Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

EU usvojila deseti paket sankcija protiv Rusije; Moskva pozdravila kineski prijedlog za rješavanje rata

Ukrajina - godinu dana poslije
Foto: PAP/PIXSELL
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.02.2023.
u 23:45

Sjedinjene Države najavile su da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 2 milijarde dolara

Točno godinu traje ruska invazija na Ukrajinu, a na godišnjicu rata ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže kako će 'ovo biti godina njihove pobjede'. "24. veljače milijuni su donijeli odluku. Ne bijela zastava nego plavo-žuta. Ne bježati nego se suočiti. Okrenuti se prema neprijatelju. Otpor i borba.", poručio je jutros Zelenski. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

"Ovo je bila godina boli, vjere, tuge i jedinstva. Ali, ovo je godina naše nepobjedivosti. Znamo da će ovo biti godina naše pobjede", kazao je ukrajinski predsjednik. 

Tijek događaja:

23:45 - Kijev je u petak odbacio tvrdnju Rusije da Ukrajina planira invaziju na odcijepljenu moldavsku regiju Pridnjestrovlje. "Poštujemo suverenitet Moldavije", kazao je u petak predsjednik Volodimir Zelenskij koji je optužbe Moskve prozvao neutemeljenima. Izjavu je dao dan nakon što je Rusija optužila Kijev da planira invaziju na tu regiju koja graniči s Ukrajinom.

Kijev planira izvesti oružanu tzv. operaciju 'pod lažnom zastavom' u Pridnjestrovlju u skoroj budućnosti, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS u četvrtak navode ministarstva obrane. "Nema sumnje u to da će oružane snage Ruske Federacije adekvatno reagirati na provokaciju kijevskog režima ako do njega dođe", zaprijetilo je ministarstvo.

Moldavija je također u više navrata odbacila neutemeljene tvrdnje Moskve. "Ugroze sigurnosti vojske" Pridnjestrovlja nije bilo, kazalo je moldavsko ministarstvo obrane u petak. 


22.48 -  Europska unija usvojila je u petak deseti paket sankcija protiv Rusije na prvu obljetnicu njezine invazije na Ukrajinu, objavilo je švedsko predsjedništvo EU-a. "Zemlje članice EU-a zajednički su nametnule najsnažnije i najdalekosežnije sankcije ikada kako bi pomogle Ukrajini da dobije rat", objavilo je švedsko predsjedništvo EU na Twitteru.

"EU je ujedinjena uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno." Paket uključuje stroža izvozna ograničenja u vezi s robom s dvojnom namjenom, mjere protiv subjekata koji podupiru rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija, prenosi Reuters.

Pregovori su trajali dulje od planiranog, uglavnom zato što je Poljska tražila strože propise za sintetičku gumu iz Rusije što je Italija blokirala. Prema riječima jednog poljskog diplomata, Varšava je pristala na blaže propise pod uvjetom da se uvoz u EU ubuduće redovito prati. Sankcije stupaju na snagu u subotu kada budu objavljene u Službenom listu EU-a. 


19.39 - Rusija je pozdravila kineski prijedlog za rješavanje rata u Ukrajini u petak, te kazala da je otvorena za postizanje ciljeva "specijalne vojne operacije" političkim i diplomatskim putem. Kina je pozvala na sveubuhvatni prekid vatre u sklopu plana od 12 točaka za rješavanje rata koji je započeo prije godinu dana kad je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Cijenimo iskrenu želju prijateljske Kine da doprinese rješavanju konflikta u Ukrajini mirnim putem... Dijelimo mišljenje s Pekingom", kazala je u priopćenju glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Što se tiče ukrajinske krize, Rusija je otvorena za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije političkim i diplomatskim putem", kazala je Zaharova. No to bi također značilo da treba prihvatiti "novu teritorijalnu realnost" Ukrajine, kazala je Zaharova, misleći pritom na jednostranu rusku aneksiju četiriju ukrajinskih regija - Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižje, kao i Krima. 


19:01 - Pobjeda nad Rusijom "neizbježiva" je ako svi ukrajinski partneri odrade svoju zadaću, rekao je u petak, na godišnjicu ruske agresije, ukrajinski predsjednik i ocijenio "nužnim" raditi s Kinom na postizanju mira, ali želi pridobiti i Indiju te zemlje Latinske Amerike i Afrike.

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu te je odbacila kao neprihvatljivu svaku upotrebu nuklearnog oružja, u dokumentu u dvanaest točaka objavljenom u petak, godinu dana nakon početka sukoba. "U tom dokumentu (Peking) čini mi se navodi poštivanje teritorijalne cjelovitosti, zatim sigurnost. Moramo raditi s Kinom na tome", rekao je Volodimir Zelenskij na konferenciji za novinare. 

Ukrajinski predsjednik želi da i zemlje Latinske Amerike i Afrike, kao i Kina i Indija, prihvate formulu koju predlaže Kijev za okončanje rata s Rusijom, prenosi agencija Reuters. Na konferenciji za novinare u Kijevu Zelenskij je pozvao na održavanje samita s liderima Latinske Amerike. Kijev treba poduzeti korake da izgradi odnose s afričkim zemljama, rekao je. 

Azijske gospodarske sile Kina i Indija bile su suzdržane pri glasanju o rezoluciji u četvrtak na Općoj skupštini UN-a kojom se traži "sveobuhvatan, pravedan i trajni mir" i "trenutačno" povlačenje ruske vojske iz Ukrajine. 


18:20 - G7 poduzima akcije protiv aktera iz trećih zemalja koji "materijalno podupiru ruski rat u Ukrajini", rekli su u priopćenju. "Pozivamo treće zemlje ili druge međunarodne aktere koji žele izbjeći ili potkopati naše mjere da prestanu pružati materijalnu potporu ruskom ratu ili će se suočiti s velikim troškovima."

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova kaže da Moskva cijeni kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini i rekla je da je otvorena za postizanje ciljeva onoga što naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" političkim i diplomatskim sredstvima. "Cijenimo iskrenu želju naših kineskih prijatelja da doprinesu rješavanju sukoba u Ukrajini mirnim putem... Dijelimo stajališta Pekinga. Međutim, to bi također značilo priznavanje "nove teritorijalne realnosti" u Ukrajini", rekla je Zakharova, misleći na rusko jednostrano pripajanje četiriju ukrajinskih regija - Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja - kao i Krima.

Njezine su primjedbe uslijedile nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da postoje točke u kineskim prijedlozima koje su razumljive” i “postoje one koje mi ne razumijemo”.

Nizom manifestacija u Srbiji je u petak obilježena obljetnica ruske invazije na Ukrajinu, a veleposlanik Volodimir Tolkač i šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuele Giaufret istaknuli su da i Srbija, jučerašnjim glasanjem za rezoluciju UN-a, stoji uz veliku većinu država koje podržavaju Ukrajinu. 

Obljetnica je obilježena skupom i mimohodom solidarnosti na Trgu Republike, te izložbom slika "Godina nesalomljivosti". Danas je objavljen i službeni podatak povjerenstva za izbjeglice i migracije da je  26.000 Ukrajinaca od početka ruske agresije prijavilo boravište u Srbiji.

Sjedinjene Države uvest će carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji počevši od 10. ožujka, objavila je u petak Bijela kuća, najavljujući širok spektar sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu. SAD će uvesti i carinu od 200 posto na uvezeni aluminij u kojem se nalazi aluminij iz Rusije, počevši od 10. travnja, po Bijeloj kući.

Ruski aluminij proizvodi Rusal koji pokriva šest posto globalne opskrbe. Izvoz u SAD činio je sedam posto prihoda Rusala u prvoj polovici 2022. godine. Analitičari su ovaj mjesec rekli da bi Rusija na tu mjeru mogla odgovoriti ograničavanjem izvoza nikla i paladija koji su važni za SAD. 


14:55 - Najviši dužnosnici EU-a i NATO-a u petak su sa skepsom reagirali na dugoočekivani dokument Pekinga o rusko-ukrajinskom ratu, u kojemu se poziva na prekid vatre između dvije strane. Sukob i rat "nikome ne koriste", rekla je Kina u svome dokumentu u 12 točaka, koji se podudara s prvom godišnjicom ruske invazije na susjednu Ukrajinu.

"Sve strane moraju ostati racionalne i pokazati suzdržanost, izbjegavati raspirivanje vatre i pogoršavanje napetosti te spriječiti da se kriza pogorša ili izmakne kontroli", piše u dokumentu. No diplomati i stručnjaci reagirali su sa skepsom i razočarenjem, jer dokument ne otkriva nikakve nove inicijative. Također je istaknuto da Kina nije neutralna i da do danas nije osudila rusku invaziju.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin odbio je odgovoriti na pitanje novinara zašto Kina nije pozvala Rusiju da povuče svoju vojsku iz Ukrajine. Rekao je da Kina može igrati "konstruktivnu ulogu", no nije rekao ništa o mogućnosti da Peking bude posrednik u sukobu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oprezno su reagirali na dokument Kine. Von der Leyen je rekla u petak u estonijskom glavnom gradu Tallinnu da se 12 točaka mora razmatrati u kontekstu toga da je Kina već izabrala stranu. Kina i Rusija su, rekla je, uvjerile jedna drugu o svojim bliskim vezama kratko prije početka rata. Stoltenberg je komentirao da Kina nema previše kredibiliteta kad se radi o pokušajima posredovanja, jer još uvijek nije službeno osudila rusku invaziju.

Stručnjaci dokument vide više kao pokušaj Kine da popravi svoju narušeni imidž u svijetu koji proizilazi iz njezine podrške Rusiji. Nema ništa novo u dokumentu, rekao je stručnjak za Kinu, Manoj Kewalramani iz američkog think tanka Centar za strateške međunarodne studije (CSIS). Dvanaest točaka su dio dobro poznatih kineskih stajališta. Kina na sukob gleda kao na "proizvod onoga što naziva mentalitetom hladnog rata i zastarjele europske sigurnosne arhitekture, rekao je. Također se čini da Peking nema interesa da se uključi u bilo kakav mirovni proces. "Dokument daje naslutiti da bi Peking radije da mirovni pregovori budu o novoj europskoj sigurnosti nego o samom ratu", dodao je.

Kina je u svome prijedlogu pozvala na trenutno obnavljanje mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije. Također je rekla da se mora osigurati sigurnost nuklearnih elektrana i da se treba protiviti prijetnji ili korištenju nuklearnog oružja. "Nuklearna proliferacija mora se spriječiti, a nuklearna kriza izbjeći. Kina se protivi istraživanju, razvoju i korištenju kemijskog i biološkog oružja bilo koje zemlje, pod bilo kojim uvjetima."

Kina je podržavala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju u njezinoj konstruktivnoj ulozi u promoviranju sigurnosti i miroljubivih nuklearnih postrojenja, navodi se. U dokumentu je rečeno i da se Kina "protivi unilateralnim sankcijama koje nije odobrilo" UN-ovo Vijeće sigurnosti. "Unilateralne sankcije i maksimalan pritisak ne mogu riješiti problem; samo stvaraju nove probleme", navodi se u dokumentu.

Brojne zemlje su uvele sankcije Rusiji otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu, ciljajući rusku ekonomiju, financijski sustav, izvoz energije, središnju banku, kao i ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegov unutarnji krug.

VIDEO Prizor obišao svijet: Zelenski nije mogao ostati ravnodušan, oči su mu bile pune suza


14:48 - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je u petak objavilo kako nema informacije o tome da Rusija s jednom kineskom tvrtkom pregovara o isporuci dronova, o čemu je izvijestio njemački tjednik Der Spiegel. "Trenutno se šire mnoge pogrešne informacije. Mi moramo biti oprezni i saznati tko stoji iza tih vijesti“, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je u četvrtak na svojim internetskim stranicama kako Rusija s jednom kineskom tvrtkom pregovara o kupnji 100 dronova koji bi trebali biti isporučeni u travnju. Proteklih dana SAD i Europska unija su Kinu upozoravale na moguće negativne posljedice isporuke naoružanja Rusiji.

Prema informacijama njemačkog tjednika, dronovi kamikaze bi konstrukcijom bili slični dronovima koje je Rusiji isporučio Iran. Prema istim izvorima, kineska vojska je Rusiji već isporučila rezervne dijelove za vojne zrakoplove SU-27, koji su deklarirani kao dijelovi za civilne zrakoplove.


13:35 - Poljska je Ukrajini isporučila svoje prve tenkove Leopard, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost u petak. "Premijer nije mogao biti ovdje, otišao je u Kijev da doveze tenkove Leopard, čija je prva serija već isporučena Ukrajini", rekao je predsjednik Andrzej Duda u uvodnom obraćanju na sastanku u Varšavi.Zapadne zemlje obećale su Kijevu isporuke modernih tenkova Leopard, ali se prve veće količine očekuju tek kroz nekoliko mjeseci.


12:35 - Američka ministrica financija Janet Yellen optužila je u petak ruske dužnosnike koji sudjeluju na sastanku financijskih čelnika skupine G20 da su "upleteni" u rat u Ukrajini. Indijski premijer Narendra Modi pozvao je financijske lidere da se fokusiraju na "najranjivije građane" svijeta, ne spomenuvši izravno rat u Ukrajini, premda će taj sukob i njegove posljedice na globalno gospodarstvo vjerojatno dominirati dvodnevnim sastankom.

Modi je rekao da su pandemija covida-19 i "sve veće geopolitičke napetosti u različitim dijelovima svijeta" doveli do neodrživih razina duga u nekoliko zemalja, poremećaja u globalnim opskrbnim lancima i prijetnji prehrambenoj i energetskoj sigurnosti. "Pozvao bih da se vaše rasprave fokusiraju na najranjivije građane svijeta", rekao je, dodajući da svjetskom gospodarstvu treba vratiti stabilnost, povjerenje i rast.

U povodu prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, Yellen je pozvala kolege iz G20 da "udvostruče napore u pružanju potpore Ukrajini i ograniče rusku sposobnost da vodi rat". Čelnici skupine G7 trebali bi najaviti nove sankcije protiv onih koji pomažu ruskom ratu, nakon virtualnog sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem kasnije u petak. Pred taj sastanak, Britanija je uvela nove sankcije Rusiji uključujući zabranu izvoza robe koja se koristi na bojišnici i zabranu uvoza željezne i čelične robe.

Yellen je rekla da to što ruski predsjednik Vladimir Putin koristi hranu i energiju kao "oružje" šteti ne samo Ukrajini nego i globalnom gospodarstvu, a posebno zemljama u razvoju. "Pozivam ruske dužnosnike ovdje na G20 da shvate da su time što nastavljaju raditi za Kremlj upleteni u Putinove zločine", rekla je Yellen. "Oni snose odgovornost za živote i sredstva za život koje se oduzima u Ukrajini i globalnu štetu."

Ruski ministar financija Anton Siluanov i guvernerka središnje banke Elvira Nabjulina nisu nazočni na sastanku G20 u Indiji nego ih predstavljaju njihovi zamjenici.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je Reutersu da financijski čelnici skupine G20 moraju osuditi rusku agresiju na Ukrajinu i da Europa radi na novim sankcijama protiv Moskve. Indija, koja predsjeda skupinom G20, ne želi da taj blok razgovara o novim sankcijama Rusiji i vrši pritisak da se u završnoj izjavi skupa ne koristi riječ "rat", rekli su dužnosnici G20 za Reuters. New Delhi je neutralan u tom sukobu i jako je povećao kupovinu jeftinije ruske nafte. 

U završnoj izjavi samita G20 u Indoneziji prošle godine bilo je istaknuto da većina država članica osuđuje rat u Ukrajini, uz napomenu da neke države vide sukob drugačije. Njemački ministar financija Christian Lindner rekao je na rubu sastanaka da je G20 ranije kritizirao Rusiju i da se sada ne smije povući. "Treba biti apsolutno jasan, ovo je rat koji je pokrenuo Putin", rekao je.

Sastanak se održava u trenutku kada su se globalni gospodarski izgledi poboljšali u odnosu za zadnji samit G20 u listopadu, kada je niz zemalja bio na rubu recesije zbog porasta cijena energije i hrane izazvanog ratom. Yellen je istaknula to poboljšanje kazavši da je globalno gospodarstvo "u boljoj poziciji danas nego što su mnogi predviđali prije samo nekoliko mjeseci". 


11:50 - Jutros smo čuli mnogo o tome kako se obilježava godišnjica početka sukoba: poruke podrške zapadnih čelnika, europske znamenitosti u svjetlima i Volodimir Zelenski koji dijeli medalje. Ali kako Rusija obilježava simboličan datum? Dopisnica Sky Newsa Diana Magnaj nalazi se u Moskvi i kaže da zemlja "to uopće ne obilježava".

"To čak nije ni velika tema na naslovnicama. Nije to neka vrsta jednogodišnjeg dokumentarca na televiziji", kaže ona. "Imali smo mnogo govora ovaj tjedan. Jučer je bio Dan branitelja domovine, gdje je Putin održao treći govor ovaj tjedan. Ali mislim da pokušavaju dopustiti da ova obljetnica prođe kao da je ova specijalna vojna operacija, kako je nazivaju, i dalje po starom. Vladimir Putin je očito pokušao reći ljudima da će ovo biti dugoročno. Pomirio se s činjenicom da nema brzih pobjeda. U odnosu na Ukrajinu, Putin nije imao što dati i mislim da je to razlog zašto se baš i ne bave ovom obljetnicom." komentirala je.


11:38 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je rekao da je jedini način da Moskva osigura trajni mir s Ukrajinom pomaknuti granice neprijateljskih zemalja što je dalje moguće, čak i ako bi se to odnosilo na Poljsku, članicu NATO-a. Medvedev, trenutno zamjenik predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije, objavio je izjave na Telegramu točno na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u cilju zaštite ruskog stanovništva u Donbasu i svoje vlastite sigurnosti.

Bliski suradnik predsjednika Vladimira Putina, Medvedev predviđa pobjedu Rusije u ratu koji će se završiti nekim "labavim" sporazumom. "Pobjeda će biti dostignuta. Svi želimo da se to što prije dogodi. I taj dan će doći", rekao je Medvedev.

Po njegovoj ocjeni, vodit će se oštri pregovori s Ukrajinom i zapadom i naposljetku će se postići "neka vrsta sporazuma".

Medvedev je također rekao da u budućim pregovorima odluke u ime Kijeva neće donositi "neki Zelenski, ako još bude živ", već "oni preko oceana u čijim su rukama snabdjevanje Kijeva oružjem i izdvajanje novca za održavanje ostataka ukrajinske privrede". No, dodao je, u sporazumu će nedostajati "ključni dogovor o stvarnim granicama" i stoga Rusija mora sada proširiti svoje granice.

"Upravo zbog toga je važno ostvariti sve ciljeve specijalne vojne intervencije. Pomaknuti granice koje prijete našoj zemlje što je dalje moguće, čak i ako se radi o granicama Poljske", rekao je Medvedev. To bi dovelo Rusiju u direktan sukob s NATO paktom, a američki predsjednik Joe Biden je ovaj tjedan u Varšavi rekao da će "braniti svaki centimetar teritorija NATO-a".

Poljska dijeli dugu istočnu granicu s Ukrajinom i ruskim saveznikom Bjelorusijom te 200 kilometara dugu granicu na sjeveroistoku s ruskom enklavom Kalinjingradom.


11:35 - SAD je najavio niz dodatnih mjera potpore Ukrajini, uključujući energetsku pomoć, oružje i sankcije. Bidenova administracija poslat će bespilotne letjelice, "veliku količinu" topništva i opreme za uklanjanje mina na prvu liniju. Pošiljka mobilnih generatora trebala bi stići do kraja ožujka, a Joe Biden planira osigurati do 207 milijuna funti (250 milijuna dolara) hitne energetske pomoći ako Kongres pristane.

Američko ministarstvo financija danas je sankcioniralo 200 pojedinaca i tvrtki diljem Rusije, Europe, Azije i Bliskog istoka, ciljajući na financijske institucije, obrambenu industriju te sektor metala i rudarstva. SAD će podići carine na 100 ruskih metala, minerala i kemijskih proizvoda u vrijednosti od oko 2,3 milijarde funti (2,8 milijardi dolara). Daljnjih 90 tvrtki koje podupiru rusku obrambenu industriju bit će predmet mjera kontrole izvoza. Isporuka sigurne komunikacijske opreme i opreme za detekciju elektroničkog ratovanja također je uključena u današnju objavu.

Vijest dolazi nakon što su se SAD ranije ovog tjedna obvezale poslati više radara za nadzor zračnog prostora i protutenkovskog oružja Javelin. Svjetska banka izdvaja 8,2 milijarde funti (9,9 milijardi dolara) koje je SAD osigurao kao bespovratna sredstva za ukrajinsko zdravstvo, obrazovanje i hitne službe. Državni tajnik Antony Blinken ponovno će potvrditi američku nepokolebljivu predanost Ukrajini na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o miru u zemlji kasnije danas.


11:27 - Godišnjica ruske invazije obilježena je i u Kijevu ceremonijom kojoj je nazočio i predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina - godinu dana poslije
1/11

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije s porukom prkosa i suzama za tisuće vojnika koji su poginuli u ruskoj "specijalnoj vojnoj operaciji". Po hladnom i oblačnom jutru, 45-godišnji predsjednik se obratio oružanim snagama i manjoj skupini velikodostojnika na Trgu sv. Sofije, kod katedrale sa zeleno-zlatnom kupolom kao simbolom žilavosti i otpornosti grada.

>>OPŠIRNIJE


11:15 - Britanija je obilježila godinu dana od invazije na Ukrajinu uvođenjem dodatnih sankcija protiv Rusije, uključujući zabranu izvoza svih artikala koje je Moskva koristila na bojnom polju i zabranu uvoza robe od željeza i čelika. Britanija je zamrznula imovinu i ciljala niz ruskih dužnosnika i kompanija u posljednjih godinu dana u nastojanju da osakati gospodarstvo Rusije i obuzda njenu sposobnost da vodi rat protiv svog susjeda.

U priopćenju od petka navodi se da će ciljati još 92 pojedinca i entiteta, uključujući saveznike ruskog predsjednika Vladimira Putina, poput šefa Sjevernog toka 2 Matthiasa Warniga. Uoči sastanka između čelnika skupine G7 i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Britanija je rekla da će međunarodno koordinirane sankcije i trgovinske mjere biti usmjerene na dijelove zrakoplova, radio opremu i elektroničke komponente.

"Danas sankcioniramo elite koje upravljaju Putinovim ključnim industrijama i obvezujemo se da ćemo zabraniti izvoz u Rusiju svih artikala koje je Rusija koristila na bojnom polju", rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly u izjavi. Ostali čelnici koji će biti meta sankcija uključuju one u državnoj tvrtki za nuklearnu energiju Rosatom i druge koji rade u obrambenim skupinama i ruskim bankama. Također će zabraniti uvoz 140 proizvoda uključujući proizvode od željeza i čelika prerađene u trećim zemljama.


9:45 - Rat u Ukrajini ušao je u petak u drugu godinu i ne vidi mu se kraj, UN je izglasao rezoluciju kojom traži "trenutačno" povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid ratnih djelovanja, a svjetski čelnici su spremni povećati pomoć Ukrajini i uvesti nove sankcije Moskvi i zemljama koje ju podržavaju.

I dok su na istoku i jugu Ukrajine borbe u punom jeku, na prvu godišnjicu ruske invazije saveznici diljem svijeta izrazili su potporu Kijevu. Tako je pariški Eiffelov toranj osvijetljen bojama ukrajinske zastave, a razdragana gradonačelnica Anne Hidalgo je održala govor u kojem je poručila da će "biti života poslije rata jer će Ukrajina pobijediti". U Londonu se održalo bdjenje s porukom "Ako ste za slobodu, onda ste za Ukrajinu".

Ukrajina - godinu dana poslije
1/12

Opća skupština UN-a izglasala je u četvrtak glasovima 141 zemlje rezoluciju kojom traži "trenutačno" povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i prekid ratnih djelovanja čime je dan uoči obilježavanja prve godišnjice agresije poslala snažnu poruku izolacije Rusije na međunarodnoj sceni. Za rezoluciju kojom se traži "sveobuhvatan, pravedan i trajni mir" glasala je 141 država, 32 su bile suzdržane, a šest ih se pridružilo Rusiji glasajući "protiv".

Kina se suzdržala od glasanja, što je četvrti put da je tako postupila otkako je Rusija počela agresiju na Ukrajinu. Protiv rezolucije glasale su Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija, Mali, Eritreja i Nikaragva. Među suzdržanima su osim Kine bile i Indija, Alžir, Južnoafrička Republika (JAR), Etiopija, Iran, Kazahstan, Uzbekistan, Vijetnam i Pakistan te još 22 zemlje.

Ruski veleposlanik pri UN-u optužio je Njemačku i Zapad da u sukobu u Ukrajini imaju motive slične onima u Drugom svjetskom ratu. "Njemački tenkovi ponovno će ubijati Ruse", rekao je, misleći na borbene tenkove Leopard njemačke proizvodnje koje je nekoliko europskih zemalja obećalo poslati Kijevu.

Zamjenik ruskog veleposlanika u UN-u Dimitrij Poljanski je rezoluciju UN-a ocijenio "beskorisnom", dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio ishod glasovanja. "Ova rezolucija je snažan signal nepokolebljive globalne potpore Ukrajini", napisao je na Twitteru.

Istovremeno, ukrajinska vojska javila je o pojačanim ruskim vojnim aktivnostima uoči godišnjice, s najmanje 25 gradova i sela u tri sjeverne oblasti koje su pod ruskom vatrom. Reuters dodaje da ne može potvrditi izvješća s bojišta. Rusija trenutno kontrolira oko petine ukrajinskog teritorija, a rat, kojeg Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom" za zaštitu svog suvereniteta, pretvorio se u zamornu rovovsku bitku, iscrpljujuće ratovanje sa sve većim gubicima na obje strane, posebice oko istočnog grada Bahmuta.

Zapadni dužnosnici procjenjuju ruske žrtve na 200.000 poginulih i ranjenih, no krajem godine je jedan od vodećih američkih generala procijenio broj žrtava na obje strane na više od 100.000. Milijuni Ukrajinaca su pobjegli pred ratom, a deseci tisuća civila su ubijeni. Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju za ratne zločine, no Moskva odbacuje te optužbe i tvrdi da ne napada civile.

Rat je naštetio svjetskom gospodarstvu, a u međunarodne odnose se uvukao duh Hladnog rata.

Izgledi za skoro okončanje rata su gotovo nikakvi, što je potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. "Ne znamo kada će rat završiti, ali znamo da kada završi moramo sve učiniti da se povijest na ponovi", rekao je Stoltenberg i dodao da se mora spriječiti ugrožavanje europske sigurnosti.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarat će u petak na video konferenciji s čelnicima G7 i Zelenskim kako bi objavio sankcije svima koji pomažu Rusiji. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je rekao da će SAD Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći u vrijednosti od dvije milijarde dolara. Rekao je da će zemlje skupine G7 najaviti u petak novi krug sankcija koje će uključivati zemlje koje pokušavaju dopremiti proizvode koji su uskraćeni Rusiji u sklopu sankcija. "Kako vrijeme prolazi vidjet ćete trajnu eroziju kvalitete i sposobnosti ruskoga gospodarstva", rekao je Sullivan.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da financijski čelnici G20 moraju na sastanku u Indiji osuditi rusku agresiju i najavio novi europski paket sankcija Rusiji.

VIDEO Rusija upozorava: Čovječanstvo će biti ugroženo, pokuša li nas Zapad kazniti za rat

Indija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, ne želi da blok raspravlja o dodatnim sankcijama protiv Rusije te traži da se u komunikaciji izbjegava koristiti riječ "rat" za opis jednogodišnjega sukoba, rekli su dužnosnici G20 Reutersu. Službeno neutralna, Kina poziva da se poštuje suverenitet država, uključujući i Ukrajinu, pozivajući međunarodnu zajednicu da uzme u obzir zabrinutost Moskve u pitanju sigurnosti. No sve je jači pritisak Zapada na Peking, koji nikad nije javno ni podržao ni kritizirao rusku ofenzivu, izrazivši nekoliko puta podršku Moskvi suočenoj sa zapadnim sankcijama.

Posljednjih dana američki državni tajnik Antony Blinken rekao je tako da se boji da bi Kina mogla razmišljati o mogućnosti slanja oružja Rusiji - što je Peking oštro opovrgnuo.

Putin je u međuvremenu za odnose s Kinom rekao da su "dosegnuli nove horizonte" te da su rusko-kineski odnosi "stabilizator međunarodne situacije". Također je rekao da na proljeće očekuje posjet predsjednika Xi Jinpinga. Xi bi u petak trebao održati "govor o miru" Stajalište Pekinga je da su pregovori i dijalog jedini način rješavanja sukoba.

Dodatno podižući tenzije, Putin je u utorak u svom obraćanju parlamentu objavio da Rusija obustavlja sudjelovanje u Novom START-u, sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana.


9:26 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak prvu godišnjicu ruske invazije na njegovu zemlju prkosnom porukom u kojoj je naglasio da će Ukrajinci na kraju pobijediti. U videu objavljenom u medijima i naslovljenom "godina nepobjedivosti", 45-godišnji predsjednik sjedio je za stolom i prisjetio se kako se obratio Ukrajincima prije godinu dana, u trenutku kad su Kijev i svijet uzdrmani zbog ruskog pokretanja invazije.

>>OPŠIRNIJE


7.30 - Ruska Wagner grupa preuzela je potpunu kontrolu nad ukrajinskim selom Berkhivkom, sjeverozapadno od Bakhmuta, objavio je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin prije nekoliko minuta na Telegramu. 


7:00 - Volodimir Zelenski objavio je video o godinu dana rata.


6:50 - Financijski čelnici G20 moraju osuditi rusku agresiju na Ukrajinu, rekao je u petak francuski ministar financija Bruno Le Maire u razgovoru za Reuters, dodajući da Europa radi na novim sankcijama protiv Moskve. Indija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, ne želi da blok raspravlja o dodatnim sankcijama protiv Rusije te traži da se u komunikaciji izbjegava koristiti riječ "rat" za opis jednogodišnjega sukoba, rekli su dužnosnici G20 Reutersu.

Prvoga dana sastanka financijskih čelnika G20 koji se održava u blizini Bengalurua, Le Maire je rekao da će "sankcije biti sve snažnije i sve učinkovitije". "Razrađujemo novi val sankcija protiv Rusije na europskoj razini", dodao je. Indija je zadržala neutralan stav prema ratu te odbija osuditi Rusiju za invaziju, tražeći diplomatsko rješenje i kupuje sve više ruske nafte. Zbog toga što Indija kupuje jeftinu rusku naftu, smatra Le Maire, ruski prihodi od nafte sve se više smanjuju.

Osim toga, dodao je i da se za Ukrajinu traži više sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ukrajina se nada da će zaključiti 15 milijardi dolara vrijedan program MMF-a koji će pokriti trenutačnu financijsku pomoć i potporu strukturnim reformama kako bi se potaknula obnova nakon sukoba.

VIDEO Strašne snimke razaranja u Mariupolju: Rusi su ih nemilosrdno granatirali sve dok grad nije pao


6:45 - Sjedinjene Države najavile su da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći u vrijednosti od 2 milijarde dolara, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. "Nastavit ćemo pratiti što je potrebno i pobrinuti se da to i osiguramo tako da Ukrajina dobije što joj je potrebno za uspjeh na bojištu", rekao je Sullivan na događaju koji je organizirao CNN.

Rekao je da će zemlje skupine G7 najaviti u petak novi krug sankcija koje će uključivati zemlje koje pokušavaju dopremiti proizvode koji su uskraćeni Rusiji u sklopu sankcija. "Kako vrijeme prolazi vidjet ćete trajnu eroziju kvalitete i sposobnosti ruskoga gospodarstva", rekao je Sullivan. Na pitanje o ukrajinskom zahtjevu da im se pošalju američki borbeni avioni F-16, Sullivan je rekao da iz perspektive Washingtona "F-16 nisu pitanje kratkoročne borbe". Oni su, dodao je, "pitanje dugoročne obrane Ukrajine".

Ključne riječi

Komentara 60

DU
Deleted user
18:48 24.02.2023.

Poljski Leoard2 su već u Ukraini a slijedeće nedilje Njemačka šalje sad su izvijestili ne 14 nego 18 Leoarda 2 koji su u funkciji Njemačke vojske

PO
Povremenik
14:51 24.02.2023.

U sljedećih nekoliko dana planirano je preko 170 prosvjeda i događaja solidarnosti a #Ukrajina u 35 zemalja diljem svijeta!

DE
Dembelli
19:01 24.02.2023.

Događa se sada: deseci tisuća ljudiokupili su se danas naskupu solidarnosti sUA u Tbilisiju. Skup također ima za cilj podržati gruzijske borce u Ukrajini , demonstrirati nepokolebljivu pripadnost naroda Gruzije demokratskom zapadnom svijetu. Ljudi i dalje dolaze!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije