Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikovani uz ekran

Zbog zabrane World Warcrafta 15-godišnjak prijetio suicidom

dijete
Photos.com
07.05.2011.
u 16:00

Tvrdi da su mu virtualni roditelji bolji od pravih i ne sjeća se obiteljskih događaja u posljednje tri godine

Ne jede, bježi iz škole, ima gotovo sve negativne ocjene. Prikovan je za ekran računala od osam do deset sati na dan, vikendom i više. Kada su mu roditelji pokušali “srezati” vrijeme koje provodi igrajući internetsku igricu World Warcraft, 15-godišnji je Osječanin ozbiljno zaprijetio samoubojstvom. Zbog zabrane je čak nasrnuo na oba roditelja.

Godišnje dođe 20 ovisnika

Ne znajući kako izaći na kraj sa sinom, očajna ga je majka lani u lipnju odvela k psihijatru. Dijagnosticiran mu je poremećaj ponašanja. Sve je počelo u sedmom razredu. Bio je sportaš, dobar učenik, svirao je gitaru. A onda se počeo udaljavati od obitelji i vrijeme provoditi “on line”. Petnaestogodišnji Osječanin čak danas tvrdi da su mu virtualni roditelji bolji od pravih. Ne sjeća se obiteljskih događaja u posljednje tri godine. Depresivan je i agresivan. Uvjeren je kako je pomoć potrebna njegovim roditeljima, a ne njemu.U svoju obranu navodi to što ne pije, ne puši, ne kocka se i ne troši novac. K liječniku je prestao odlaziti već dva mjeseca nakon prvog pregleda, a psihijatru u osječku bolnicu i dalje dolazi samo njegova majka.
– Problem s internetskim videoigrama je taj što im nikada nema kraja, stalno se uvode nove strategije, vežu vas da ih igrate – ističe dr. Vlatka Kovač, specijalizantica psihijatrije u Kliničkome bolničkom centru u Osijeku.
Navedeni je slučaj najdrastičniji primjer internetske ovisnosti s kojim su se u posljednje vrijeme susreli liječnici na Klinici za psihijatriju osječkoga Kliničkog bolničkog centra. Zbog sličnih tegoba na njihova vrata pokuca u prosjeku deset osoba u šest mjeseci. No, s prekomjernim korištenjem interneta, kao pratećom pojavom nekom drugom poremećaju, suočavaju se gotovo svakodnevno.

Nemoguća apstinencija

Brojke će, prognoziraju stručnjaci, biti sve veće.
– Ovisnost o internetu još ne postoji kao poseban poremećaj, no trebala bi biti tako kvalificirana 2013. Još nisu utvrđeni jednoznačni kriteriji prema kojima se može reći da kod nekoga postoji ovisnost – objašnjava dr. Kovač. Ovisnost o internetu je, smatraju stručnjaci, pokušaj vraćanja emocionalne ravnoteže, ublažavanje stresa, rješavanje tjeskobe, depresije, usamljenosti. No, posljedice mogu biti strašne – od konflikta s okolinom, zanemarivanja obveza i osnovnih potreba, do glavobolja i, u najtežem slučaju, pojave epilepsije.
– U svijetu su čak u 20-godišnjaka zabilježeni smrtni slučajevi jer dođe do metaboličkog disbalansa – upozorava dr. Vlatka Kovač. Liječenje, pak, otežava činjenica da je nemoguće uspostaviti potpunu apstinenciju od interneta jer bi to značilo i izolaciju od svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije