Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje opasno

Na Muri izvanredno stanje, gradonačelnik Murskog Središća: E, sad je ozbiljno ali nema predaje...

Foto: Facebook Dražen Srpak
1/23
06.08.2023.
u 00:52

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poslao je umirujuću poruku stanovnicima naselja uz rijeke, ali i poručio da je svugdje potrebna budnost i oprez.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je u subotu navečer da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom. Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima, objavilo je Ravnateljstvo.

VIDEO Teške posljedice poplava u Sloveniji

Tijek događaja: 

00:50 Izvanredno stanje je u Murskom Središću u Međimurju. Maksimalni vodostaj očekuje se tijekom noći. U ponoć je izmjereno 525 centimetara.

- Srećom što imamo ovaj nasip koji smo izgradili 2021. sredstvima Hrvatskih voda i Europske unije. Dakle, on drži vodu da ne uđe u ovaj veliki prostor gdje je 30, možda čak i 50 kuća koje bi stradale. Najgora situacija je u naseljima Marov, Žabnik i Vrhovljan. Znači, tamo je potencijalno 20 kuća koje bi mogle biti ugrožene ako bi se vodostaj digao preko 550 cm, rekao je Martin Srša, načelnik općine Sveti Martin na Muri za HRT.

23:40 Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak objavio je na Facebooku novu snimku s porukom E, sad je ozbiljno ali nema predaje..

 

23:06 - Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a podijelilo je upozorenje DHMZ-a u kojem stoji: "Tijekom idućih sati lokalno izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom i moguće jakim na udare olujnim vjetrom kreću se prema južnoj Dalmaciji i otocima (od Šibenika pa sve do Dubrovnika)".

 


20:55 - Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poslao je umirujuću poruku stanovnicima naselja uz rijeke, ali i poručio da je svugdje potrebna budnost i oprez. Kad je riječ o područjima uz rijeke, generalni direktor HV smatra da će "sve skupa izdržati“, no da je svugdje potrebna budnost i oprez.

Kupa neće imati veće količine vode, Karlovac nema nikakvih problema, neće biti redovnih obrana od poplava, kazao je u Dnevniku HRT-a. Naglasio je i da manji dotoci Kupe u Savu na području Petrinje i Siska znače lakši protok savskih voda prema Jasenovcu i ukupnu obranu na tom području. 

Velike količine voda puštamo u Lonjsko polje, retenciju koja je bila prazna, tako da ćemo držati  razinu vodostaja u Savi duž cijelog toka, kako bi bio što mani pritisak i kako bi smanjili rizik od poplava, objasnio je Đuroković.

Naglasio je da je oprez nužan, jer radi se o puno kilometara nasipa gdje može biti neki incident. No, snage su na terenu, dodao je.

Kad je riječ o Brdovcu, općini koja nema nasipe, potvrdio je da je došlo do "kontakata vode s 50-ak kuća“. Bilježimo određene štete, no nemamo druge dojave o značajnijim štetama, izvijestio je i poručio građanima da trebaju imati povjerenja u sustav obrane od poplava u Hrvatskoj. Stalno dograđujemo nasipe i održavamo sustav, rekao je. Građanima je poručio i da se ne bi trebali primicati obalama rijeka.

Ne treba prometovati čamcima niti se približavati rijekama jer su iznimno brze, mutne i opasne, upozorio je Đuroković.

Nasip kod Lomnice
Foto: Čitateljica


19:37 - Maksimalni vodostaj rijeke Mure očekuje se u noći sa subote na nedjelju, kada će doseći 500 centimetara, što je oko 30 cm niže u odnosu na rekordni vodostaj iz 2014. godine. Vodostaji Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava, priopćili su u subotu iz Hrvatskih voda.

"Maksimalni protok rijeke Mure može biti između 1000 i 1250 m3/s u noćnim satima sa subote na nedjelju, s očekivanim maksimalnim vodostajima na razini +500 cm, odnosno 30-ak centimetara niže u odnosu na rekordne vodostaje iz 2014. godine, stoji u prognozi Hrvatskih voda

Usprkos najavljenim visokim razinama vodostaja, na područjima uz rijeku Muru se ne očekuju veliki problemi s obzirom da je od 2014. do 2019. godine svih 50-ak kilometara murskih nasipa rekonstruirano, odnosno nadvišeno i ojačano.

VEZANI ČLANCI:

Protok rijeke Drave u Varaždinu iznosi oko 1.900 - 2.000 m3/s. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a do kraja dana ne očekuje se povećanje protoka. Situacija je nešto povoljnija za rijeku Kupu, čiji se vodostaji očekuju na razinama koje su za 1,5 do 2 metra niže u odnosu na vodeni val iz svibnja ove godine. Prema trenutnoj prognozi vodostaji rijeke Kupe bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava. Maksimalni protok rijeke Save očekuje na razini 3.500 m3/s, a njezin je vodostaj u Zagrebu, prema podacima Hrvatskih voda, u zadnjih 24 sata porastao za gotovo 130 cm, s 302 na 429 cm, te je gotovo dosegao visinu zagrebačkih mostova.   


19:35 - Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je da su uspostavljene izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Muri, mjerna postaja Mursko Središće, od Podturna do granice sa Slovenijom. 

Pripadnici civilne zaštite općina Nedelišće i Sveti Martin na Muri su na terenu te postavljaju zečje nasipe na ugroženim mjestima, objavilo je Ravnateljstvo. 


18:00 - Donosimo snimku iz Zagreba koja prikazuje trenutni vodostaj rijeke Save. 

"Izgleda zastrašujuće. Ako je ovako visoko prije vodenog vala, pa kako će biti kad dođe", zapitala se zabrinuta Zagrepčanka.


17:58 - Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je na Twitteru snimku koja prikazuje oteretni kanal Sava - Odra.

 


17:50 - Grad Zagreb objavio je na Facebooku kako se, prema informacijama iz Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala na Savi očekuje oko 18 sati. 

"Od jučer navečer se koristi oteretni kanal Sava - Odra koji preuzima dio vodenog vala kako ne bi došlo do poplave u gradu. Taj kanal je izgrađen 1970ih godina i do sada se radi obrane Zagreba od poplava morao koristiti samo 7 puta. Situacija je ozbiljna, ali uvjeravaju iz Hrvatskih voda da u ovom trenutku građani Zagreba nemaju razloga za brigu. Međutim, situacija zahtjeva da građani Zagreba budu na oprezu i prate informacije koje će u narednim satima dolaziti od nadležnih državnih i gradskih službi", ističe se iz Grada


17:00 Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak objavio je na Facebooku snimku na kojoj se vidi kako je Mura poplavila šetnicu. Istaknuo je kako se noćas očekuje vodostaj blizu rekordnog iz 2014. godine, kad je u najsjevernijem hrvatskom gradu izmjereno 536 centimetra.

16:40 - Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izvijestio je kako je Sava na ulazu u Hrvatsku u stagnaciji s tendencijom laganog opadanja.

"U idućih 24 h je moguća promjena ovisno o dotocima pritoka. Dotoci Drave i Mure iz Slovenije tijekom dana će ustaliti. Ne bi trebalo biti velikih promjena osim u slučaju nove obilne oborine", navodi DHMZ. 

 


16:35 - U Splitu su tijekom nevremena zabilježene štete na automobilima. Naime, razbijena su pojedina vozila koja su bila parkirana ispod stabala.

1/5

16:31 - Mjesto u Hrvatskoj koje je možda i najviše pogođeno razornim posljedicama poplava je općina Brdovec. Tamo se izlila Sava, a s obzirom na to da Općina nema nikakav sustav obrane od poplava, više kuća je u opasnosti. Poplavljeno područje Brdovca snimljeno je i iz zraka. 

>> OPŠIRNIJE


14:23 U Karlovcu je u subotu palo 47,9 mm kiše po četvornom metru što znači da se najgore prognoze o obilnoj kiši nisu ostvarile, priopćili su u subotu iz karlovačkog Stožera Civilne zaštite te naglasili da su interventne službe i dalje u pripravnosti, kao i da traje sanacija prijavljenih problema.

Sanacija se odnosi uglavnom na čišćenje slivnika na prometnicama, uklanjanje stabala, te udarnih rupa na gradilištima odvodnje i vrelovoda. Stožer Civilne zaštite u stalnoj je komunikaciji s vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti i njihovim povjerenicima, jer se očekuje dizanje razine Kupe, zasad ne i proglašavanje redovitih mjera obrane od poplava.

Po najnovijim prognozama, ne očekuju se više ni oborine koje bi uzrokovale bujične poplave ili odrone, no gradonačelnik Damir Mandić poručio je Karlovčanima da svejedno “nastave voditi brigu o vlastitoj sigurnosti i imovini”.

13:44 Rijeka Sava izlila se iz korita i poplavila Javorje kod Brdovca, pogledajte kako mjesto sada izgleda iz zraka

1/14

12:58 Općina Podturen u Međimurskoj županiji objavila je na Facebooku fotografije skele kod Novakovca. "Snaga prirode pokazala se jača od čelika i svih sajli koje su držale skelu u Novakovcu. Ogromno drvo došlo je ispod skele te je potrgalo sajle i skela je otišla 500 metara nizvodno. Trenutno je usidrena zahvaljujući ekipi iz HGSS-a Stanica Čakovec", piše u objavi. 

Foto: Općina Podturen/Facebook

Foto: Općina Podturen/Facebook

12:20 Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj danas je, nakon vrhunca vodenog vala, zajedno s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda dr. sc. Milanom Rezom i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivicom Labašem obišao i pregledao područje uz rijeku Dravu te su dali informacije o stanju na terenu i o funkcioniranju sustava obrane od poplava. Ove noći proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave zbog vodenog vala iz Slovenije, ali u Varaždinu je sve proteklo dobro. U Varaždinu se držalo u pripravnosti i 55 profesionalnih vatrogasaca kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva, odnosno stotine vatrogasaca koji čine kičmu sustava civilne zaštite.

– Glavna opasnost je prošla, katastrofa koja se dogodila u Sloveniji neće se dogoditi kod nas, a naše službe su odlično odradile svoj posao. Varaždin je omeđen s Dravom na sjeveru, Plitvicom na jugu, postoje zaobalne vode koje se slijevaju u Plitvicu, ali sve je pod kontrolom. Niti s Plitvicom nećemo imati problema stoga naši sugrađani mogu biti mirni. – rekao je gradonačelnik. Noćas u 2.15 sati proglašene sz izvanredne mjere obrane jer je dotok vode iz smjera Slovenije na rijeci Dravi na Hidroelektrani Varaždin bio 1700 m3. Ovdje na mjestu gdje se spaja kanal i staro korito rijeke Drave imamo u ovom trenutku 2000 kubika u sekundi protoka. Taj protok reguliras se propustom vode na brani HE Varaždin, propuštamo je nizvodno na HE Čakovec, odnosno Dubrava. Visoki val na rijeci Muri očekuje se večeras i tijekom noći. Na tom području u zadnjih desetak godina izgrađeno je pedeset kilometara nasipa koji su projektirani i izgrađeni za prihvat od 1650 m3 u sekundi, pa se ne očekuju problemi oko izlijevanja rijeke Mure, kažu u Hrvatskim vodama. Rezo. Vatrogasci su jučer odradili veliki posao u Općini Cestica u Velikom Lovrečanu. – Uspjeli smo pet obitelji iseliti iz poplavljenih dijelova i spasili živote, što je osnovna zadaća i nas u Hrvatskim vodama, da branimo zdravlje i živote ljudi – kazao je Rezo. Gradsko kupalište Drava je trenutno zatvoreno radi mjera predostrožnosti.

– Bazeni na Dravi su najniža točka i zahvaljujem Hrvatskim vodama koje su posebnim barijerama to štitili. Mi smo privremeno preventivno demontirali određene uređaje na bazenima u slučaju poplave, ali već za par dana će bazeni normalno započeti s radom – rekao je Bosilj.

11:30 Iz Civilne zaštite objavili su stanje u hrvatskim županijama pogođenim jakim kišama u subotu ujutro.

Grad Zagreb i Zagrebačka županija
Najugroženija područja su naselja Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice, Javorje. Aktivnosti obrane od poplava su se provodile cijelu noć na području Samobora, Svete Nedjelje, Zaprešića i Brdovca, a uz oteretni kanal Sava- Odra su organizirana dežurstva. Kontinuirano se obilaze kritična mjesta na terenu. U Zagrebu su spašene dvije osobe sa splavi kod Hendrixovog mosta.
 
Varaždinska županija
Na nebranjenom području u mjestu Veliki Lovrečan došlo je do izlijevanja Drave iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otok i Brezje Otok visine 20 cm. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte se pripremaju vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.
 
Primorsko-goranska županija
Zbog nevremena, praćenog velikom količinom oborina koje je jučer zahvatilo područje Primorsko-goranske županije, zaprimljeno je oko 80 dojava o srušenim stablima, ulasku vode u okućnice i objekte te nasukavanju brodica. U gradu Čabru došlo je do začepljenja brane i posljedično do izlijevanja Čabranke izvan korita zbog čega je zatvorena prometnica Čabar - Plešce.
 
Karlovačka županija
Sve gradske komunalne službe kao i operativne snage su u stanju pripravnosti. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, ugroženim gradskim četvrtima su dostavljene vreće s pijeskom te  folije i cerade. Stožer civilne zaštite Ribnika i  Žakanja su iskazali potrebe za vrećama i folijama, koje su im osigurane. Županijski centar 112 Karlovac je u stalnom kontaktu sa stožerima civilne zaštite i prati razvoj situacije.

POVEZANI ČLANCI:


 
Sisačko-moslavačka županija
Sve službe su stavljene u pripravnost i prati se vodostaj Save, u naseljima Martinska ves i Desno Trebarjevo. Tijekom 5. kolovoza će se graditi zečji nasipi uz pomoć djelatnika Hrvatskih voda i vatrogasaca.
                                                                          
Splitsko-dalmatinska županija
Prolazak olujnog nevremena kroz Splitsko-dalmatinsku županiju obilježilo je najprije nekoliko manjih požara izazvanih udarima gromova (Vis, Okrug Donji, Svib), koji su brzo pogašeni, iza čega su slijedile dojave o srušenim stablima i odronima na prometnicama. Najviše su bile potrebne tehničke intervencije vatrogasaca i cestarskih službi vezano uz obilne oborine, od potrebe za izvlačenjima vozila koja su ostala na poplavljenim prometnicama, ispumpavanja vode s prometnica i iz stambenih objekata, vraćanje izbijenih šahti i slično. Bilo je i manjih prekida u napajanju električnom energijom.  
 
Zadarska županija
Županijski centar 112 Zadar zaprimio je jučer veći broj dojava zbog slomljenih stabala i odrona kamenja koji ugrožavaju promet, odvezanih i razbijenih brodica, nekoliko manjih požara nastalih uslijed udara groma te oštećenja kabela visokog napona. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

Istarska županija
Uslijed nevremena koje je tijekom 4. kolovoza zahvatilo područje Istarske županije, Županijski centar 112 Pazin zaprimio više dojava od građana o padu stabla na ceste i dalekovoda te o povremenim prekidima opskrbom električne energije u pojedinim kućanstvima. Također, došlo je do kvara na cestovno-željezničkim prijelazima Zarečje i Čabrunići, uslijed čega je nastala gužva u prometu. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.
 

11:28 Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, dosadašnja obilna oborina, te prognoza novih oborina tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana na području Slovenije i Hrvatske uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeke Save i pritoka na gornjem dijelu sliva u RH. Maksimalni dotok iz Slovenije se očekuje tijekom večernjih sati. Dotok rijeka Drave i Mure iz Slovenije je iznimno visok, no izrazito ovisi o radu uzvodnih hidroelektrana. Njihovi maksimalni protoci bi se mogli ostvariti tijekom današnjeg dana ili sljedeće noći.

Obzirom da je iz susjedne Slovenije Savom dolazio i dolazi izrazito izdašan protok, od jučer je aktivan preljev Jankomir koji uz jučer otvorenu ustave Prevlaka rasterećuje Savu. Današnja prognoza obilnih oborina na području Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Poseban naglasak na bujične poplave se daje na područja uz granicu sa Slovenijom, obavještava MUP.

11:23 U općini Brdovec je voda došla do kuća, osam kuća je odsječeno te su danas tijekom jutra izmješteni stanovnici kuća i spašeno je 13 pasa. Također, danas su na području općine Brdovec spašena tri strana državljana od utapanja, izvještava MUP.

VIDEO Heroji velikog srca ponovno u akciji! HGSS spašava životinje iz poplavljenih domova

11:17 Nevrijeme koje već danima prelazi našim područjem trenutno najjače pogađa područje Splita i okolice, o čemu svjedoče fotografije pijavice koje smo dobili od čitateljice iz Podgore te nekoliko snimki iz Tučepa koje nam je poslao reporter Tomislav Krasnec.

10:50 Gradska četvrt Gripe Split objavila je upozorenje građanima na Facebook stranici.

"Zbog velikih količina oborina postoji mogućnost da šahtovi ne mogu primiti svu količinu vode ili budu začepljene raslinjem, iglicama i slično. Stoga molimo građane da u tim slučajevima, potrebu za vraćanjem šahtova u funkcionalno stanje, obavijeste Vodovod I kanalizaciju na email"

U istoj grupi izvijestili su i o akciji sanacije palog stabla prije otprilike sat vremena.

10:48 Vodostaji Kupe i Mure u blagom su padu. Sava kod Zagreba i dalje raste, a naglo je porasla i razina vode na mjernom mjestu Plitvica - Krkanec kod Varaždina - u sat vremena gotovo 30 cm.

10:27 Pripadnici Hrvatske vojske, njih 150, od petka, 4. kolovoza, u pripravnosti su za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava, izvijestili su u subotu iz Ministarstva obrane. Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske je u vojarni u Karlovcu, dodali su.

Vojnici na terenu angažirat će se sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Iz MORH-a su podsjetili da je za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana procedura važećim Zakonom o obrani, a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kako i uvijek do sada, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, poručili su iz MORH-a.

10:24 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu kako je situacija s vodostajima u Hrvatskoj ozbiljna, cijelu noć operativne službe bile su na terenu, a danas će pratiti situaciju i vremensku prognozu. "Kao što se i najavljivalo, vodostaj raste, ipak ne u onoj mjeri u kojoj je bio jedan od najgorih scenarija koje smo dobivali temeljem izračuna naših kolega u Sloveniji, znači situacija je ozbiljna", rekao je Božinović u Brdovcu.

Rekao će kako će danas pratiti količinu vode koja dolazi iz Slovenije i vremensku prognozu  jer će razvoj situacije dosta ovisiti o tome koliko će kiše padati u Hrvatskoj i Sloveniji. "Kao što smo jučer govorili, Brdovec nam je kritična točka s obzirom na to da tu nema nasipa i brana. Voda je došla do kuća, međutim uz napore svih operativnih snaga, civilne zaštite, vatrogasci već od jutra dijele i pomažu postavljati vreće s pijeskom", rekao je ministar.

Poručio je kako će se učiniti sve da kuće ne bi bile ugrožene, dok životi, prema sadašnjim informacijama, nisu. Božinović je rekao kako su jutros odvila akcija spašavanja tri migranta iz Afganistana koji su se odjednom našli okruženi vodom, vjerojatno nenavikli na takve vremenske uvjete. "Oni su spašeni i mislim da su zbrinuti u domu zdravlja, tako da nema nikakvih ozljeda", rekao je.

GALERIJA Ugrožene kuće i Drenju Brdovečkom: Na teren izašao i ministar

1/31

Upitan postoje li još neke kritične točke, Božinović je rekao kako je Brdovec ulazna točka te je tamo trenutno najviši vodostaj Save. Prati se i razvoj situacije nizvodno, pa se tako u Zagrebačkoj županiji cijelu noć pratilo vodostaj. Istaknuo je kako postoje i operativne snage u pričuvi, kada zatreba, vrlo brzo se mogu podići, uključujući i vojsku.

Na komentar da se građani u Brdovcu godinama žale jer nemaju nasip, Božinović je rekao kako se godinama vode razgovori o potencijalnoj izgradnji hidroelektrane na tom dijelu Save, što je bio faktor zašto se nikad nije išlo u izgradnju nasipa. "Nasip bi bilo neracionalno graditi ako će se graditi hidroelektrana, to onda znači potpuno nova regulacija. Razgovori očito traju godinama, a kad dođu ovakve poplave imamo situaciju da su i kuće ugrožene, tako da mislim da će se razgovori po tom pitanju morati intenzivirati u jednom ili drugom smjeru", poručio je Božinović.

9:39 U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji noć sa petka na subotu je prošla bez većih problema, a ondje očekuju novi vodeni val iz Slovenije. Iako su tijekom noći s petka na subotu proglašene izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Dravi od hidroelektrane Varaždin do grada Varaždina, ništa se posebno nije dogodilo, rekao je Hini direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo te dodao da je protok vode bio 2.000 kubnih metara u sekundi.

Kao što je i najavljivano, prvi vodni val iz Slovenije u petak navečer ušao je u Hrvatsku, ali nije izazvao veće probleme, osim u općini Cestica u Varaždinskoj županiji koja je bila prva na udaru vala, kao i Mursko Središće u Međimurju. U općini su se dobro pripremili za dolazak vodenog vala i obavijestili sve stanovnike naselja Lovrečan Otok o mogućoj opasnosti te dio njih i evakuirali.

„Voda je dosta porasla tijekom noći, tako da je došla do pragova kuća, a u jednu je kuću i ušla, ali još je uvijek sve pod kontrolom. U tri su kuće ostali stanovnici, s njima smo u kontaktu i zasad su dobro, nema većih problema”, kazao je Hini načelnik Mirko Korotaj.

POVEZANI ČLANCI:

U Lovrečan Otoku poplavljeno je oko 500 hektara zemljišta, a i ceste su pod vodom. „Od sinoć do sada voda je narasla za dobrih pola metra, a raste i dalje. Pratimo što će se dalje dešavati, hoće li stići još jedan val koji bi mogao podići vodu za još 20 ili 30 centimetara”, izjavio je Korotaj.

Kada je riječ o rijeci Muri, visoki se val očekuje u noći sa subote na nedjelju i to do 1.300 kubnih metara vode u sekundi. „Ono što je bitno istaknuti za taj dio rijeke Mure jest da smo mi tamo izgradili 50 kilometara nasipa i ti nasipi su projektirani i izgrađeni za prihvat 1650 kubnih metara vode u sekundi, tako da tamo zasigurno ne očekujemo apsolutno nikakve probleme”, rekao je Rezo iz Hrvatskih voda.

Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, naglasio je da su najnužnije za obranu od moguće poplave napravili, a radit će se i tijekom subotnjeg prijepodneva.

GALERIJA Civilna zaštita i HGSS spašavaju životinje iz poplavljenih domova

1/19

U Murskom Središću spremne pumpe

„Do poslijepodneva očekujemo izlijevanje u centru grada. Barijere su napravljene tako da ne bi trebalo ništa biti. Pumpe su spremne, pa se nadamo da će sve proći dobro iako ide jako veliki udarni val”, izjavio je Srpak.

Za sada vodostaj raste polako, objasnio je gradonačelnik i sada je oko 400 centimetara iznad vodostaja.  

„Najveći problem je što je uz rijeku Muru potok koji je zacijevljen i koji se mora prepumpavati cijeli preko barijera uz rijeku Muru. Po tom potoku bi se Mura vratila u centar pa bi izbijala kroz šahtove. Moramo zatvoriti zapornicu da se Mura ne vraća, ali nakon toga potok više ne može teći”, kazao je Srpak.

Dodao je da cijeli potok treba prepumpavati sa specijalnim pumpama, što je komplicirano zbog trenutno dosta velikog naleta vode zbog oborina.


9:15 Stožer civilne zaštite izvijestio je o uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava na dionicama Kupe, Mure i Drave.


7:42 Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog mjestimice obilnije kiše i veće količine vode na kolniku na pojedinim cestama vozi se otežano, izvijestili su u subotu ujutro iz Hrvatskog auto-kluba (HAK). Zbog veće količine vode na kolniku u Rijeci (podvožnjak Žabica) promet je prekinut.  Zbog obilne količine vode prekinut je promet na državnoj cesti DC503, podvožnjak na ulazu u Biograd na moru.

Na A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između naplate Lučko i čvora Karlovac vozi se u koloni u pokretu sa povremenim kratkim zastojima u smjeru Dubrovnika, a povećana je gustoća prometa između čvorova Lučko i Bosiljevo II u smjeru mora.

Na A2 Zagreb-Macelj kolona na naplatnoj postaji Trakošćan u smjeru Zagreba proteže se do granice sa Slovenijom, oko jedan kilometar. A3 Bregana-Lipovac povećana je gustoća prometa na zagrebačkoj obilaznici na prilazu naplatnoj postaji Lučko (A1) iz smjera čvora Zagreb zapad i čvora Buzin, a kolona teretnih i osobnih vozila kraj graničnog prijelaza Bajakovo u smjeru Lipovca proteže se oko dva kilometra.

POVEZANI ČLANCI:

Na Jadranskoj magistrali (DC8), zbog prometne nesreće kod mjesta Baćina u smjeru Dubrovnika vozi se uz regulaciju prometne policije, a zbog vjetra zabrana je prometa na dionici Bakar-Karlobag za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I.skupina vozila).

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja zabrana prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju bit će u: subotu, 5. 8. od 14 do 23 sata i u nedjelju, 6.8. od 12 do 23 sata. 5. kolovoza od 6:30 do 12:00 sati te od 19:00 do 6. kolovoza u 2:00 sata zbog održavanja proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, za sav promet se zatvara državna cesta DC33 Knin-Drniš u Gradu Kninu. Obilazak za osobna vozila je gradskim ulicama, za autobuse preko Biskupije, a za teretna vozila ukupne mase iznad 8 tona državnom cestom DC 1 (Knin)- DC59 (Oćestovo-Kistanje-Bribirske Mostine)-DC56 Skradin-DC33 Drniš i obrnuto.

5. kolovoza od 19:00 do 2:00 sati bit će zatvorena državna cesta DC47 u Hrvatskoj Dubici, kod Trga dr. Franje Tuđmana i dio ulice Vjekoslava Venka zbog proslave „Dana Općine Hrvatska Dubica“. Obilazak je lokalnim ulicama oko Trga dr. F. Tuđmana, ulicom Dubičkih domobrana i županijskom cestom ŽC3294 iz smjera Sunje u smjeru Hrvatska Dubica- Jasenovac ili obratno.

Promet osobnih vozila pojačan je na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta prekidu je katamaranska linija Pula-Zadar i brodska linija Zadar-Preko.


7:37 Brodarica kod Šibenika poplavljena je i to baš na dijelu gdje je najopasnija dionica i gdje je niz od 11 pješačkih prijelaza. Podsjetimo, na tom je mjestu na južnom ulazu u Grad nedavno došlo do stravične prometne nesreće u kojoj je ozlijeđeno dvoje djece.


7:26 Prema Hrvatskim vodama, rijeke Kupa, Sutla, Sava, Mura, Gornja Dobra i Dunav na nekim su mjernim mjestima u pripremnoj ili redovnoj fazi obrane od poplave. Kupa je u Gorskom Kotaru prešla tri metra visine, no vodostaj joj se već nekoliko sati polako smanjuje. Sava u Zagrebu i dalje raste, kao i u nizvodnim mjernim mjestima. U glavnom gradu na snazi su redovne, a niz tok pripremne faze obrane od poplave. Na krajnjem sjeveru zemlje i Mura nastavlja rasti, no vrlo po lako. Na snazi su i dalje redovne mjere obrane. 

I na satelitskom radaru slika je jutros mirnija nego prošle noći. Oluje ne obiluju kišom kao ranije, a i vjetrovi su usporili. Jače oluje, kako se čini, sada su na području Crne Gore i BiH. Na karti meteoroloških upozorenja Istra i Dalmacija označene su narančastom bojom zbog nevremena s kišom i ponegdje grmljavinom, a ostatak Hrvatske žutom bojom.

Foto: DHMZ

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna akumulirana oborina i oborina koja se još očekuje na području uzvodnih susjednih država (Slovenije i Austrije) uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Te rijeke bi tijekom razdoblja od 4. do 6. kolovoza mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke. S obzirom na to da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok, postoji mogućnost otvaranja ustave Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i rasteretila Sava.

Prema upozorenju Glavnog centra obrane od poplava i hidrološkim prognozama visine vodostaja rijeke Save aktivirat će se Oteretni kanal Sava-Odra u popodnevnim satima. U tijeku su pripreme za zatvaranje cestovnih prijelaza. Također, prognoza obilnih oborina tijekom dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.



Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

U županijskim centrima 112 očekuje se veliki broj poziva građana stoga apeliramo da zovu broj 112 samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji  s obzirom na to da je primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine, upozorili su jučer iz Stožera Civilne Zaštite.

 

Ključne riječi

Komentara 13

BR
Brdo
11:04 05.08.2023.

Zamolio bih admina da sankcionira ovog smrada Mihaela, jer mene uredno banira kad napisem o Srbiji niti trecinu onoga sto ovaj napise o HR! Da vidimo koliko si dosljedan!

Avatar Hazl113
Hazl113
18:59 05.08.2023.

Koji je ono pametnjaković htio rušit zagrebački nasip i unutar njega gradit naselja. Čačić i tko još? Što bi bilo da nije bilo radnih akcija šezdesetih nakon poplave 1963. kada se napravio nasip. Da li je netko svjestan toga. I da, bili smo u Jugi.

EZ
ezer
12:18 05.08.2023.

Sad se grade nasipi, što su radili cijelu godinu. Dobro je poznato gdje su kritične točke kome treba nasip.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije