna tvar", već "životinjske oči".

"Pošiljke su izgledom podsjećale na one koje je u petak primilo ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu te drugi konzulati i veleposlanstva u drugim europskim gradovima", dodao je izvor.

U petak je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao da je nekoliko ukrajinskih diplomatskih predstavništava u Europi, među kojima i veleposlanstvo u Zagrebu, primilo "krvave" omotnice sa životinjskim očima. Kijev je tada osudio "planiranu kampanju terora" koju provodi Moskva.

U srijedu je pismo-bomba eksplodiralo i lakše ozlijedilo zaposlenika ukrajinskog veleposlanstva u Madridu. Nakon eksplozije pisma španjolske vlasti su izvijestile da su zaplijenile druga slična pisma poslana španjolskom premijeru i njegovu ministru obrane te američkom veleposlanstvu i tvornici oružja koja proizvodi minobacače što ih je Madrid dao Kijevu na početku ruske invazije. Po prvim rezultatima istrage pisma-bombe poslana su iz Španjolske, rekao je u četvrtak španjolski državni tajnik za sigurnost Rafael Perez. Španjolsko pravosuđe vodi istragu za "terorizam".

Lani su nekoliko španjolskih političkih čelnika bila upućena pisma s metcima automatske puške, pa tako i ministru unutarnji poslova.


19:14 - Rusija je u ponedjeljak zasula Ukrajinu dalekometnim projektilima, ali ukrajinska protuzračna obrana je uspjela ograničiti posljedice napada u kojima su stradala dvije osobe te nanesena materijalna šteta, javlja Reuters pozivajući se na ukrajinske izvore. Zračne uzbune oglašene su diljem Ukrajine, a civilima je rečeno da potraže sigurnost u skloništima.

Prema prvim informacijama u regiji Zaporižje je poginulo dvoje ljudi, a nekoliko kuća je uništen, dok je sjeverna oblast Sumy nakon napada na energetsku infrastrukturu ostala bez električne energije. Sirene na uzbunu oglašene su i u Kijevu gdje su stanovnici spas potražili u tunelima podzemne željeznice.

Premijer Denis Šmihal je rekao da su pogođena energetska postrojenja u oblasti Kijeva, Vinicije i Odese, ali da energetski sustav i dalje funkcionira.Vlasti također tvrde da je njihova protuzračna obrana oborila 60 od 70 raketa koje su ispaljenje na Ukrajinu. "Naši su dečki nevjerojatni", rekao je Andrij Jermak, šef predsjedničkog ureda.

Čini se da je Kijev, koji ima oko tri milijuna stanovnika, uspio izbjeći veću štetu, iako je guverner oblasti rekao da je više 40 posto stanovnika bez struje. Gradske vlasti tvrde da je oboreno devet od 10 projektila ispaljenih na Kijev u kojem je zavladala hladnoća s temperatura od pet stupnjeva Celzija ispod nule.

Poremećaji u elektroopskrbi su i u susjednoj Moldaviji. Policija je pronašla dijelove projektila koji je pao u sjevernoj Moldaviji, na granici s Ukrajinom.


17:12 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak se provozao Mercedesom preko Krimskog mosta koji povezuje južnu Rusiju s anektiranim Krimskim poluotokom, manje od dva mjeseca otkako je oštećen jedan od infrastrukturnih projekata šefa Kremlja. Putin je 2018. godine otvorio cestovni i željeznički most dug 19 kilometara. Most je granatiran 8. listopada, za što Rusija optužuje Ukrajinu. 

Putin je, u pratnji zamjenika premijera Marata Khusnullina, prikazan na državnoj televiziji za volanom Mercedesa, postavljajući pitanja o tome gdje se napad dogodio.

"Vozimo se na desnoj strani", rekao je Putin prelazeći most. "Lijeva strana mosta, koliko shvaćam, prometuje, ali ipak je treba dovršiti. Još je malo oštećena, trebamo je dovesti u idealno stanje", rekao je ruski predsjednik. 

Putin je i prošetao dijelovima mosta, najvećeg u Europi, kako bi pregledao još uvijek spaljene dijelove. 

Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za bombardiranje mosta 8. listopada u jutarnjima satima, dan nakon što je Putinovog 70. rođendana. Ruska savezna sigurnosna služba tvrdi da je napad organizirala ukrajinska vojna obavještajna služba. 

Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS


17:08 - U dvije zrakoplovne baze na zapadu Rusije dogodile su se, kako smo i ranije pisali, dvije eksplozije. Prema informacijama koje navodi Daily Mail, u bazi Engels u blizini grada Saratova, oštećena su dva bombardera Tu-95, korištena za izvođenje zračnih napada na ukrajinsku infrastrukturu.

Eksplozije su uslijedile nakon što su prošlotjedne satelitske snimke pokazale kako se bombarderi u zračnoj bazi Engels pripremaju za napad na Ukrajinu. Slike su pokazale kako se zrakoplovi Tu-95 i Tu-160 pune gorivom te kako su naoružani krstarećim projektilima.


15:48 - Crnogorski premijer Dritan Abazović i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su u ponedjeljak, putem videoveze, zajedničku deklaraciju kojom Crna Gora podržava euroatlantske aspiracije Ukrajine.

Zajednička deklaraciju o euroatlantskoj perspektivi Ukrajine jasna je potvrda “crnogorske podrške Ukrajini u njenom nastojanju da postane punopravan dio euroatlantskog društva, kada se za to steknu uvjeti”, priopćeno je iz Abazovićevog kabineta.

Također se navodi da je jasno nastojanje vlade Crne Gore da zajedno sa saveznicima podrži obranu Ukrajinaca.

“Ta podrška pokazana je kroz crnogorsku donaciju 11 posto sredstava iz svog vojnog proračuna, ali i kroz humanitarni aspekt i prijem više tisuća izbjeglica”, rekao je tijekom potpisivanja deklaracije crnogorski premijer.

Zelenskij je istaknuo da dvije zemlje imaju sasvim otvorene prijateljske veze, bez tajnih i skrivenih namjera, na čemu je zahvalan. On je narodu Crne Gore zahvalio na podršci Ukrajini i gostoprimstvu prema onima koji su izbjegli iz Ukrajine. 

"Vidimo vašu podršku od prvog dana, imali smo divan sastanak u Ukrajini, premijeru. Uvjeren sam da ćete, kao i narod Crne Gore, ostati uz nas i dalje, do pobjede, što će biti naša zajednička pobjeda. Hvala još jednom", naveo je Zelenskij.

 Abazović je u lipnju zajedno s albanskim kolegom Edijem Ramom posjetio Kijev, gdje se i susreo s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Ceremonija potpisivanja deklaracije održana je putem video veze.


15:30 - Nacionalna energetska tvrtka Moldavije priopćila je da ima "prekide" u opskrbi električnom energijom nakon ponovnih udara na Ukrajinu.

Moldelectrica je objavila da postoje "prekidi u električnom sustavu", dodajući da postoji mogućnost "prekida veze".

To dolazi u trenutku kada se Ukrajina u ponedjeljak suočila s nizom novih ruskih raketnih napada diljem zemlje.

Napad se uglavnom očekivao jer Rusija nastoji onemogućiti opskrbu energijom i infrastrukturu Ukrajine uoči najgore zime.

Moldavija, koja na sjeveru graniči s Ukrajinom, već se suočila s nestankom struje nakon ruskih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu prošlog mjeseca. 


14:37 - Trebat će deset do 15 godina da se popune zapadne zalihe artiljerijskog streljiva potrošene za podršku ukrajinskoj vojsci u borbi protiv ruske agresije, rekao je vlasnik velikog proizvođača oružja tvrtke Czechoslovak Group (CSG).

Unatoč dotoku streljiva u Ukrajinu, vlasnik CSG-a Michal Strnad rekao je da ukrajinskim snagama nedostaje streljiva jer zapadne vlade polako ostaju bez svog arsenala zbog ograničenja proizvodnih kapaciteta.

"Topničko streljivo danas je vrlo rijetka roba", rekao je. "Procjenjujem da će trebati 10-15 godina da se popune zalihe (zapadnih vojski)" zbog rata u Ukrajini, dodao je Strnad.

Europske vlade značajno su iskoristile svoje arsenale kako bi podržale Ukrajinu. Strnad kaže da Ukrajina ispaljuje 40.000 granata tjedno iz nekoliko stotina haubica koje su joj dale zapadne zemlje.

"U Ukrajinu je dostavljeno stvarno puno toga", kazao je. "Međutim, činjenica je da danas Ukrajinci pucaju manje nego što bi mogli jer nemaju dovoljno streljiva".

CSG je glavni dobavljač moderniziranog oružja iz sovjetske ere za Ukrajinu, uključujući tenkove, haubice, višecijevne raketne bacače i borbena vozila.

U svojim zalihama CSG ima 90 moderniziranih tenkova T-72 koje su platili SAD i Nizozemska.

Ipak, CSG-ove zalihe oružja iz sovjetske ere također su se smanjile i malo je toga pogodnog za modernizaciju i slanje u Ukrajinu ostalo na tržištu, ističe Strnad.


13:56 - Najmanje tri osobe su poginule i više ih je ozlijeđeno nakon eksplozije u dvije vojne zrakoplovne baze na zapadu Rusije u ponedjeljak.

"Neidentificirana bespilotna letjelica napala je zračnu bazu u Saratovskoj oblasti", izvijestila je Baza.

Dvije osobe su prevezene u bolnicu, a prema izvještajima oštećena su dva zrakoplova.

Otprilike u isto vrijeme, kamion s benzinom eksplodirao je na pisti u Rjazanskoj oblasti, južno od Moskve. Tri osobe su poginule, a pet ih je ozlijeđeno.

Zasad se ne zna uzrok eksplozije u Rjazanu. Prema nekim navodima oštećen je jedan zrakoplov.

Navodno je u Saratovu oštećen strateški bombarder T-95 koji Rusija koristi za gađanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Za sada nije jasno tko je odgovoran za eksplozije, navodi Reuters.


13:22 - Ukrajina je u ponedjeljak objavila da je Rusija izvela nove raketne napade pa su u brojnim dijelovima zemlje oglašene sirene za uzbunu. Uzbuna se čula u Kijevu i većim dijelom Ukrajine. "Rakete su lansirane", kazao je glasnogovornik ukrajinskih zračnim snaga Jurij Ihnat, a šef osoblja u predsjedničkom uredu Andrij Jermak je upozorio ljude da "ne ignoriraju znak za uzbunu".

Za sada nema dojava o žrtvama ili materijalnoj šteti. Na udaru ruskih snaga posljednjih je tjedana posebno bila energetska infrastruktura i stanovnici su često ostajali bez struje i grijanja.


10:04 - Olaf Scholz upozorio je zapad da mora izbjeći pokretanje novog Hladnog rata blokovskom podjelom svijeta. Pišući za časopis Foreign Affairs, njemački kancelar pozvao je na ulaganje svih napora u izgradnju novih partnerstava.

Istaknuvši Kinu i Rusiju kao dvije zemlje koje predstavljaju prijetnju multipolarnom svijetu, rekao je da mora postojati jače europsko i transatlantsko jedinstvo. Naglasio je da se zapad mora zauzeti za demokratske vrijednosti i zaštititi otvorena društva, "također moramo izbjeći iskušenje da ponovno podijelimo svijet na blokove", prenosi Reuters. "To znači uložiti sve napore u izgradnju novih partnerstava, pragmatično i bez ideoloških zastora", dodao je.


8:54 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će nastaviti energetsku suradnju s Rusijom nakon što su G7, EU i Australija nametnuli ograničenje cijena na izvoz ruske nafte.


8:21 - Ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin osudio je "drastično povećanje" seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje. Žrtve su oba spola i svih dobnih skupina, rekao je Kostin za list njemačke medijske tvrtke Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama koje je dpa vidio prije objave u ponedjeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da ponize Ukrajince".

"U mnogim slučajevima ruski vojnici silovali su ljude, mučili a zatim ubili. Često silovanje čine pred rođacima i djecom", rekao je Kostin.

Ruski zapovjednici često naređuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin.

Njegove izjave ne mogu se neovisno provjeriti.

Wenzel Michalski, čelnik njemačkog ogranka organizacije Human Rights Watch, vidi sustavan pristup nasilju kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je počela potkraj veljače.

"Zločini nad civilima dio su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini", rekao je Michalski za list Funke Media Group.

"Nasilna djela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički čelnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje djeluju s posebnom brutalnošću još uvijek se poštuju", rekao je.

Prema ukrajinskom državnom odvjetništvu, od početka rata prije devet mjeseci u Ukrajini je ubijeno gotovo 8500 civila, uključujući 440 djece. Ranjeno je više od 11.000 civila.


8:18 - Tumso Abdurakhmanov bloger koji je kritizirao Ramzana Kadirova i čečenski, nestao je u Švedskoj. U međuvremenu se na Telegram kanalima pojavila nepotvrđena informacija da je on navodno ubijen. Abdurahmanov je živio u Švedskoj, piše Nexta.

8:00 - Posljednjih mjeseci, broj iznenadnih razmještanja trupa koje su izvršili ruski taktički borbeni zrakoplovi iznad Ukrajine "znatno se smanjio", prema izvješću Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ruski zrakoplovi sada vjerojatno izvode desetke misija dnevno, u usporedbi s čak 300 misija dnevno u ožujku 2022., sugerira najnovije britansko obavještajno izvješće.

"Rusija je sada izgubila preko 60 zrakoplova s fiksnim krilima u sukobu, vjerojatno uključujući dodatni lovac-bombarder Su-24M FENCER i kopneni jurišni zrakoplov Su-25 FROGFOOT prošlog tjedna", dodaje ministarstvo.

Smanjenje broja letova vjerojatno je rezultat stalne visoke prijetnje ukrajinske protuzračne obrane, ograničenja sati leta dostupnih ruskim zrakoplovima i pogoršanja vremena. S obzirom na to da se ruska taktika kopnenih napada uvelike oslanja na vizualnu identifikaciju i streljivo, ruske će zračne snage vjerojatno nastaviti s niskom stopom kopnenih napada tijekom lošeg zimskog vremena.”

 


7:50 - Kyrylo Timoshenko, zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda, iznio je tvrdnju u ažuriranju Telegrama kasno u nedjelju.

"Tijekom dana okupatori su 46 puta granatirali područje Hersona minobacačima, tenkovima, topništvom i MLRS-om. Privatne i stambene zgrade i druge zgrade su uništene”, rekao je citirajući gradsko vijeće Hersona.

Anton Geraščenko, viši savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, rekao je da je u napadu ubijena 65-godišnja žena. To je rano jutros objavio u Telegram objavi.

"Dok su žena i njezin muž prelazili Dnjepar u čamcu u Golopristanskom okrugu, Rusi su otvorili vatru iz mitraljeza. Umirovljenica je od zadobivenih rana preminula”, objavio je. 


7:43 - Američki thinktank Institut za proučavanje rata (ISW) odgovorio je na ranije tvrdnje visokih dužnosnika američke vlade, rekavši da su pogriješili kada su identificirali optimalnu priliku za Ukrajinu da provede više protuofenziva u proljeće, a ne u zimi.

Njegovo posljednje izvješće glasi:

"Direktor američke Nacionalne obavještajne službe (DNI) Avril Haines procijenio je 3. prosinca da će se tempo rata u Ukrajini usporiti tijekom zime kako bi se obje strane mogle opremiti, dopuniti i obnoviti, unatoč dokazima da uvjeti na terenu pogoduju obnovi ofenzive i usprkos demonstriranoj tendenciji ukrajinskih snaga da pokrenu nove protuofenzivne napore relativno brzo nakon što su prethodni napori kulminirali.”

Ukrajinski dužnosnici naznačili su da ukrajinske snage planiraju nastaviti ofenzivne operacije tijekom nadolazeće zime kako bi iskoristile nedavne uspjehe na bojnom polju i spriječile ruske snage da ponovno preuzmu inicijativu na bojnom polju.


7:19 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko obećao je da će biti "što je moguće manje odstupanja" u objavi na Telegramu kasno u nedjelju. Od sutra, ponedjeljka, Kijev će se vratiti na stabilizacijska gašenja prema rasporedu”, rekao je.

"No stanje u energetskom sustavu i dalje je teško. Stoga, kako napominju energetski stručnjaci, moguća su odstupanja od dinamike uravnoteženja energetskog sustava. Postoji daljnja potreba za uštedom električne energije. I to se mora učiniti", kazao je. 


6:24 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uoči nadolazeće hladne sezone apelirao je u nedjelju na ustrajnost i otpornost Ukrajinaca. "Neprijatelj se silno nada da će iskoristiti zimu protiv nas: učiniti zimsku hladnoću i teškoće dijelom svog terora", rekao je u svojoj dnevnoj videoporuci u nedjelju navečer. "Moramo učiniti sve što možemo da preživimo ovu zimu, koliko god oštra bila."

Izdržati ovu zimu, rekao je, znači izdržati sve.

Rusija ima prednost u raketama i topništvu, istaknuo je ukrajinski predsjednik. “Ali mi imamo nešto što okupator nema i neće imati: mi štitimo svoj dom i to nam daje najveću moguću motivaciju”, naglasio je Zelenskij.

Ukrajinski narod se bori za slobodu i brani istinu, kaže. "Da bismo preživjeli zimu, moramo biti otporniji i ujedinjeniji nego ikad", dodao je.


6:20 - Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki. Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravateljske tvrtke i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravateljske tvrtke nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Reuters.

No Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke pa makar morala smanjiti proizvodnju.

Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da "radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište".

Ukrajina je pak pozivala na cijenu od 30 dolara po barelu. No zapad strahuje da bi preniska cijena mogla rezultirati time da Rusija povuče sirovu naftu s tržišta što bi dovelo do velikog skoka cijena. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini.

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, kazao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenskij se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje. "Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Ograničenje će EU i G7 ponovno razmatrati svaka dva mjeseca.

Embargo EU-a na uvoz ruske nafte dogovoren je u lipnju kao dio paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Iznimke se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU-a koje su posebno ovisne o ruskoj nafti zbog njihove zemljopisne lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamijene taj uvoz.

Za dva mjeseca, 5. veljače, stupa na snagu i embargo na naftne derivate.

Ključne riječi

Komentara 44

PR
prahrvat
13:38 05.12.2022.

Znate li što je logička zamjena teza? Kad neki vješt retoričar-manipulator navuče priču na zamjensku tezu umjesto one prave, a zapravo se odlučuje o pravoj i njemu je samo do nje i stalo. STVARNA TEZA: Trebamo li poduprijeti ulazak Švedskeke i Finske u Nato? ZAMJENSKA TEZA: Trebamo li pomoći Hrvatima u BiH? To isto čini sada. STVARNA TEZA: Treba li obukom pomoći ukrajinskim braniteljima u sklopu zajedničke europske vojne obuke? ZAMJENSKA TEZA: Jeste li za HDZ ili niste? Obje su zamjenske teze emotivne jer one mogu toliko (posebno ova druga, hejterska) zasjeniti mišljenje da se posve zaboravi o čemu se raspravlja. Jeste li primijetili da oko ulaska u Schengen nije ponudio nikakvu zamjensku mamac-tezu. Naime, ta je tema Kremlju posve nebitna.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:59 05.12.2022.

Kako znaju da je vozio Mercedesa po Krimskom mostu? Može biti bilo koji drugi most. Mercedes iz mrske NATO zemlje koja plače jer nema ruskog plina. Što nije sjeo u Ladu?

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:18 05.12.2022.

SAD je modificirao HIMARS-e date na korištenje Ukrajini tako da se ne mogu koristiti za lansiranje raketa dugog dometa ATACMS, kaže The Wall Street Journal pozivajući se na američke dužnosnike. Pi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije