Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugovor s lazardom
Povratak na članak

Za 6 mjeseci znat ćemo koliko vrijedi Ina i izaći s ponudom pred MOL

Naftni stručnjak Davor Štern smatra kako nije isključeno da je već izabran strateški partner koji bi otkupio Inu od MOL-a. Za Inu bi mogli biti zainteresirani Rosnjeft, Gazprom Neft ili Socar, tvrdi on

Komentari 14

HA
HaryHole33
09:37 01.08.2019.

Pa mi smo dobili i spizdili 1,5 milijardi eura za prodaju INE. Što ćemo sada ako manie vrijedi? Tko još uzima natrag ono što je prodao? Znači da sam budala. Prodam pola stana i onda hoću sve natrag? Sigurno ću dobiti veći iznos od prodaje? To će biti samo ako nađem još veću budaletinu od sebe. Samo izborne budalaštine. Tek nam slijede u 2020 ovakvi biseri.

VL
ST
stefj
09:13 01.08.2019.

Politika je INA-u dovela skoro do bankrota. Sanader ju je prodao u zadnji tren, INA nije plaćala dobavljačima, dio računa je bio blokiran, bavili su se svime i svačime, a broj zaposlenih u administraciji dosegao je brojke od preko 35%, previše zaposlenih itd... Svaka vlada trpala je u INA-u svoje, uz standardno trpanje rodbine i poznatih. To ne može izdržati niti jedno poduzeće pa čak niti ako se bavi naftom... Da li će biti nešto drugačije ako INA opet dođe u državne ruke? Sudeći po HEP-u, vodama, šumama, APIS-u, FINA i još mnogima naravno da neće... I to nema veze sa strankom koja je na vlasti, to jednostavno ima veze s nasljeđem prošlog sustava i mentalitetom. Nije to velika razlika niti prema ostalim zemljama EU-a, samo je razlika u snazi gospodarstva i veličini privatnog sektora. Rijetke su države poput Hrvatske gdje je 75% svega državno... Takva velika razina državnog naravno da rezultira izuzetno visokim nivoom korupcije, nepotizma, negativne selekcije i svega negativnog što ide s time...

VL
DU
Deleted user
08:20 01.08.2019.

Podsjeća na sanaciju banaka koje su na kraju privatizirane.

VL
AK
admine konjino jedna glupa ust
12:58 01.08.2019.

Ahahaha.priblizavaju se izbori,pocela je lazna masinerija da djeluje.

VL
CA
Cavalierking
10:03 04.08.2019.

Nevjerojatno da drzava zeli da potrosi 9mln € da bi Lazard zakljucio da INA vrijedi 2 milijarde € ili bilo koju drugu vriednost koju nasa drzava nema. I pored izjave gosp Sterna da bi Rosneft, Gazpromnjeft i SOCAR mogli biti zainteresirani za kupovinu MOL-ovog udjela u INi radi se o optimistickom predvidjanju s obzirom na cinjenicu da su sve ove kompanije znacajno smanjile investicije u Rusiji i Azerbaijanu i sigurno INA ne predstavlja prioritet sve dok se cijene nafte ne povecaju. Zato je MOL kao privatna kompanija najbolja opcija za INU posebice ako se realizira projekt obrade teskih ostataka (DCU with related units) za koji su gosp. FASIMON pred. Ine i gosp Horvat VP downstream Mola u odgovoru na moje pitanje izjavili da ce postrojenje biti on stream 2023 sto je realno za pretpostaviti s obzirom da je rok za izgradnju cca 40 mjeseci. Kako se radi o orojektu od minimum 400 mln Eura jedino je MOL u stanju da svojim ucescem u INI osigura potrebno financiranje. Vazno je da INA donese tkzv FID (final investement decision=Konacnu investicijsku odluku) sto prije jer su nasi direktni konkurenti - RNP - Raf. Nafte Pancevo NIS Gazpromnjeft vrlo blizu RFSU fazi sto znaci da ce kvalitetom derivata i petrolcoke-om biti na trzistu BiHa prije nas I na kraju MOL je jedina opcija za INU zbog visokih korporativnih i strucnih standarda koje ima i primjenjuje u svim clanicama svoje grupe.

VL
CA
Cavalierking
13:14 04.08.2019.

Zelim jos napomenuti da sam radio kao senior consultant za Technipfmc - Italija, Tecnicas Reunidas-Spanjolska, Socar Azerbaigian, HMS-Rusija, Belleli energy process equipment - Italija, Modcon systems process analysers - Engleska. Mislim da bi sa mojim timom vrhunskih eksperata bio u stanju da za trecinu iznosa koje ce naplatiti Lazard, izvrsim duboku analizu i procjenu vrijednosti INE te procjenu potencijalnih kupaca MOL-ovog udjela u INI. Cijenjena gosp. Resorni ministri mogu me kontaktirati putem VL koji ima sve moje kontakte a inace VL na visokom nivou prati i analizira zbivanja u energetskom sektoru a posebice u INI

VL
PR
predator57
08:25 01.08.2019.

Aha, uložiš 100miliona €,a ptodaš za 25 miliona €. a onda od kupca u vlastiti đep dobiješ 10 mil.€.

VL
Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
09:54 01.08.2019.

MOL je najbolje što se dogodilo Ini. Od kad su došli Mađari radi se po europskim procedurama, nema krađe i nema utjecaja politike.

VL
Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:10 01.08.2019.

Dug, smanjivajte dug čime povaćavate kreditni rejting. Također jačajte gospodarstvo umjerenim kontinuiranim smanjenjem poreznih pritisaka. Onda ni INA, ni eskadrila, ni iseljavanje, ni nezaposlenost neće biti problem.

VL
PR
prajdali100
09:28 01.08.2019.

Veliki je ulog u igri ! Treba dobro otvoriti oči.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.