Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugovor s lazardom

Za 6 mjeseci znat ćemo koliko vrijedi Ina i izaći s ponudom pred MOL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
01.08.2019.
u 08:00

Naftni stručnjak Davor Štern smatra kako nije isključeno da je već izabran strateški partner koji bi otkupio Inu od MOL-a. Za Inu bi mogli biti zainteresirani Rosnjeft, Gazprom Neft ili Socar, tvrdi on

Gotovo tri godine od premijerova obećanja da će Vlada otkupiti Inu od MOL-a i više od godinu dana od izbora prvog konzultanta za procjenu vrijednosti tog paketa, Vladin Savjet za Inu jučer je odlučio da će novi Vladin konzultant biti englesko-francuska investicijska banka Lazard.

Neodgovorena pitanja

Izbor novog konzultanta, premda nije posve jasno zašto nikad nije sklopljen ugovor s prvoizabranim konzultantskim konzorcijem koji je predvodio Morgan Stanley, ponovno je aktualizirao pitanje hoće li Vlada doista otkupiti Inu, kako je Plenković na Badnjak 2016. godine bio obećao, ili će, realnije, Inu otkupiti novi Vladin strateški partner. Ne treba odbaciti ni pitanje može li Vlada do kraja mandata tu transakciju uopće realizirati. Ministar energetike Tomislav Ćorić jučer je rekao da se dubinsko snimanje poslovanja Ine može završiti za šest mjeseci te da Vlada pred MOL sa svojom ponudom želi izići tijekom prvog kvartala 2020. godine.

Ministar Marić konstatirao je pak da ne može prihvatiti tvrdnje o tome da se protekle tri godine od obećanja nije ništa radilo te da su se sve vrijeme obavljali razgovori, ali nisu rezultirali potpisivanjem ugovora. Ministri nisu odgovorili ni na pitanje novinara je li država skupila novac za otkup Ine, a procjenjuje se da MOL-ov paket od gotovo 49 posto dionica vrijedi oko dvije milijarde eura, tek su rekli: “O tome će se razgovarati.”

– Proces dubinske revidiranosti trebao bi pružiti neke dodatne odgovore i informacije o toj ključnoj varijabli, a to je procjena samog poduzeća. U konačnici, vidjet će se je li to prihvatljivo za obje strane. To će se sve znati kad napravimo detaljno snimanje – rekao je ministar Marić. Upitan je li aktualni strateški partner još uvijek u igri, rekao je da nisu zatvorena vrata ni takvoj opciji.

Danas će Vlada na sjednici odlučiti o sklapanju ugovora s Lazardom koji bi trebao koštati oko devet milijuna eura, a ministri Marić i Ćorić jučer su nakon Vladina Savjeta za Inu izvijestili da su definirani detalji ugovora čime bi se trebale izbjeći nejasnoće kao s prvim konzultantom.

U krugovima naftnih stručnjaka Vladina ideja o otkupu Ine, koja je na dugom štapu, nije dobro doživljena. Davor Štern tako kaže da uopće ne može razumjeti temeljem čega je donesena odluka o otkupu Ine.

– Temeljem koje energetske strategije se odlučilo ići u otkup Ine, ako se on uopće dogodi? Budući da energetska strategija nije donesena, ne znam na temelju čega Vlada odlučuje. Ako nema strategije, kako se može znati što se želi s Inom koja nije ni sjena naftnoj kompaniji otprije 15 godina, njene zalihe sve su manje, a sve je manja i proizvodnja. Drugo, u Vladinu Savjetu za Inu nema nijednog naftnog stručnjaka, a dosad smo vidjeli što se s Inom događalo kad je o njoj odlučivala isključivo politika – komentirao je Štern. Po njemu je, rezimirao je, Vladina odluka o otkupu Ine nedovoljno objašnjena.

Inu napustili mnogi

– Premijer je u trenutku nadahnuća na Badnjak obećao da će država kupiti Inu – rekao je Štern. Po njemu nije isključeno da je već izabran strateški partner koji bi od MOL-a otkupio Inu, a Lazard to možda treba samo formalno i detektirati kao najbolju opciju nakon dubinskog snimanja te kompanije. Štern smatra da bi za Inu mogle biti zainteresirane sljedeće naftne kompanije; Rosnjeft, Gazprom Neft ili azerbajdžanski Socar.

– Osim što Ina više nije kompanija kakva je bila, nju su napustili i mnogi stručni ljudi koji su neophodni za dobro poslovanje jedne naftne kompanije – zaključio je Štern.

Ključne riječi

Komentara 14

HA
HaryHole33
09:37 01.08.2019.

Pa mi smo dobili i spizdili 1,5 milijardi eura za prodaju INE. Što ćemo sada ako manie vrijedi? Tko još uzima natrag ono što je prodao? Znači da sam budala. Prodam pola stana i onda hoću sve natrag? Sigurno ću dobiti veći iznos od prodaje? To će biti samo ako nađem još veću budaletinu od sebe. Samo izborne budalaštine. Tek nam slijede u 2020 ovakvi biseri.

ST
stefj
09:13 01.08.2019.

Politika je INA-u dovela skoro do bankrota. Sanader ju je prodao u zadnji tren, INA nije plaćala dobavljačima, dio računa je bio blokiran, bavili su se svime i svačime, a broj zaposlenih u administraciji dosegao je brojke od preko 35%, previše zaposlenih itd... Svaka vlada trpala je u INA-u svoje, uz standardno trpanje rodbine i poznatih. To ne može izdržati niti jedno poduzeće pa čak niti ako se bavi naftom... Da li će biti nešto drugačije ako INA opet dođe u državne ruke? Sudeći po HEP-u, vodama, šumama, APIS-u, FINA i još mnogima naravno da neće... I to nema veze sa strankom koja je na vlasti, to jednostavno ima veze s nasljeđem prošlog sustava i mentalitetom. Nije to velika razlika niti prema ostalim zemljama EU-a, samo je razlika u snazi gospodarstva i veličini privatnog sektora. Rijetke su države poput Hrvatske gdje je 75% svega državno... Takva velika razina državnog naravno da rezultira izuzetno visokim nivoom korupcije, nepotizma, negativne selekcije i svega negativnog što ide s time...

AK
admine konjino jedna glupa ust
12:58 01.08.2019.

Ahahaha.priblizavaju se izbori,pocela je lazna masinerija da djeluje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije