Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Završni dio procesa SAD će provest u lipnju: Evo kada će se najkasnije ukinuti vize

RH bi već za mjesec dana trebala ispuniti sve potrebne uvjete i spremno čekati Amerikance
22. veljače 2021. u 16:11 24 komentara 4545 prikaza
Viza za Sjedinjene Američke Države
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kao završni dio procesa ukidanja viza za SAD, nakon što je Hrvatska uspjela spustiti stopu odbijenica na manje od 3%, američko Ministarstvo domovinske sigurnosti provest će evaluacijski posjet Hrvatskoj – za sada se on očekuje u lipnju.

UPOZORENJE ZA ČITATELJE Facebookom se širi lažna naslovnica Večernjeg lista!

Intenzivna komunikacija

U tom posjetu ocijenit će se ispunjavanje preostalih sigurnosnih preduvjeta, a prema najavama iz MUP-a, koji intenzivno radi na tim procesima, Hrvatska bi za nešto više od mjesec dana trebala ispuniti sve potrebne uvjete i spremno čekati Amerikance: do kraja ovog mjeseca stupit će na snagu izmijenjeni pravilnik koji će ograničiti mogućnost zlouporabe sustava e-Građani prilikom izdavanja putovnica, a do kraja sljedećeg mjeseca postignut će se operativnost razmjene podataka i 100-postotna povezanost nacionalne Jedinice za informacije o putnicima sa zračnim prijevoznicima. Odluka o izuzeću od viznog režima, na čemu Hrvatska radi od 2007., mogla bi se tako donijeti tijekom ljeta, a najkasnije završetkom američke fiskalne godine 30. rujna.

Viza za Sjedinjene Američke Države | Autor : Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL Viza za Sjedinjene Američke Države 02.01.2019., Zagreb - Viza za Sjedinjene Americke Drzave. Photo: Borna Filic/PIXSELL

I dok se ukidanje viza često povezivalo sa stopom odbijenica, paralelno je tekla – i teče – intenzivna komunikacija i rad na zadovoljavanju strogih sigurnosnih kriterija. MUP zadnjih nekoliko godina intenzivno surađuje s američkim Ministarstvom domovinske sigurnosti na jačanju sigurnosnih kapaciteta kao što su sigurnost granice, migracije i međunarodna zaštita, prikupljanje i analiza podataka o prekograničnim putnicima i putnicima u zračnom prometu, zatim na borbi protiv terorizma te razmjeni podataka o stranim terorističkim borcima i razmjeni informacija.

U praksi je to izgledalo i još izgleda ovako: krajem travnja 2019. Ministarstvo domovinske sigurnosti je Hrvatskoj dostavilo dotad najopširniji upitnik, dokument s 240 vrlo konkretnih pitanja na 30 stranica o borbi protiv terorizma, provedbi zakona, imigracijskim odredbama, sigurnosti putovnica te graničnoj kontroli i upravljanju državnom granicom. Hrvatska je već 16. svibnja američkoj strani dostavila detaljne odgovore na 176 stranica. Oko pitanja Sigurne platforme za razmjenu podataka u stvarnom vremenu ministar Davor Božinović u Washingtonu je 19. siječnja 2018. zaključio provedbeni dogovor sa zamjenicom ministrice domovinske sigurnosti SAD-a. S ravnateljem američkog Centra za nadzor terorista Charlesom Kableom, Božinović je 30. kolovoza 2018. potpisao Memorandum o suglasnosti kojim RH dobiva pristup američkoj bazi podataka o nadzoru terorista u kojoj se prikupljaju podaci o svim osobama koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

ŽIVOTNI INTERVJU Asim Kurjak: Medicina je nadmašila Boga, stiže vrijeme liječenja fetusa od paralize i autizma

Drugi važan aspekt je povezivanje hrvatskog AFIS-a, automatskog sustava za identifikaciju otiska prstiju, i američkog sustava SRTP (sigurnosni protokol za prijenos podataka u realnom sustavu). VPN veza uspostavljena je 12. veljače i trenutačno je u testnoj i produkcijskoj fazi. Domaći stručnjaci uspostavljaju platformu za razmjenu podataka u stvarnom vremenu, dok je puna operativnost razmjene podataka predviđena za kraj ožujka.

Biometrijski podaci

S početkom veljače uspostavljena je povezanost nacionalne Jedinice za informacije o putnicima sa 139 zračnih prijevoznika od njih 152, dok pregovori s preostalih 13 traju. U postotnim iznosima, trenutačna povezanost iznosi 91,44% od ukupnog broja zračnih prijevoznika, 72,82% od ukupnog broja putnika u zračnom prometu i 80,85% od ukupnog broja letova. RH će uspostaviti 100-postotnu povezanost do kraja ožujka 2021.

Kad je riječ o sigurnosti osobnih i putnih isprava, Pravilnik o obradi biometrijskih podataka stupio je na snagu u studenom 2020. i njime je uvedena obveza prikupljanja biometrijskih podataka prilikom podnošenja zahtjeva i njihova provjera s biometrijskim podacima u sustavu, dok se stupanje na snagu Pravilnika o obrascima i evidencijama putnih isprava koji je u postupku izmjena kako bi se ograničila mogućnost eventualne zlouporabe sustava e-Građani očekuje krajem veljače. Detaljni odgovori na sva pitanja Ministarstva domovinske sigurnosti o sigurnosti putovnica koje je RH zaprimila preko Veleposlanstva SAD-a dostavljeni su veleposlanstvu u studenom prošle godine.

Mobitel / ilustracija SIGURNOST NA PRVOM MJESTU Otkriven zlonamjerni kod na poznatoj aplikaciji: Ako je imate, odmah pobrišite

Prije evaluacijskog posjeta Hrvatskoj, MUP provodi virtualne predevaluacijske sastanke s američkim Ministarstvom za domovinsku sigurnost kako bi se razmijenile informacije. U siječnju i veljači održani su sastanci o zlouporabi identiteta i biometrija, o upravljanju granicom, aktivnostima nacionalne Jedinice za informacije o putnicima te posebno o borbi protiv terorizma i stranim terorističkim borcima. Pozitivna odluka o ukidanju viza za hrvatske građane očekuje se ovoga ljeta ili najkasnije završetkom američke fiskalne godine 30. rujna.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Brodski Varoš: U gnijezdo rode Malene sletio rodan
Slavlje u B. Varošu
Klepetan se vratio Malenoj, Stipa presretan: Naša veza je neraskidiva!
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
 • Orilogorilo:

  Ako ne kupimo f16, vise ostaju. Zato se ovako oteže. Izmislit ce ameri razlog, ali svi cemo znati da je to zbog f16

 • havier:

  Ako ukinu odoh ja par mjeseci na put od NY do Los Angelesa motorom juuuupiiuu

 • Avatar Foton
  Foton:

  Pa gotovo svi Hrvati uspiju u Americi, posevsi od konobara i elektricara u New Yorku, pa do ovih mladih zena profesora na MIT i Harvardu i kompjutorasa u Goldman Sachsu. Amere jako malo intersira odakle si, evo ti posao, pa ... prikaži još! pokazi sto znas i vrijedis.