Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Vlasnici bi trebali znati protumačiti što im ljubimac želi poručiti

Životinje koje su u prirodi lovina, poput zamoraca i zečeva ne treba primati u ruke odozgo, a mahanje repom psu ne znači nužno da je sretan
12. listopada 2018. u 13:42 3 komentara 1431 prikaza
Pas
Foto: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kućni ljubimci naročito su popularni među djecom. Maze ih i vole. Ali neprestano tapšanje i podizanje nije dobro za većinu životinja. Vlasnici bi pažljivo trebali tumačiti što im govorom tijela njihov ljubimac nastoji poručiti.  

Subota na bundeku Naučite kako biti odgovoran prema kućnim ljubimcima i divljim životinjama

Zamorci i zečevi

Te životinje nisu za maženje. Kada ih vlasnici podignu iz kaveza, ukoče se. "To je zbog toga što su paralizirani strahom, to je refleks", kaže Moira Gerlach iz njemačkog saveza za zaštitu životinja. 

Zečevi često spuste uši i stisnu se. "Oni ne uživaju u maženju, oni paničare", dodaje. 

Životinje koje su u prirodi lovina, nastoje se što je više moguće pritajiti i ostati nepomični kako bi se skrili od predatora. Zato zamorce i zečeve nikada ne treba primati u ruke odozgo jer će pomisliti da su ulovljeni. Bolje je sjesti na pod i promatrati ih u razini njihovih očiju. 

Zamorci ispuštaju razne zvukove, ali kada su uplašeni skviče. To nipošto ne treba tumačiti kao zvuk radosti.

puharska noć Lov na puhove već dugo godina nije obiteljska tradicija

Hrčci

Hrčke nikada ne treba davati djeci za igru. "Oni tijekom dana zapravo spavaju i ne vole da ih se dira", rekla je glasnogovornica njemačkog saveza veterinara Astrid Behr.

Ponekad će se pokušati i obraniti i ugristi. Ali su zato aktivni, veseli i bučni noću, kada njihovi ljudi pokušavaju spavati.

traži dom Hrabra Hope nikad više neće biti gladna i na ulici

Psi i mačke 

Kada pas maše repom, ne znači nužno da je sretan. Napeta položaj tijela, lagano spuštene uši, režanje i lavež, očit su znak agresije. Suprotno, ako je pas opušten, mahanje repom pozitivno je.  

Ako mačka giba svoj rep naprijed i natrag, to znači - ostavi me na miru, objašnjava Gerlach. I kod njih su spuštene uši i sužavanje zjenica nedvojben znak da je životinja spremna za borbu

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas