Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Devet članica NATO-a podržalo Ukrajinu; Ruska Duma sutra raspravlja o pripajanju 4 ukrajinska područja

Ukrainian service member list on a bench near a destroyed residential building in the town of Sviatohirsk
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.10.2022.
u 18:27

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi kako se Bjelorusija priprema za primitak ruskih vojnika i opreme.

Danas je 221. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu i početka rata. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se borbe nastavljaju u ključnom gradu Limanu, koji je ruska vojska u subotu napustila kako ne bi ostala u okruženju. Plinovod Sjeverni tok 2 više ne curi ispod Baltičkog mora jer je postignuta ravnoteža između pritiska plina i vode.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

18:18 - Iz plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prestao je curiti plin nakon što su oštećeni u eksploziji, objavile su danske vlasti.

Nord Stream AG, operater podvodnog plinovoda Sjeverni tok 1, potvrdio je da se tlak u plinovodu stabilizirao, objavila je danska agencija za energetiku na Twitteru u nedjelju, dodajući da to znači da plin više ne curi.

>> VIŠE OVDJE


18:02 - Ruski parlament u ponedjeljak će razmotriti zakone i sporazume o ratifikaciji za pripajanje četiriju ukrajinskih regija, izjavio je u nedjelju predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin, a prenosi novinska agencija RIA Novosti.

U petak je Vladimir Putin proglasio rusku aneksiju dijela Ukrajine na ceremoniji u Kremlju, obećavajući da će Moskva trijumfirati u svojoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

Inače, ruski Ustavni sud presudio je u nedjelju da su "međunarodni ugovori" o uključivanju četiriju regija u skladu s ruskim ustavom.

Sud je također rekao da će prijelazno razdoblje integracije trajati do 1. siječnja 2026


17:56 - Devet država zasad je izrazilo podršku Ukrajini u priključenju NATO savezu, prenosi AP.

Među njima su Češka, Estonija, Latvija, Litva, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska te Slovačka. 

U zajedničkom priopćenju napisali su kako ''čvrsto stoje iza NATO summita u Bukureštu 2008. gdje se raspravljalo o ulasku Ukrajine u NATO''.

Članovi na tom summitu 2008. pozdravili su težnje Ukrajine i Gruzije da se pridruže, ali su odbili dati jasan vremenski raspored za moguće ulazak dviju zemalja. Posljednje pismo još uvijek ne spominje vremenski okvir.


16:23 - Rusija je napala rodni grad Volodimira Zelenskog bespilotnim letjelicama samoubojicama, javlja AP.

Krivij Rih, grad u kojem je predsjednik odrastao, pogodio je ruski samoubilački dron rano u nedjelju, prema Valentinu Reznichenku, guverneru Dnjepropetrovska. Guverner je rekao da su u napadu uništena dva kata škole.

Ranije su ukrajinske zračne snage priopćile da su tijekom noći oborile pet bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u južnoj Ukrajini, dok su druge dvije uspjele proći protuzračnu obranu.


16:18 - Ukrajinsko zauzimanje Limana pokazuje da zemlja napreduje i da se može oduprijeti ruskim snagama, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za NBC.

“Vidjeli smo da su uspjeli zauzeti novi grad, Liman, i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju potisnuti ruske snage zbog hrabrosti, svojih vještina, ali naravno i zbog naprednog oružja koje SAD i drugi saveznici pružaju", rekao je Stoltenberg.

Upitan o zahtjevu Ukrajine za ubrzanim članstvom u NATO-u, Stoltenberg je rekao:

"Svaka odluka o članstvu mora biti donesena konsenzusom svih 30 saveznika koji se moraju složiti da se donese takva odluka."

Stoltenberg je također naglasio da NATO podržava istragu o očitoj sabotaži ruskog plinovoda Sjeverni tok koji ide iz Rusije u Europu ispod Baltičkog mora.

"Svaki namjerni napad na infrastrukturu NATO-a naići će na čvrst i ujedinjen odgovor", rekao je Stoltenberg.


14:20 -  Ustavni sud Ruske Federacije objavio je kako ne smatra da međunarodno nepriznata aneksija četiriju ukrajinskih teritorija predstavlja kršenje ruskih zakona.

Uključenje regija Luhansk, Doneck, Herson i Zaporižja u Rusku Federaciju u skladu je s ustavom, objavio je u nedjelju sud u Sankt Peterburgu, prenosi državna novinska agencija TASS.

Nakon ceremonije potpisivanja u Kremlju Ustavni sud je pregledao dokumente o aneksiji.  Sljedeći je korak da i dva doma ruskog parlamenta, Duma i Vijeće federacije, potvrde odluku.

Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin za državnu televiziju je rekao da će donji dom parlamenta to pitanje razmatrati u ponedjeljak.


13:49 -  Papa Franjo u nedjelju je "zamolio" ruskoga predsjednika Vladimira Putina da "zaustavi spiralu nasilja" u Ukrajini te je izrazio duboko žaljenje zbog pripojenja ukrajinskih regija koje je "u suprotnosti s međunarodnim pravom".

Prije Angelusa na Trgu svetoga Petra Papa se obratio predsjedniku Ruske Federacije, moleći ga da zaustavi, "među ostalim i iz ljubavi prema vlastitom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti".

Papa Franjo je prvi put od početka sukoba u Ukrajini 24. veljače izrijekom spomenuo ruskoga predsjednika u svome govoru. Sveti Otac je prvi put progovorio i o ruskome pripojenju ukrajinskih teritorija, osudivši "te najnovije poteze koji su u suprotnosti s načelima međunarodnog prava".

"Duboko žalim zbog ozbiljne situacije koja je stvorena posljednjih dana (...) Ona povećava rizik od nuklearne eskalacije do te mjere da potiče bojazan od katastrofalnih posljedica izvan kontrole na globalnoj razini", ocijenio je.

Papa je uputio jednako snažan poziv i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Pozvao ga je da bude "otvoren za sve ozbiljne prijedloge kada je posrijedi mir".

Još jednom osuđujući “ludilo” i “užas” rata, Franjo je inzistirao na poštivanju svetosti ljudskog života i “suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje”.


13:25 - Od 12:30 Liman je u potpunosti očišćen - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kratkom videoisječku na svom Telegram kanalu.

Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser

Ruska strana u nedjelju još nije komentirala status izgubljenog grada, no o tome se naširoko govori u proruskim vojnim kanalima na istoj aplikaciji. 

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da povlači vojsku s tog područja radi „nastanka prijetnje opsade“. 

Ovaj posljednji poraz ruske vojske dolazi nedugo nakon što je predsjednik Vladimir Putin u petak proglasio aneksiju četiri regije koje predstavljaju gotovo petinu ukrajinskog teritorija, no koje nisu pod ruskom kontrolom, poput oslobođenog Limana. 

Serhij Hajdaj, guverner regije Luhansk, rekao je da kontrola nad Limanom omogućuje Ukrajini da vrati i ostatak izgubljenog teritorija u njegovoj regiji nad kojom je Moskva proglasila potpunu kontrolu početkom srpnja, nakon tjedana sporog proboja. 

Liman se nalazi nekoliko desetaka kilometara od granice s tom regijom te je u blizini većih gradova Severodonecka i Lisičanska. 

„Oslobađanje tog grada u regiji Doneck jedan je od ključnih faktora za daljnju deokupaciju regije Luhansk“, napisao je Hajdaj na Telegramu u nedjelju. 

Zelenskij je u subotu najavio nadolazeće brze uspjehe u te dvije regije koje su i dalje većinom pod ruskom kontrolom. 


11:50 -  Rusija je ograničila pristup streaming servisu SoundCloud zbog širenja onog što naziva „lažnim informacijama“ o „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini, prenosi u nedjelju ruska agencija Interfax. 

Rusija se od početka agresije na Ukrajinu 24. veljače bori s internetskim tvrtkama kako bi zaustavila protok informacija, usporivši Twitterove usluge i zabranivši Facebook i Instagram.


10:07 - Šef UN-ove agencije za nuklearni nadzor pozvao je na oslobađanje glavnog direktora nuklearne elektrane Zaporižje koja je pod ruskom okupacijom.  Ihora Murashova uhitili su Rusi u petak, priopćila je u subotu državna tvrtka nadležna za tvornicu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju rekla je da je njegovo pritvaranje predstavlja prijetnju sigurnosti i sigurnosti.

Agencija je na Twitteru objavila u subotu kasno navečer: "Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi izrazio je nadu da će se gospodin Murashov sigurno i brzo vratiti svojoj obitelji te da će moći nastaviti svoje važne funkcije u postrojenju."


8:58 -  Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da ruska vojska u svom trenutnom stanju gotovo sigurno nije u stanju djelovati na nuklearnom bojnom polju, iako je obučavala svoje jedinice za to.

"Kaotično gomilanje iscrpljenih vojnika po ugovoru, na brzinu mobiliziranih rezervista, ročnika i plaćenika koje trenutno čine ruske kopnene snage ne bi moglo funkcionirati u nuklearnom okruženju", rekli su analitičari ISW-a, prenosi Reuters.


7:21 -  Ruski predsjednik Vladimir Putin je odobrio razmjenu ratnih zarobljenika 21. rujna unatoč prigovorima unutar ruskog FSB-a (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije), tvrdi Washington Post, pozivajući se na visoke ukrajinske i američke dužnosnike koji su govorili pod uvjetom anonimnosti.

"FSB je bio potpuno protiv toga", rekao je visoki ukrajinski dužnosnik za Washington Post. "Shvatili su posljedice toga kako će to izgledati u javnosti", rekao je dužnosnik.

Razmjena zarobljenika uključivala je oslobađanje 215 ukrajinskih vojnika, uključujući zapovjednike na visokoj razini, 10 stranih državljana koji su se borili na strani Ukrajine i 55 Rusa. Među oslobođenima je bio i Hrvat Vjekoslav Prebeg.

Podsjetite se: Vjekoslav Prebeg kolima hitne pomoći prevezen u KB Dubrava


7:15 - SAD su "vrlo ohrabrene" uspjehom Ukrajine u ulasku u grad Liman u oblasti Donjeck, koji je Rusija zauzela u svibnju, izjavio je američki ministar obrane Lloyd Austin, prenosi Reuters.

Austin je rekao da gubitak pristupa rutama u blizini Limana koje su Rusiji omogućile opskrbu svojih trupa za ofenzive južno i zapadno od grada, "predstavlja neku vrstu dileme za vojno napredavanje Rusa".


7:00 -    Australija je u nedjelju uvela ciljane financijske sankcije i zabrane putovanja za 28 separatista, ministara i visokih dužnosnika koje je imenovala Rusija nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiriju ukrajinskih regija.

Nove sankcije usmjerene su na pojedince za koje je australska vlada rekla da krše međunarodno pravo kako bi legitimizirale ruske akcije u Ukrajini putem "lažnih referenduma, dezinformacija i zastrašivanja".

"Ove dodatne sankcije pojačavaju snažno protivljenje Australije postupcima predsjednika Putina i onih koji izvršavaju njegove naredbe", izjavila je ministrica vanjskih poslova Penny Wong u izjavi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je predsjedavao ceremonijom pripojenja četiriju ukrajinskih regija koje su djelomice okupirale ruske vojne snage. Svečanost se održala tri dana nakon završetka na brzinu organiziranih referenduma poslije kojih su pristaše Moskve u okupiranim regijama rekli da se većina birača ili njih 99 posto izjasnilo za pridruženje Rusiji.

 

Komentara 60

DU
Deleted user
11:02 02.10.2022.

Bilo bi pametno da se neprijatelja nikada ne podcjenjuje, jer svaka budala može aktivirati atomsku bombu, ako je ima.

FU
Fusnota
13:56 02.10.2022.

Cipelići imaju dobro viđenu taktiku. Uvlače Ukrajince već 3 tjedna u kako bi rekli džepiće. Haha Ode cipelićima ugled vojske na nivo Sjeverne Koreje.

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
21:42 02.10.2022.

baš čitam-Ruske snage traže hitnu zračnu potporu na društvenim mrežama na bojišnici Herson u blizini proboja. ..na društvenim mrežama -jer im je sve u rasulu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije