Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Pentagon: Ukrajina je na putu da postigne nekoliko ključnih ciljeva na bojnom polju

Service member of Ukraine's National Guard stands at a destroyed bridge over the Siverskyi Donets river in the town of Sviatohirsk
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.10.2022.
u 23:17

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da ga je Grossi u telefonskom razgovoru uvjerio da IAEA "neće štedjeti napore kako bi osigurala oslobađanje direktora nuklearke Zaporižja kojeg je otela Rusija"

Danas je 222. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu i početka rata. Ruski parlament danas će razmotriti zakone i sporazume o ratifikaciji za pripajanje četiriju ukrajinskih regija, izjavio je u nedjelju predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin. Devet država zasad je izrazilo podršku Ukrajini u priključenju NATO savezu, prenosi AP. Među njima su Češka, Estonija, Latvija, Litva, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska te Slovačka. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja: 

23:00 - Ukrajina je na putu da postigne nekoliko ključnih ciljeva na bojnom polju, kazala je dužnosnica Pentagona. To je procjena Celeste Wallander, pomoćnice američkog ministra obrane za međunarodne sigurnosne poslove.

Istakla je uspjehe u regijama Harkiv i Donjeck, kao i napore koji su u tijeku u južnoj regiji Herson. Ukrajinske snage također su danas ostvarile nove uspjehe duž rijeke Dnjipro.

"Čini se da je Ukrajina trenutno na pravom putu da postigne sva tri cilja.", dodala je. 

22:10 - Objavu Muska komentirao je i Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

- Onda nakon toga Rusima se treba vratiti Aljaska. Ona je također bila ruska, a Putin voli 'okupljati ruske zemlje'. Dakle, očito bi se SAD trebao obavezati i vratiti im Aljasku prije nego što mu Rusija objavi rat. Nekima je tako lako upravljati životima i zemljom Ukrajinaca - napisao je Geraščenko.

22:00 - Plan Elona Muska koji je predložio na svom Twitteru čini se, nije nikoga impresionirao. Naime Musk je objavio anketu. Njegov plan za mir uključuje da se ponove izbori anektiranih regija pod nadzorom UN-a, a da Krim formalno ostane dio Rusije. Ukrajinski predsejdnik Volodimir Zelenski mu je odgovorio. Više pročitajte OVDJE

20:17 - Rekordnih 83 posto Ukrajinaca želi da se njihova zemlja pridruži NATO savezu, objavila je u ponedjeljak kijevska agencija za ispitivanje javnog mnijenja, navodeći rezultate ankete provedene nakon što je Kijev podnio zahtjev za članstvo u vojnom bloku.

Agencija Rating Group provela je anketu na uzorku od 2000 ispitanika 1. i 2. listopada nakon što je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio da Ukrajina podnosi ubrzani zahtjev za članstvom u NATO savezu.

Riječ je o dosad najvećem zabilježenom postotku ljudi u Ukrajini koji podržavaju članstvo u NATO-u, poručio je Rating Group. Svega četiri posto ispitanika je reklo da bi glasali protiv pridruživanja bloku, a devet posto ih je reklo da ne bi glasalo uopće.

U studenom prošle godine je 55 posto ispitanika podržavalo pristupanje savezu, što pokazuje kako se naglo promijenilo javno mnijenje po tom pitanju otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu. Rusija se godinama protivi proširenju NATO-a, koji smatra sigurnosnom prijetnjom i neprijateljski nastrojenim.

Nova anketa pokazuje da je podrška za članstvo u vojnom bloku porasla za sedam postotnih bodova od lipnja.


18:38 - Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, kojega je u petak privela i uhitila ruska patrola, pušten je na slobodu, tvitao je u ponedjeljak šef UN-ove nuklearne agencije IAEA-e Rafael Grossi

Ukrajina je za njegovo uhićenje okrivila Rusiju i nazvala ga je terorističkim činom.

Ukrajina je izvijestila da je ruska patrola uhitila Ihora Murašova u petak dok je putovao iz najveće europske nuklearne elektrane prema gradu Enerhodaru u kojemu žive brojni zaposlenici elektrane.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


18:26 - Rusija je smijenila zapovjednika Zapadnog vojnog okruga, što je najnovija smjena visokih dužnosnika nakon niza poraza i poniženja u ratu u Ukrajini, objavio je u ponedjeljak ruski medij RBC. 

Generala Aleksandra Žuravljova zamijenit će general Roman Berdnikov, objavio je RBC. Tvrdnja nije službeno potvrđena, a prenijeli su je i drugi mediji.Do navodne smjene Žuravljova dolazi nakon dramatičnih ruskih gubitaka na sjeveroistoku Ukrajine prošlog mjeseca i ukrajinskog ponovnog zauzimanja Limana, koji je Rusija koristila kao važan logistički centar u pokrajini Donjeck.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


17:02 -  Švedska je u ponedjeljak poslala ronilački brod na mjesto prošlotjedne eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru kako bi ispitali incident kojim je onemogućen transport ruskog plina tom rutom.

Europa istražuje što je uzrokovalo pucanje triju cjevovoda plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Europski dužnosnici sumnjaju da je eksplozija u blizini švedskih i danskih voda proizvod sabotaže koju je Moskva ubrzo pokušala prišiti Zapadu, sugerirajući da od toga korist imaju Sjedinjene Američke Države.

Photo: DANISH DEFENCE COMMAND/REUTERS
Foto: DANISH DEFENCE COMMAND/REUTERS

"Obalna straža odgovorna je za misiju, ali mi ih podržavamo jedinicama", rekao je glasnogovornik švedske mornarice Jimmie Adamsson za Reuters.

"Jedino ćemo imenovati HMS Belos koji je podmornica za spašavanje i plovilo za ronjenje", dodao je.


16:35 -  Česi su postali prvi državljani neke zemlje koji su putem grupnog financiranja prikupili novce za kupnju moderniziranog tenka T-72 iz sovjetskog doba koji će uskoro biti poslan ukrajinskoj vojsci i pridonijeti obrani zemlje od rusije invazije, rekao je u ponedjeljak dužnosnik ukrajinske vlade.

Zahvaljujući crowdfundingu koji vodi ukrajinsko veleposlanstvo u Pragu, do ponedjeljka je prikupljeno 33 milijuna kruna ili oko 1,31 milijuna dolara. U prikupljanju novca sudjelovalo je 11.288 donatora, objavljeno je na internetskoj stranici kampanje.

"Češka je tako postala prva zemlja u kojoj su obični građani kupili tenk", za obranu Ukrajine, napisao je na Twitteru zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Jevhen Perebinis.

Tenk T-72 AVENGER je moderniziran tako da ima bolje zaštitne sustave kao i moderniju opremu za noćno kretanje i komunikaciju. Prikupljanje sredstava se nastavlja da bi se osiguralo i streljivo, objavili su organizatori kampanje na internetskoj stranici www.zbraneproukrajinu.cz.

Češka, članica NATO-a i Europske unije, od samog početka napada snažno podupire Ukrajinu.

Češka je u Ukrajinu otpremila i višak vojnih zaliha, kao i opremu nabavljenu privatnim kanalima koju su financirale ostale zemlje i ukrajinska vlada. To su stariji tenkovi, višecijevni raketni bacači, topništvo, oklopna borbena vozila pješaštva i sustavi protuzračne obrane.

Ukrajinsko veleposlanstvo je objavilo i da su Česi do kraja rujna donirali 1,3 milijarde kruna (51,72 milijuna dolara) za kupnju oružja u koordinaciji s češkim ministarstvom obrane.

Ukrajina je u više navrata pozvala zemlje koje je podupiru da pomognu tako što će osigurati nabavku modernih borbenih tenkova potrebnih za obranu dijelova zemlje što su ih napale ruske trupe.


16:00 - Organizacija „Akcija progresivne Vojvodine“ (APV) uputila je u ponedjeljak zahtjev Skupštini grada Novoga Sada da se predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu oduzme titula počasnog građanina, koju je dobio u siječnju 2008.

Titula mu je tada dodijeljena jer je „dao ogroman doprinos očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, što je na međunarodnom planu umnogome osnažilo poziciju Srbije u razdoblju političke i diplomatske borbe za očuvanje cjelovitosti Republike“, stoji u odluci o dodjeli.

U obrazloženju zahtjeva za oduzimanje te titule, 14 godina kasnije, APV navodi da je napadom na neovisnu državu, ulaskom u rat, anektiranjem velikog dijela Ukrajine, stvaranjem milijuna izbjeglica, tadašnji i sadašnji predsjednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin „na najgrublji način pogazio temeljna načela Povelje Ujedinjenih naroda o nepovredivosti državnih granica“.

„Upravo su posljedice napada na Ukrajinu nanijele veliku štetu stanovnicima Novoga Sada, ali i cijele države i čitave Europe, i dovele do nezapamćene krize u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata“, navode predstavnici ove organizacije.

Po njihovim riječima, zbog toga on više „ne zaslužuje biti počasni građanin grada koji je izrastao na idealima mira i slobode“.

APV podsjeća da je odluku od dodjeli titule donesena kada su na vlasti u Novome Sadu bili predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja.

„Kako sadašnju lokalnu vlast čine njezini politički nasljednici, bilo bi ispravno i korektno da na ovaj način oni u praksi pokažu kako su privrženi normama međunarodnog prava i dosljedni na putu europskih integracija“, zaključuje se u priopćenju APV.

Aktualna gradska vlast u Novome Sadu u rukama je Srpske napredne stranke, u kojoj sada ima i bivših članova SRS-a.

Inicijativu za oduzimanje titule Počasnog građanina Novoga Sada Vladimiru Putinu uputila je Akcija progresivne Vojvodine, politička organizacija osnovana u svibnju 2021.

Utemeljio ju je bivši dužnosnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović koji je iz Lige istupio godinu dana ranije.

APV je oporbena stranka u Vojvodini i nema predstavnika u parlamentima lokalne ili regionalne razine.


15:45 -  Donji dom ruskog parlamenta odobrio je u ponedjeljak zakone o pripajanju četiriju okupiranih ukrajinskih regija Rusiji nakon na brzinu organiziranih referenduma koje su Ukrajina i zapadne zemlje osudili, ocijenivši ih nelegitimnima i prisilnima.

"Nijedan zastupnik Dume nije glasao protiv odluke kojom se nastoji i formalno uključiti ukrajinske regije Herson, Doneck, Luhansk i Zaporižju u Rusiju. Odluka je donesena jednoglasno. U Ruskoj Federaciji je 89 entiteta", napisao je na Telegramu predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin objavivši i kartu Rusije koja uključuje četiri pripojene regije te Krim, koji je Rusija pripojila 2014., također uz izostanak međunarodnog priznanja.

U govoru održanom nakon glasanja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov čestitao je predstavnicima četiriju regija i rekao kako je uvjeren da će i gornji dom parlamenta odobriti mjere.

Nije se očekivalo da će rezolucije naići na protivljenje ni u Dumi ni u gornjem domu, Vijeću Federacije, koji uglavnom funkcioniraju kao svojevrsni pečati za kremaljsku politiku.

Rusija je prošli tjedan započela službeni proces pripajanja četiriju ukrajinskih teritorija, no nijedna od njih nije u potpunosti pod kontrolom ruskih vojnih snaga, a Ukrajina istodobno napreduje u protuofenzivama na jugu i istoku zemlje.


15:33 -  Ukrajinske snage postigle su u ponedjeljak najveći uspjeh na jugu zemlje od početka rata probivši liniju bojišnice i brzo napreduju duž rijeke Dnjepar prijeteći okruženjem tisućama ruskih vojnika, javlja Reuters.

Kijev to nije službeno potvrdio, ali su ruski izvori priznali da je ukrajinska tenkovska ofenziva napredovala desetke kilometara duž zapadne obale rijeke i da je pritom osvojeno niz sela koja se nalaze na tom putu.

To odražava nedavne velike ukrajinske uspjehe na istoku zemlje koji su preokrenuli rat, premda je Moskva povisila uloge anektiravši osvojene teritorije, proglasivši djelomičnu mobilizaciju i zaprijetivši odmazdom nuklearnim oružjem.

"Informacije su napete, recimo to tako, jer, da, zaista se dogodio proboj", rekao je Vladimir Saldo, proruski dužnosnik u okupiranoj Hersonskoj oblasti za rusku državnu televiziju.

"Postoji naselje koje se zove Dudčani, baš uz Dnjepar, i ondje, u tom području, došlo je do proboja. Ondje ima naselja koja su okupirale ukrajinske snage", rekao je.


14:15 -  Plin je prestao istjecati iz tri oštećenja na Sjevernom toku, a mogao bi ponovo stizati u Europu preostalom cijevi Sjevernog toka 2, objavio je u ponedjeljak ruski Gazprom.

Tlak se u tri cijevi plinovoda stabilizirao i smanjen je rizik za okoliš, stoji u priopćenju ruskog proizvođača plina. Plin bi ipak mogao stizati u Europu, dodali su.

Početkom prošlog tjedna tlak je u oba plinovoda naglo pao i utvrđeno je da plin zbog oštećenja na više mjesta curi u Baltik. Europa je pokrenula istragu, uz sumnje o sabotaži. U Sjevernom toku 1 tlak je pao u obje cijevi, a u Sjevernom toku 2 u samo jednoj.

"Ako se donese odluka o početku isporuka linijom 'B' Sjevernog toka 2, prirodni plin bit će upumpan u plinovod nakon što nadzorna tijela provjere i verificiraju integritet sustava", navode.


14:00 - Ruska Duma jednoglasno je odobrila aneksiju ukrajinskih regija. Niti jedan zastupnik u donjem domu nije glasovao protiv prijedloga zakona predsjednika Vladimira Putina i ustavnih promjena za uključivanje regija Zaporižje, Herson, Donjeck i Luhansk u Rusiju.

Očekuje se da će aneksiju sutra odobriti Rusko federalno vijeće, gornji dom ruskog parlamenta.


13:05 -  Čečenski vođa Ramzan Kadirov kritizirao je rusko vojno vodstvo zbog neuspjeha na bojnom polju i pozvao Rusiju da koristi u Ukrajini nuklearno oružje. Glasnogovornik Kremlja poručio je da Kadirov ima pravo na svoje mišljenje, ali da ruski vojni pristup ne bi se smio temeljiti na emocijama.

CHECHEN REPUBLIC, RUSSIA - SEPTEMBER 29, 2020: Ramzan Kadyrov (C), head of the Chechen Republic, attends a ceremony to open the Khoi Historical and Architectural Complex after renovation. The ancient village of Khoi is located at the height of 2,000 meters above the sea level. The renovation of the village started 2 years ago and was funded by the Akhmad Kadyrov Fund. Taisiya Borshigova/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Foto: Taisiya Borshigova/NEWSCOM

" Ali i u teškim trenucima emocije treba držati podalje od bilo kakve procjene. Stoga se radije držimo uravnoteženih, objektivnih procjena. Osnova za bilo kakvu uporabu nuklearnog oružja postavljena je u ruskoj nuklearnoj doktrini", dodao je.

Prema doktrini korištenje nuklearnog oružja je dopušteno ako se nuklearno oružje ili neko drugo oružje za masovno uništenje upotrijebi protiv Rusije ili ako se ruska država suoči s egzistencijalnom prijetnjom od konvencionalnog oružja .


12:44 -  Kremlj se oglasio vezano uz najavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je pokrenuo proces ubrzanog ulaska njegove zemlje u NATO.

"Čuli smo izjave predsjednika Zelenskog. Vidjeli smo i drugačiju reakciju NATO-a. Ima zemalja koje podržavaju ovu opciju ubrzanog ulaska, ima zemalja koje to ne podržavaju. U svakom slučaju, svi se pozivaju na pravilo konsenzusa, tako da ovu odluku pratimo vrlo pažljivo i imajte na umu da je upravo orijentacija Ukrajine prema NATO-u i potvrda budućeg članstva Ukrajine u NATO-u postalo jedan od razloga za specijalnu vojnu operaciju," rekao je glasnogovornik Kremlja Sergej Peskov odgovarajući na pitanje postoji li strah u Kremlju da će se pitanje pristupanja Ukrajine NATO-u riješiti ubrzano.


12:30 - Bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i čečenski vođa Ramzan Kadirov ponosno je objavio na društvenim mrežama da će se njegovi maloljetni sinovi pridružiti borbama u Ukrajini.

Više o tome, pročitajte OVDJE


11:40 - Međunarodna agencija za energiju (IEA) savjetovala je Europskoj uniji štednju plina kako bi ove zime izbjegla prazna skladišta i opasnost od prekida opskrbe.

Kako bi se zalihe plina održale na odgovarajućoj razini do kraja sezone grijanja, potražnja  bi se morala smanjiti za 9 do 13 posto u odnosu na prosjek u prošlih pet godina, navodi IEA u izvješću o tržištu plina objavljenom u ponedjeljak.

Uz nizak dotok ukapljenog prirodnog plina (LNG), to bi osiguralo da skladišta plina ostanu popunjena između 25 i 30 posto, navodi se.

Bez smanjene potrošnje plina i u slučaju potpunog prekida ruske opskrbe od studenog, razine skladištenja mogle bi pasti na nešto ispod 5 posto ako se u to vrijeme u EU bude isporučivalo tek malo LNG-a. To bi povećalo rizik od prekida opskrbe u slučaju kasnijeg zahlađenja.


10:19 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ima vojne uspjehe ne samo u Limanu već i u regiji Hersonu. U svojem obraćanju kazao je da su ukrajinske snage oslobodile mala naselja Arkhanhelske i Myrolyubivka u regiji Herson.

Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser

Ukrajina je također nastojala osloboditi dio teritorija unutar regije Luhansk koji je pod ruskom okupacijom, što znači znači da Rusija nema pod kontrolom cijeli teritorij niti jednog područja za koji je najavila aneksiju.

Zelenski je također ponovio obećanje Ukrajine da će kazniti one koji su sudjelovali u organiziranju "referenduma" na ukrajinskom tlu.

- Nedavno je netko negdje održao pseudoreferendume, a kad se vrati ukrajinska zastava, više se nitko neće sjećati ruske farse s nekakvim papirićima i nekakvim aneksima. Osim, naravno, ukrajinskog pravosuđa. Jer svi koji sudjeluju u bilo kakvim elementima agresije na našu državu za to će odgovarati - naveo je na Telegramu.


9:35 -  Vojni povjerenik ruske regije Habarovska smijenjen je s dužnosti nakon što je polovica novomobiliziranih muškaraca poslana kući jer nisu ispunjavali kriterije za mobilizaciju, rekao je regionalni guverner u ponedjeljak ujutro.

Prva ruska mobilizacija nakon Drugog svjetskog rata, koju je proglasio predsjednik Vladimir Putin 21. rujna, izazvala je široko nezadovoljstvo među dužnosnicima i građanima zbog načina na koji se provodi, uključujući pritužbe na to da dužnosnici za novačenje šalju pozive muškarcima koji ne ispunjavaju kriterije. 

"U 10 dana nekoliko tisuća naših sunarodnjaka primilo je pozive i stiglo u vojne urede", rekao je Mihail Degtjarev, guverner regije Habarovska na ruskome dalekom istoku, u video objavi na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Otprilike polovicu njih vratili smo kući jer nisu ispunjavali kriterije za odlazak u vojnu službu", dodao je.

Degtjarev je rekao da smjena povjerenika Jurija Lajka neće utjecati na Putinov plan mobilizacije.

Zbog kaotične mobilizacije za borbu u Ukrajini tisuće vojno sposobnih muškaraca pobjeglo je iz zemlje kako bi izbjegli novačenje predstavljeno kao novačenje muškaraca s vojnim iskustvom i specijalnostima, jer su vlasti zvale i one bez vojnog iskustva ili sa zdravstvenim problemima

Oko 2000 ljudi uhićeno je na antiratnim prosvjedima u više od 30 mjesta i gradova, a neki od njih su odmah dobili pozive - nešto što je Kremlj rekao da je posve legalno.


06:50 - Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se u nedjelju s Andrijem Jermakom, šefom predstojnikom ureda ukrajinskog predsjednika, u Istanbulu i obećao nepokolebljivu potporu Washingtona suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, priopćila je Bijela kuća.

Njih dvojica razgovarali su o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja i daljnjem radu Ukrajine s Ujedinjenim narodima na izvozu hrane, rekla je u izjavi Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Jermak je govorio o sastanku na Telegramu, gdje je rekao da cijeni vojnu potporu Sjedinjenih Država te da su dvije strane razgovarale o daljnjoj vojnoj pomoći.

Istaknuo je da "odluka Kremlja da prizna referendume provedene u privremeno okupiranim regijama zahtijeva hitnu i odgovarajuću reakciju svjetske zajednice".


06:48 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju kasno navečer da je da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja čin ruskog terora.

"Ovo je još jedan primjer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora snositi sve veću kaznu", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ruska ophodnja uhitila je Igora Murašova u petak, priopćila je u subotu državna tvrtka zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je Rusija potvrdila taj potez.

Šef IAEA-e pozvao je na oslobađanje Murašova rekavši da njegovo pritvaranje predstavlja prijetnju sigurnosti.

"Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi izrazio je nadu da će se gospodin Murašov sigurno i brzo vratiti svojoj obitelji te da će moći nastaviti svoje važne funkcije u postrojenju", objavila je agencija na Twitteru.

IAEA je bila u kontaktu s nadležnim tijelima tražeći pojašnjenja o njegovom privremenom pritvoru, za koji je rekla da ima "vrlo značajan utjecaj" na njega i standarde nuklearne sigurnosti i zaštite.

Očekuje se da će Grossi sljedeći tjedan održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko tvornice Zaporižja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da ga je Grossi u telefonskom razgovoru uvjerio da IAEA "neće štedjeti napore kako bi osigurala oslobađanje direktora nuklearke Zaporižja kojeg je otela Rusija".

 

Ključne riječi

Komentara 16

RO
romobil
18:24 03.10.2022.

Neće Rusi da glave gube i ne pružaju otpor.

Avatar Behemot
Behemot
23:51 04.10.2022.

Od 13 novih članica NATO-a iz srednje i istočne Evrope, 4 nisu potpisale ovaj podanički zahtjev: Živjele Bugarska, Hrvatska, Madžarska i Slovenija! ;)

Avatar EU-JOHN
EU-JOHN
11:09 04.10.2022.

Pentagon: Ukrajina je uz stravične žrtve na putu da postigne nekoliko ključnih ciljeva na bojnom polju i povrati dva ili tri posto izgubljene teritorije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije