Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vozači, oprez: Ne gasite još danja svjetla, evo kada ćete moći

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka
28. ožujka 2021. u 08:36 3 komentara 11805 prikaza
Od danas vozači moraju imati upaljena svjetla na automobilima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Noćas je počelo ljetno računanje vremena nakon što se sat s 2 pomaknuo na 3, no to ne znači da vozači mogu voziti bez danjih svjetala. Naime, to pravilo vrijedi tek od početka travnja.

RAČUNANJE VREMENA Hoće li se EU konačno ove godine dogovoriti oko ukidanja pomicanja sata?

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka, stoji u Zakonu.

Od četvrtka, odnosno 1. travnja prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju.

Policija je upozorila kako se dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama očekuje sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala radi čega vozačima ostalih vozila savjetuju da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

– Uz poštivanje svih prometnih pravila i propisa, vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige – upozorila je policija.

zimsko računanje vremena Duže spavanje zbog pomicanja sata može izazvati glavobolje i umor

– Bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti – dodali su.

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Ima i debitanata
Tko će u zagrebačkoj Skupštini Tomaševiću "čuvati" leđa, a koga više neće biti
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Mladjan:

    Glupi zakon, kao i mnogi. 31.3 kazna za neupaljena svijetla. 1.4. nema kazne. Vatrogasni aparat u istoj vrsti vozila, pravna osoba mora imati, fizička ne mora. Putnički cedy ne mora imati aparat, zatvoreni mora, itd, itd.

  • zagi101:

    svi novi auti imaju dnevna svjetla unazad 10 godina. tko je nama kriv kaj vozimo kante od 15 i više godina