Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALI DOGOVORI

Vučić o sporazumu s Kosovom: Spremni smo surađivati, ali priznanja nema

Beograd: Aleksandar Vučić susreo se s ministrom vanjskih poslova BiH
Foto: Milos Tesic
1/3
28.02.2023.
u 21:42

Srbija i Kosovo priznaju da su nepovredivost granica, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir, stoji u Sporazumu čiji je tekst objavljen u ponedjeljak

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je ovoga utorka Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a kojeg je objavila Europska unija u ponedjeljak. Srbija i Kosovo priznaju da su nepovredivost granica, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zaštita nacionalnih manjina temeljni uvjeti za mir, stoji u Sporazumu.

- Rekao sam to francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u Münchenu, i svim velikim liderima, posebnom izaslaniku Europske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavu Lajčaku i visokom predstavniku EU Josepu Borrellu znaju to, i ponovio upravo to jučer. Radi se o tome da ne želim i ne mogu razgovarati o međusobnom priznanju, priznanju i ulasku Kosova u UN”, rekao je Vučić za RTS, a prenosi N1.rs. Vučić je rekao i da je otvoren za razgovore o svemu ostalom.

- Ne zato što nas to samo vodi dalje na našem europskom putu što je važno, ali zato što je dobro za odnose Srba i Albanaca. Bezbroj je točaka koje su važne - dodao je. Vučić je rekao da na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu nije dogovorena mapa puta, ali da je stav Srbije da priznanje i članstvo Kosova u UN-u ne mogu biti uključeni u plan provedbe te da razgovori o tome predstoje.

- Srbija je spremna raditi na provedbi mnogih stvari iz europskog plana za Kosovo, ali smo iznijeli jednu jasnu i veliku zamjerku - da nema razgovora o međusobnom priznanju, priznanju, članstvu Kosova u UN-u - zaključio je. 

 

Komentara 5

KO
Kološanin
00:38 01.03.2023.

Vučić je već faktički priznao Kosovo. Zajamčen teritorijalni integritet unutar priznatih granica zadnji je konstitutivni element za nastanak države. Kosovo može postati članica UN-a i bez formalnog Vučićevog priznanja.

Avatar PravedniSrbin
PravedniSrbin
02:30 01.03.2023.

Znam da im treba priznanje Srbije, da pobiju rezoluciju 1244 ali mi smešno ovo kada kažu "medjusobno priznanje"?Pa šta nas ima Kosovo da prizna kad smo mi davno priznati od strane celog sveta i sad nam mažu oči sa nekim medjusobnim priznanjem!?

LL
lijepa_li si
22:27 28.02.2023.

klaun. očekujemo masovan prelaz bradonja u "civilizovanu evropu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije