Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Komšić: Dao bih svoj život da vratim njen. Svaki je se dan sjetim

– On nije nijednom rekao da mu je žao za vrijeme prvog suđenja, a sad to govori samo zato da mu smanje kaznu. Ja se nadam da će mu kazna drugostupanjskom presudom ostati ista ili biti povećana, jer to je jedino što je nakon svega zaslužio – kazala je Vesna Krupljan čiju je kćer Komšić ubio
21. ožujka 2019. u 18:41 53 komentara 13294 prikaza
Suđenje: David Komšić
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poštovani sude, s njom sam proveo pet najljepših godina svog života. Ne prođe ni dan da je se ne sjetim. Sjetim je se svakog jutra, svakog dana i svake večeri prije nego što idem spavati. Kad god čujem pjesmu koju smo voljeli ili se sjetim filma koji smo gledali zajedno, dao bih svoj život da vratim njen – riječi su kojima se David Komšić (21) danas videolinkom iz kaznionice u Lepoglavi obratio vijeću Vrhovnog suda koje odlučuje o žalbi na nepravomoćnu presudu za ubojstvo Kristine Krupljan (19) koju je Komšić ubio 22. veljače 2017. zadavši joj 88 uboda nožem.

David Komšić za ubojstvo Kristine Krupljan osuđen na 30 godina zatvora Zbog napada na Kristinu Krupljan Davidu Komšiću godina i pol robije Očajna majka: Zašto i Komšićevi prijatelji nisu u zatvoru?

Tvrdi da se srami i kaje

Zbog tog stravičnog ubojstva Komšić je lani u travnju na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora, a žalbe na presudu uložili su i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Komšićev odvjetnik Veljko Miljević, roditelji Davida Komšića te David Komšić osobno. No za razliku od prvostupanjskog postupka tijekom kojeg nije kazao gotovo ni riječ, svoj pokajnički govor za Vrhovni sud očito je dobro pripremio.

Suđenje: David Komšić
1 / 6
David Komšić

– Čim sam došao k sebi i shvatio što sam napravio, zatražio sam oca da me vozi u policiju gdje sam sve priznao, a to sam i ponovio na tužiteljstvu. Rekao sam da mi je žao i da se kajem zbog toga što sam učinio. Još kao dijete imao sam psihičkih teškoća koje su utvrđene. Zbog toga sam se liječio u BiH. Ja sam o tome govorio i sudskim vještacima, međutim sud tome nije pridao nikakvu važnost. U tom momentu kad sam to počinio nisam imao ni 20 godina. Žao mi je, žao mi je obitelji pokojne Kristine, svoje obitelji koja također snosi posljedice. Žao mi je što sam Kristini i njezinu djetetu oduzeo pravo na život – govorio je David Komšić pogleda uperenog u pod.

Na kraju je dodao i da bi i pokojnoj Kristini htio poručiti koliko se srami i kaje zbog svega. Njegovo kajanje s druge strane očito nije impresioniralo Kristininu majku Vesnu Krupljan koja je nakon sjednice Vrhovnog suda izjavila kako je “sad prekasno za kajanje”.

Suđenje: David Komšić Svjedočila prijateljica ubijene Neviđene mjere na sudu zbog Komšića: 'Kristina mi je rekla da su je pretukli...'

– On nije nijednom rekao da mu je žao za vrijeme prvog suđenja, a sad to govori samo zato da mu smanje kaznu. Ja se nadam da će mu kazna drugostupanjskom presudom ostati ista ili biti povećana, jer to je jedino što je nakon svega zaslužio – kazala je Vesna Krupljan čiju je kćer Komšić ubio dok su nakon večere sjedili u njezinu automobilu ispred ulaza zgrade na Prilazu sv. Josipa Radnika na zagrebačkoj Volovčici, gdje je Kristina živjela s mamom. Sa suvozačkog mjesta gdje je sjedio Komšić je Kristinu lijevom rukom pritisnuo na vozačko sjedalo kako se ne bi mogla osloboditi i micati i krenuo je ubadati, a utvrđeno je i da je Kristina u trenutku napada bila trudna s drugim muškarcem. Ništa manje stravično nije bilo ni ubojstvo koje je mjesec dana nakon Komšićeva počinio njegov vršnjak Tin Šunjerga koji je 25. ožujka 2017. u Čistoj Velikoj kraj Zadra ubio svoje roditelje. Učinio je to jer su mu prigovarali zbog loših ocjena i drogiranja.

Ubio majku i oca

Majku je ubio tako da joj je u automobilu ispalio hitac u potiljak, i to pred očima svog prijatelja, a nakon toga je otišao kući i također s leđa pucao u svog oca, da bi se potom s prijateljima otišao zabavljati, piti i drogirati. Nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora, a baš kao i David Komšić, za vrijeme prvostupanjskog postupka na Županijskom sudu u Zadru nije progovorio gotovo ni riječ. I na kraju, sudbina je htjela da se putevi te dvojice mladih ubojica na neki način baš u četvrtak donekle isprepletu na Vrhovnom sudu gdje je, osim u slučaju Komšić, održana i sjednica vijeća u slučaju Šunjerga.

Suđenje Komšiću i trojici prijatelja za premlaćivanje Kristine Krupljan nastavak suđenja Komšić u sudnicu ušao nasmijan, sutkinja ga nekoliko puta opominjala

Vijeće je i u slučaju Šunjerga raspravljalo o svim činjenicama ubojstva te odlučivalo o žalbama na presudu za taj teški zločin. U oba slučaja suci izvjestitelji iznijeli su dosadašnji tijek postupka, a u tom izvještaju navedeno je koji su dokazi izvedeni na strani obrane i optužbe te što su utvrdili prvostupanjski sudovi. Nakon toga, suprotstavljene strane, tužiteljstvo i obrana, elaborirali su svoje žalbe, a može se pretpostaviti da su i u slučaju Komšić i u slučaju Šunjerga u žalbama naglasci stavljeni na njihovu mladost, odnosno na činjenicu da im se sudilo kao odraslima, a ne prema Zakonu o sudovima za mladež. Koja je strana u argumentaciji žalbi bila uspješnija, znat će se za mjesec do dva.

Video: Smiljana Srnec koja se sumnjiči za ubojstvo sestre čije tijelo je godinama bilo u zamrzivaču dolazi u DORH


 
Rajko Dujmić
U 66. GODINI
Umro je Rajko Dujmić: Legendarni glazbenik izgubio bitku nakon teške nesreće
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
  • Petarstijena-HR:

    Nikakvo pomilovanje ne dolazi u obzir!!!!!!!!!!!!!On mora biti opomena svim zlikovcima poput njega-da će završiti na doživotnoj robiji!!!!!!!!!!!!!Sudac koji bi ga se odlučio osloboditi-ne treba imati više mjesta u HR pravosuđu, te bi ga se smatralo korumpiranim, i nigdje više ... prikaži još! ne bi se mogao zaposliti u HR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Petarstijena-HR:

    Treba uvesti smrtnu kaznu i Goli otok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Za to bi bilo 80% građana RH.

  • liliZG:

    dovoljno psihičkih bolesnika šeće ulicama hrvatske, treba svaku kaznu odraditi jednu za drugom , čak i ako se čeka ponovljeno suđenje treba ga držati u pritvoru jer je on psihički bolesnik kojem pomaže vlastita obitelj da bi mogao na ulici ... prikaži još! provoditi svoja kriminalna dijela, a vjerojatno bi se pridružio i mamiću u BIH, da ga samo i puste na vikend.