Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA PREDSJEDNIKA

Grlić Radman: 'NATO članice zbog Milanovića misle da mijenjamo vanjsku politiku. Saniramo štetu'

Grlić Radman obratio se medijima prije početka sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
27.04.2022.
u 12:13

Šef diplomacije izjavio je da države članice nakon aplikacije neke zemlje za članstvo moraju u svojim nacionalnim parlamentima potvrditi zakon o ratifikaciji koji predlaže vlada. Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada „snažno podržava“.

 Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dviju država. 

Milanović je u utorak kazao kako Sabor „ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u“ dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra „vrlo opasnom avanturom“. 

Ministar vanjskih i europskih poslova u srijedu je rekao da je izjava predsjednika „polučila velik broj poziva“ te da je u utorak o njoj razgovarao s finskim kolegom, a u srijedu sa švedskom kolegicom. 

VIDEO: Milanović pokazao 'figu': 'Očekujem sad reakcije, pozive i prijetnje'

„Ovim pozivima saniramo međunarodnu političku reputacijsku štetu“, rekao je Grlić Radman, dodavši da su Milanovića prenijeli „svi najvažniji mediji“, a „sve države članice NATO-a izrazile su veliku zabrinutost“. 

„Oni vam uvijek misle da ako je to predsjednik rekao da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku“, kazao je ministar. 

Suprotno premijeru Andreju Plenkoviću koji je u utorak rekao da bi Milanović trebao sam blokirati članstvo dviju država na nadolazećem NATO sastanku „ako je frajer“, Grlić Radman je rekao da takav veto ne postoji, „a da i postoji to bi bila politička blamaža“. 

Šef diplomacije izjavio je da države članice nakon aplikacije neke zemlje za članstvo moraju u svojim nacionalnim parlamentima potvrditi zakon o ratifikaciji koji predlaže vlada.  Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada „snažno podržava“. 

Dvije države imaju „nedvojbenu i bezrezervnu podršku“ Hrvatske, a njihovo priključivanje NATO-u predstavlja veliki izazov za njih, imajući u vidu njihovu tradiciju politike neutralnosti kroz stoljeća i rusku agresiju na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski međunarodni poredak. 

Grlić Radman se u telefonskim razgovorima s dvoje ministara dotaknuo i pitanja BiH oko kojeg Hrvatska ima njihovu podršku i razumijevanje.

"Mi smo i danas dugo razgovarali o BiH, koliko je za nas to jedno sigurnosno, političko, ali i emocionalno pitanje", rekao je Grlić Radman o razgovoru sa švedskom ministricom Ann Linde koja je nedavno boravila u Sarajevu. 

Grlić Radman je dvoje ministara rekao kako su Hrvati kao autohtoni narod u susjednoj državi "stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma". 

VIDEO: Milanović opsovao tijekom davanja izjave za medije: O je*ote! Što sam ja rekao, o kojoj djeci?

Komentara 24

Avatar Nlnja
Nlnja
12:49 27.04.2022.

Nema ulaska u NATO za Švedsku i Finsku dok se ne riješi pitanje Hrvata u BiH. Tko je protiv predsjednika ne želi dobro Hrvatskoj i Hrvatima.

Avatar Dragovit
Dragovit
14:07 27.04.2022.

A tko će i kako će i hoće li uopće moći sanirati štetu vanjske politike Plenkovića i ministra mu Grlića Radmana? Sjetimo se samo kako smo se osramotili u Siriji izgubivši naftna polja vrijedna preko 20 milijardi dolara. Sada će se šteta brojati u puno većim brojkama i u još puno toga.

PK
Posljednji Komšikanac
12:48 27.04.2022.

Grlić Radmane, prvo treba imati vanjsku politiku pa je tek onda moći mijenjati. Osim klimoglava vi nemate ništa drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije