Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicija, a ne trošak

Divjak: Obrazovanje je prioritet, Štromar: Prosvjetni radnici zaslužuju veće plaće

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
22.08.2019.
u 10:38

Na pitanje što ako premijer Andrej Plenković ne pristane na zahtjev o povećanju koeficijenata složenosti poslova prosvjetnih radnika odgovorila je kako je to proces - to je pitanje pravednosti i prepoznavanja prioriteta u državi.

Ministrica obrazovanja iz redova HNS-a Blaženka Divjak poručila je u četvrtak uoči Vladine sjednice da obrazovanje mora biti prioritet u koji se ulaže na državnoj razini, pa se na to ne smije gledati kao na trošak.

Uz Divjak, prethodno je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS) poručio da prosvjetni radnici "zaslužuju veće plaće" jer se dugo ništa nije mijenjalo u prosvjeti. Isti zahtjev za povećanjem plaća najavio je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Očekujemo da se na razini Vlade to usuglasi, moramo pokazati da nam je obrazovanje prioritet, da nam nije trošak već ulaganje", poručila je Divjak u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

"Što se tiče koeficijenata, ne smijemo ih miješati s povećanjem osnovice, jer ako su koeficijenti nepravedni, onda je jaz između njih još veći. Kako bi to napravili ove nam godine treba 40 milijuna kuna, to je možda kao dvije malo veće fontane u Zagrebu", kazala je ministrica.

Najavila da će iduće godine trebati još više novca u obrazovanju. "To je pitanje prioriteta, to se ne pokazuje tako da se samo o tome govori, nego da se stvarno ulaže u obrazovanje, što je investicija", naglasila je Divjak.

Plaće bi porasle četiri posto od početka školske godine i dva posto iduće godine

Dodala je kako su platili sve obaveze prema prijevoznicima, ove godine to iznosi 300 milijuna kuna, a to je povećanje od 42 milijuna kuna u odnosu na lani.

Na pitanje što ako premijer Andrej Plenković ne pristane na zahtjev o povećanju koeficijenata složenosti poslova prosvjetnih radnika odgovorila je kako je to proces - to je pitanje pravednosti i prepoznavanja prioriteta u državi.

Po njezinu prijedlogu, plaće u prosvjeti porasle bi četiri posto od početka školske godine i dva posto iduće godine.

Na pitanje strahuje li od štrajka prosvjetara ili prijevoznika, poručila je kako se "neke stvari rješavaju i na drugačije načine, jer tako to ide u demokraciji".

Sigurna sam da ćemo do početka školske godine doći do kvalitetnih rješenja, ustvrdila je ministrica dodavši kako eventualni štrajk neće ugroziti reformu obrazovanja, što su poručili i sindikati.

Komentara 3

BO
Bogodol
11:21 22.08.2019.

Ako postoji prioritet onda je to da se hitno smjeni ministarka koja je upropastila školstvo, vidi se po rezultatima mature, dosta više povećanja plaća raznim makinacijama, mnogi inženjeri su iz privrede otišli u školstvo, ne znam niti jednog koji je iz školstva otišao u privredu. Nas iz ove loše situacije može spasiti jedino stvarni rad koji stvara nova dobra, a to je privreda i vlada bi se trebala pozabaviti sa spasom Đure Đakovića a ne samo 3. maja i Uljanika, a ostale tvrtke propadaju zahvaljujući kadrovima koji su od Milanovićeve vlade, u privredi se nije ništa promjenilo jer ju vode Čačićevi kadrovi. Na izborima vlast se promjenila no privredu i dalje vode milanović-čačić kadrovi (sada vrdoljakovi). Da se zaustavi propast školstva hitno maknuti ovu ministarku.

Avatar Radagast
Radagast
11:41 22.08.2019.

Zašto bi prosvjetari bili ispred npr vatrogasaca ili policajaca?

Avatar southman
southman
11:07 22.08.2019.

A ostale ?? Što vas briga nisu vaši resori !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije