Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama oko HRT-a

Za smjenu Radmana vladajući nisu imali kvorum

Goran Radman
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
03.03.2016.
u 20:46

Tijekom rasprave na Odboru za medije oporba je vladajućima zamjerila što na sjednicu nije pozvan Radman da se brani od optužbi

Saborski odbor za medije danas je razriješio glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana te imenovao vršitelja dužnosti Sinišu Kovačića. Da bi ta odluka bila službena, mora je još raspraviti Sabor, a onda i potvrditi glasovanjem. Danas se planiralo u Saboru nadopuniti dnevni red i odmah raspraviti ove točke, međutim, kako nisu imali kvorum, vladajući to nisu napravili.

Most stopirao Kujundžića

Odbor se trebao sastati ujutro prije nego što počne redovna sjednica Sabora, no nekoliko minuta prije otkazana je bez objašnjenja, da bi ga ponovno sazvali nekoliko sati kasnije. Protiv razrješenja Radmana bili su SDP-ovci Nenad Stazić i Darko Parić, dok je HNS-ovac Goran Beus Richembergh, koji već godinama kritizira Radmanov rad, bio suzdržan. Kada je Odbor glasovao o imenovanju Kovačića, trojica spomenutih zastupnika bila su suzdržana. Osim Kovačića, kao kandidata se još danas prije sjednice spominjalo bivšeg dopisnika HRT-a iz Budimpešte te veleposlanika u Mađarskoj Ivu Kujundžića, no demantirano je da je njegovo ime uopće bilo u optjecaju. No, kako doznajemo, njega je stopirao Most. Tijekom burne rasprave na Odboru oporba je vladajućima zamjerila što na sjednicu nije pozvan i Radman da se brani od optužbi za koje ga terete Nadzorni odbor i vladajući, tim više što je na sjednicu pozvan čelnik NO-a Šenol Selimović koji je kao glavni razlog za smjenu naveo to što HRT nije vodio odvojeno knjigovodstvo za javne i komercijalne sadržaje. Odvojeno knjigovodstvo temelj je za prikupljanje pretplate bez koje javna televizija ne može opstati, pojasnio je član Odbora Jasen Mesić (HDZ).

Stazić je rekao da ne može vjerovati navodima Selimovića i NO-a jer ih je Radman u svom dopisu opovrgnuo, a na sjednicu nije pozvan da mu se postave potpitanja, jedako kao što nije pozvano ni Vijeće za elektroničke medije koje je trebalo potvrditi vodi li HRT odvojeno knjigovodstvo. Podsjetio je da je još u prošlom sazivu Dujomir Marasović (HDZ) najavio da će “pomesti HRT kada dođu na vlast”.

– Vladajući se svađaju samo oko policije, tajnih službi i medija, a to su tri poluge vlasti kojima misle vladati – primijetio je Stazić ustvrdivši da tako vladaju sve diktature svijeta. Mesić je podsjetio da se uz Radmana od samog imenovanja veže niz problema zbog kojih nije trebao voditi HRT, no aktualni razlog za smjenu je, naglašava, najvažniji jer ugrožava opstojnost javnog medija. Kazavši da mu nije danas omogućeno govoriti pred saborskim odborom te da HRT nije mogao prenositi sjednicu Odbora, Radman je na izvanrednoj konferenciji za medije ustvrdio da ga se miče iz političkih razloga.

Radman najavio tužbe

– Procedura koja je prethodila postupku mog razrješenja korumpirana je i delegitimirana. U zahtjevu za moje razrješenje nema ništa zakonito i moje bi razrješenje moglo imati opasne i dramatične posljedice i za HRT i za Hrvatsku. Nemam nikakve dileme da su motiv i povod za ovo isključivo političke naravi – komentirao je Radman dodavši da se u protekla dva tjedna vrlo izravno s najviših političkih pozicija govorilo da je njegov ostanak na čelu HRT-a nemoguć jer neodgovarajuće reagira na promjenu političke vlasti. Zbog, kako je rekao, neistina i nezakonitih argumenata na njegov račun, protiv političara koji su to govorili podnijet će tužbe. Priznajući da je donio i neke loše odluke, pa i kadrovske, rekao je da je u njegovu mandatu znatno spriječen kriminal i korupcija na HRT-u. Osuđujući način njegove smjene reagirali su HND, Platforma 112 i Antifašistička liga.     

>> Siniša Kovačić predložen za v. d. glavnog ravnatelja HRT-a!

>> Goran Radman: Nema zakonite osnove za moje razrješenje

>> Kovačić: Očite su podjele u društvu. Neki si još uvijek dopuštaju da imaju monopol na istinu

Komentara 67

BA
barbaizamerike
16:43 03.03.2016.

Anketa : : : Hrvatski narod je za smjenu Radmana

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:44 03.03.2016.

TV pretplatu plačaju svi državljani RH, ono što se radi naHRT-u zadnjih 4 godine nije normalno, snimaju se produkcije o pokolju u Dvoru, serije o nekoj Jugoslaviji i nostalgiji, u Dnevniku nisam čuo niti jednu kritiku u 4 godine o Kukuriku koaliciji, alo čekajte malo...Ukinite im pretplatu, to če ih više boliti od Radmana

BA
barbaizamerike
16:44 03.03.2016.

Radnan koristio sluzbeni auto od HRT za obilaska svog motela u sloveniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije