Naslovnica Vijesti Svijet

Zabrinjavajuće: Island otkrio spomen ploču prvom nestalom glečeru

Da bi se nešto smatralo glečerom led mora biti debeo 40 do 50 metara i mora se kretati pod vlastitom težinom. Led na glečeru Ok debeo je oko 15 metara, čime se stvara pritisak nedovoljan da bi došlo do njegova kretanja
19. kolovoza 2019. u 07:18 12 komentara 1093 prikaza
Island otkrio spomen ploču prvom nestalom glečeru
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Island je u nedjelju službeno objavio prvu "smrt" glečera u toj zemlji tijekom ceremonije kojoj je nazočila i premijerka Katrin Jakobsdottir, objavile su agencije.

Reykjavik, glavni grad Islanda TURISTI ZAPREPAŠTENI Ovo je najskuplja država u Europi: Stanarina 9.500 kn, ali je prosječna plaća – 33.000 kn!

Okjokull - ili skraćeno Ok - izgubio je status glečera 2014. jer zbog otapanja tijekom 20. stoljeća više nije zadovoljavao kriterije za klasifikaciju u red glečera. To je prvi od stotina glečera koji se otapaju zahvaljujući klimatskim promjenama.

Geolog Oddur Sigurdsson otkrio je spomen ploču kojom se označava "smrt glečera", a koja sadrži "pismo budućnosti" odnosno poruku budućim generacijama, u ceremoniji kojoj je nazočila i bivša irska predsjednica i odvjetnica za ljudska prava Mary Robinson. Ceremoniji su također nazočili brojni znanstvenici i stanovnici područja zapadnog i središnjeg dijela Islanda.

Znanstvenici vide otapanje glečera kao jedan od brojnih znakova zatopljenja koje klimu na Zemlji dovodi do opasnih granica.

Na ploči je među ostalim napisano: "U idućih 200 godina očekuje se da će svi naši glavni glečeri ići istim ovim putem. Ovaj spomenik podižemo kako bi se vidjelo da mi znamo što se događa i što je potrebno učiniti".

Ilustracija Klimatske promjene Srpanj 2019. bio je najtopliji mjesec u povijesti

Sigurdsson, koji je povezan sa Sveučilištem Rice u američkom Houstonu, Teksas, godinama je pratio debljinu i smanjivanje glečera, koji se nalazi sjeveroistočno od prijestolnice.

Da bi se nešto smatralo glečerom led mora biti debeo 40 do 50 metara i mora se kretati pod vlastitom težinom. Led na glečeru Ok debeo je oko 15 metara, čime se stvara pritisak nedovoljan da bi došlo do njegova kretanja.

Očekuje se da će klimatske promjene biti u središtu razgovora kada ovoga tjedna premijerka Jakobsdottir ugosti premijere nordijskih zemalja i njemačku kancelarku Angelu Merkel na neformalnom sastanku. Island predsjeda Nordijskim vijećem ministara koje okuplja Dansku, Finsku, Norvešku i Švedsku kao i autonomni teritorij poput Grenlanda. 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  da, i...? što napraviti da se zaustavi prirodni ciklus zagrijavanja i hlađenja zemlje? onaj isti ciklus koji traje milijunima godina? inače, u nasinim izvješćima se moglo ove godine pronaći da je u zadnjih 30 godina došlo do povećanja površine kopna, ... prikaži još! do povećanja površina pod šumama... to se nekako ne uklapa su opću histeriju, gdje nas plašite da će za 30 godina biti nemoguće živjeti u našim krajevima! zamisli, oko 40 stupnjeva je svakog ljeta u africi, a stanovništvo buja i buja... u kataru i do 50 ide. kuvajtu isto. hong kong? šangaj? miami? rio? havana? ajmo se prisjetiti zašto i kako je došlo do velike seobe naroda.. znate, prije skoro tisuću i pol godina. jel negdje zahladilo, jel negdje zatoplilo...? u čemu je bio štos onda? za grenland znamo da je vjerojatno prijevara u igri, da bi namamili ljude u taj kraj. mada ima dokaza da su sijali žito, da je bilo i nekih šuma tamo. sad ih nema. da, treba plakati nad nestalim ledenjakom. ode turizam u .... bez leda i snijega trebat će raditi. toga se neki plaše. inače, islandski konji su vam super, mali, otporni, moraju biti vani. al trebaju jesti...

 • Kluk:

  Bilo bi ispravnije reći ledenjak, a ne glečer.

 • midea:

  fake news , ne nasjedajte na jeftinu propagandu . Jedini krivac za klimatske promjene su oni koji eksperimentiraju sa programom HARP( Visokofrekventni Aktivni Auroralni Istraživački Program) , isto kao što sipaju iznad našig glava čestice aluminija , barija i ostalih sranja .