Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Za povećanje sam plaća, ali ne samo liječnika i učitelja, nego svih zaposlenika u Hrvatskoj'

Ako govorimo o zdravstvenim djelatnicima, ne možemo zanemariti policajce, a isto tako kada govorimo o policajcima, ne možemo zanemariti inspektore, carinike ili učitelje ili djelatnike u kulturi - naglasio je ministar financija
22. kolovoza 2019. u 12:14 3 komentara 557 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar financija Zdravko Marić nije u četvrtak želio komentirati ponašanje ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, ali je poručio da iz njihove korespondencije i izričaja ispada kako je on protiv povećanja plaća, "što nije točno".

Sjednica Vlade Sjednica Plenković poručio Kujundžiću i Divjak: Mi smo članovi Vlade, a ne sindikata

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade poručio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata.

Novinari su stoga nakon sjednice Vlade ministra financija upitali da to prokomentira, na što je on poručio da neće komentirati njihove načine rada, već može govoriti samo o svom načinu. Istaknuo je da on nikome ne šalje poruke putem javnih sredstava, ne govori tko bi što u svom resoru trebao raditi, a ono što ima za reći kaže na sastancima i brani argumentima.

"Ali iz takve vrste korespondencije i izričaja ispada da sam ja osobno ili Ministarstvo financija protiv povećanja plaća. To nije točno, dapače, vrlo sam za povećanje plaća, ne samo liječnika i učitelja, nego svih zaposlenika u Hrvatskoj, no u skladu s mogućnostima", kaže Marić. 

investicija, a ne trošak Divjak: Obrazovanje je prioritet, Štromar: Prosvjetni radnici zaslužuju veće plaće

Ponovio je kako je Vlada kolektivno tijelo, svaki njezin član koji nastupa javno ima odgovornost, a njegove riječi težinu.

"Od prvog dana aktivno radimo na politici plaća javnih i državnih službenika, uz dužno poštovanje prema svakom resoru i segmentu. Nitko u Vladi nije protiv povećanja plaća, ali sve skupa moramo uskladiti s mogućnostima. Ako govorimo o zdravstvenim djelatnicima, ne možemo zanemariti policajce, a isto tako kada govorimo o policajcima, ne možemo zanemariti inspektore, carinike ili učitelje ili djelatnike u kulturi", naglasio je.

Pri izradi proračuna sve vrijeme radili su vrlo proaktivno na pronalasku rješenja. "Uvijek imamo određenih izazova u realiziranju proračuna, ali to je moj posao, kao i ostalih kolega u Vladi, da se s tim izazovima borimo na adekvatan način i postignemo željene efekte postavljene kao prioritet", kaže Marić.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • fefellerunt:

  Tako je mariću nikoga se u ovoj državi ne smije zanemariti, osim onih koji su najviše truda i znanja uložili u nju , a nisu poginuli, odnosno nisu dali "poštenim" liječnicima donaciju za invalidnost , takvima ne da se neće ... prikaži još!e osigurati uvjeti za normalan život, nego im se neće ispuniti ni ono na što se država obavezala ugovorima, ni ono što im dato po zakonu kad aih se tjeralo iz sustava, kkao bi im se ukazalo da su nepotrbni za državu u kojoj veliku većinu čini gomila smeća . a smeće je razočćarano što isti još preživljavaju , čak i zarade stotinjak kuna na nadnicama , jadni konzumenti državnog korit,a birtijaši, kojekakvi kvazipoduzetnici za svoj jedan sat rada dnevno skupe pd 300 do nekoliko tisuća kuna dnevnica . Tako j eto kad si mlad i naivan uz to pošten pa si ulagao trud za državu u kojoj će gomila smeća uvijeke galamiti kako treba još više , jer tko je još uspio tadovoljiti pohlepu gomile smeća .

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  e da, zaboravismo na policajce... samo materijalno dobro opremljen policajac može biti čvrst u provođenju zakona. samo dobro plaćen inspektor može kvalitetno raditi svoj posao, i ne ulaziti u sivu zonu, pasti na par novčanica. ali bezbroj 'tajnica' ne treba ... prikaži još! biti dobro plaćeno, jer ih je jednostavno previše. u bilo kojoj ustanovi ili firmi, ne smije biti više od 10% administrativnog osoblja. osim u javnoj upravi, oni su sama jedna administracija!

 • marijaqwer:

  Uhljebi su gladni - hitno uvesti nove poreze.