Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASCJEPI U TLU

Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
08.03.2021.
u 17:24

Na sjeverozapadu Kanade svećenici prate kako crkva tone u zemlju, a inženjeri cijelog svijeta traže načine kako graditi kuće, prometnice i cjevovode otporne na turbulencije u tlu

Ne uzrokuju samo potresi rascjepe i vrtače kakve su se pojavile u Sisačko-moslavačkoj županiji. Visoko u kineskim planinama, na tisuću kilometara dugoj autocesti prema Tibetu, pojavili su se dugi i duboki rascjepi zbog klimatskih promjena koje uzrokuje otapanje slojeva zemlje.

Na Tibetu ‘pucaju’ ceste

Osim što se na nekim mjestima vide pukotine, na nekim dionicama asfalt se “gužva”, pa je cesta postala valovita. No, osim prometne infrastrukture, u opasnosti su i građevine poput zgrada i kuća. Kineski znanstvenici već dulje vrijeme proučavaju promjene u tlu i uspoređuju ih s otopljenjem permafrosta, odnosno stalno zamrznutog tla koji neki nazivaju i “vječnim ledom”. Inženjeri se, kako javlja BBC, sve češće suočavaju s “velikim inženjerskim izazovima” pri gradnji i održavanju cesta jer se odmrzavanje pogoršava. Slične probleme očekuju i u željezničkom prometu. U toj regiji, ali i u drugim hladnim podnebljima, permafrost koji se održao tisućama godina sad se otapa. Zgrade, ceste, željeznice i cjevovodi sagrađeni na tim područjima sve su više izloženi riziku, a čelične, betonske i asfaltne konstrukcije propadaju.

Video - Banovina: Stvaraju se rupe u zemlji

 

Takvo topljenje “vječnog leda” opasnost je, upozoravaju znanstvenici, za cijeli svijet jer su u njemu uskladištene goleme količine ugljika koje bi mogle biti ispuštene u atmosferu. To su dugoročne posljednice, a kratkoročno već osjećaju stanovnici koji žive na područjima poput tih u Kini. Poznato je da je industrijalizacija ubrzala klimatske promjene donoseći toplije zime u hladne regije. U ruskom Jakutsku, gradu s oko 280.000 stanovnika, pucaju cjevovodi zbog pomicanju tla, što bi moglo dovesti do izlijevanja nafte i katastrofalnih posljedica za okoliš. Odmrzavanje “vječnog leda” izazvalo je, piše New York Times, slijeganje oko tisuću zgrada u Jakutsku, najvećeg gradu na svijetu sagrađenom na “vječnom ledu”.

Na sjeverozapadu Kanade svećenici godinama prate kako im pred očima propada crkva u Inuviku, sagrađena prije 50 godina u obliku iglua. Takvi primjeri koji stižu sa svih strana svijeta pred inženjere stavljaju zadatak kako se boriti protiv oštećenja i graditi kuće koje će biti otporne na turbulencije u tlu. Neke naftne kompanije uvele su tehnologiju pomoći s pomoću koje se toplina iz zemlje odvodi na površinu i tamo je raspršava. Razmatraju načine hlađenja Zemlje. Guy Doré s kanadskog sveučilišta Laval već dugo proučava učinke otapanja “vječnog leda” na izgrađenu infrastrukturu.

– Problemi su golemi – kaže i upozorava da je polovica od 4000 kilometara cesta u opasnosti da postanu nestabilne upravo zbog otapanja permafrosta, a tu je riječ o milijunima dolara dodatnih troškova održavanja u područjima u kojima nema puno resursa za to.

Video - Rupe u Mečenčanima

 

Zagrijava se i crni asfalt

Kad se na cesti pojavi rascjep, ne može se samo jednostavno popuniti i ostaviti jer će se tlo i dalje deformirati. Kad su se ceste gradile sredinom 20. stoljeća, na zemlju se navozio šljunak koji je djelovao i kao izolacija tla. Ipak, Doré ističe da klimatske promjene jesu glavni uzrok problema, ali nisu i jedini. Tamni asfalt koji se koristi pri gradnji cesta upija Sunčevu toplinu i distribuira je, objašnjava, na tlo ispod, što dodatno ubrzava odmrzavanje. U otočnoj skupini između Norveške i Sjevernog pola srušeno je posljednjih godina na stotine kuća sagrađenih na temeljima koji su postali nestabilni i počeli su se savijati. Ljeto je prošle godine u norveškom arhipelagu Svalbardu bilo najtoplije otkako se mjere temperature.

– Vidjeli smo neviđeno otapanje ledenjaka i odmrzavanje “vječnog leda” – rekao je znanstvenik Kim Holmén iz Norveškog polarnog instituta.

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar AGRAM
AGRAM
18:24 08.03.2021.

Ne miješajte vrtače i otapanje Perafrosta. To nema veze jedno sa drugim.

MK
mksdk
18:57 08.03.2021.

"U toj regiji, ali i u drugim hladnim podnebljima, permafrost koji se održao tisućama godina sad se otapa." -A kako znate da se permafrost održao tisućama godina? Zar ne znate odakle Grenlandu ime ili što se pronašlo na dnu otopljenih "vječnih" ledenjaka? Pisani povijesni izvori svjedoče o velikim klimatskim fluktuacijama samo u zadnjih tisuću godina, pa odakle onda tvrdnja o postojanosti permafrosta?

IN
Indy500
19:00 08.03.2021.

Pa naravno. Krave suviše prde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije