Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DOKAZIVAT ĆU SVOJU NEVINOST'

Goran Radman: Nema zakonite osnove za moje razrješenje

Goran Radman
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/11
03.03.2016.
u 15:12

"Osobno nemam nikakve dileme oko toga da su i motiv i povod, a onda i odgovarajuće obrazložen razlog, isključivo političke naravi"

Goran Radman, čiju je smjenu s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a danas izglasao saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, rekao je da je ga se miče zbog politike te da je svoj posao radio politički nepristrano.

– Osobno nemam nikakve dileme oko toga da su i motiv i povod, a onda i odgovarajuće obrazložen razlog, isključivo političke naravi i da se mene s mjesta glavnog ravnatelja miče isključivo zbog toga – rekao je Radman na današnjoj presici.

– Da je tome tako, imali ste priliku svjedočiti u ova dva prethodna tjedna kada je vrlo eksplicitno, vrlo izravno, s najviših političkih pozicija govoreno da je moje daljnje boravljenje na ovom mjestu nemoguće zbog toga što neodgovarajuće reagiram na činjenicu da se promijenila politička vlast i da ovaj javni medij treba biti više na usluzi i raspolaganju onima koji danas sjede u institucijama političke vlasti. Pritom se, naravno, koriste brojni neistiniti i nezakoniti argumenti i obrazloženja zbog kojih ću i sam biti u prilici kasnije, nadam se, u pravnom zakonitom postupku dokazivati svoju nevinost, ali istovremeno i upozoriti na činjenicu, koja mi je zbog javnosti i građana jako važna, da čitavo vrijeme svoga mandata, od 5. studenoga 2012. svoj posao radim pošteno i odgovorno, politički nepristrano, u skladu s ovlastima koje mi je Zakon o HRT-u dao. Dapače, mogao bih uputiti i na činjenicu da su sve one objede i insinuiranja u vezi sa mnom osobno, a i s mojim izvršavanjem ovog posla, bile isključivo motivirane time da me se u javnosti oblati, odnosno dezavuira – rekao je Radman.

Zaželio sreću Kovačiću

Radman je rekao i da je njegov rad na HRT-u bio izrazito težak za njegovu obitelj, da je bilo vrlo iscrpljujuće i nekada gotovo nemoguće, da su njegov i životi njegove obitelji bili ugroženi  

– S obzirom na zakonska opredjeljenja, posve je legitimno da politička većina želi imati nekoga tko će im svjetonazorski i politički više odgovarati. S tim nemam problema, ali zakon propisuje na koji se način to može raditi. Ovo što se dogodilo nije na temelju zakona. Nisam služio niti jednoj politici, niti jednoj stranci. Svi su imali određene primjedbe na moj rad, što svjedoči da nisam pogodovao nikome. Izuzetno sam zadovoljan i zahvalan velikom broju svojih suradnika u ove tri i pol godine za sve one rezultate i uspjehe koje smo postigli da HRT financijski izvučemo iz gotovo izvjesnog stečaja. Da organizacijski osposobimo HRT i osuvremenimo televiziju i stvorimo materijalne uvjete za tehnološki razvoj – poručio je Radman.

Radman je rekao i da ga se klevetalo te je naglasio da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nije utvrdilo postojanje sukoba interesa u njegovu slučaju. 

– Nisam htio podilaziti pritiscima da zadovoljavam političare – rekao je Radman.

Mislim da smo značajno spriječili kriminal i korupciju na HRT-u

Siniši Kovačiću, kojeg je Odbor danas također izglasovao za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja, zaželio je mnogo sreće.

– Ja ću sa svoje strane, ako se to dogodi (ako Kovačić dobije podršku Sabora, op. a.), kolegi Kovačiću čestitati i zaželjeti mu svako dobro i učiniti sve da izvršim primopredaju i omogućim da dužnost preuzme na najbolji način – rekao je Radman.

– U kojoj mjeri je gospodin Kovačić politički izbor, nepristran izbor, u kojoj mjeri će dužnost izvršavati nepristrano, to ćete morati s njim razgovarati i propitivati kroz njegov svakodnevni rad ako sutra bude imenovan – dodao je.

Spriječili curenje novca

Radman je naglasio da je u očitovanju naveo da u sadržaju zahtjeva za razrješenje ne stoji ništa što bi moglo poslužiti kao zakonita osnova za njegovo razrješenje te je upozorio da bi, ako se prihvate takvi razlozi, to moglo imati izuzetno opasne i dramatične posljedice po HRT, ali i po Hrvatsku. Na pitanje novinara što pod time misli, odgovorio je da se u dopisu na temelju kojega je smijenjen govori da HRT ne provodi Zakon o HRT-u. To, dodao je, može imati implikacije po obaveze koje je Hrvatska preuzela ugovorom o pristupanju EU te netko može po toj osnovi, ako se to dokaže istinitim, podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske, pa onda u cijelom daljnjem postupku HRT može imati ozbiljnih problema sa svojim funkcioniranjem. Rekao je da je ta neistina samo poslužila kao formalni paravan za smjenu, a oni koji su to činili nisu bili svjesni ozbiljnih i dramatičnih posljedica takvog postupanja.

Radman je priznao da je donio i neke loše odluke, uključujući i kadrovske, ali da je takve odluke pokušao ispraviti.

– Mislim da smo znatno spriječili kriminal i korupciju na HRT-u – rekao je Radman, dodajući da su spriječili curenje novca prema interesnim, ali i političkim krugovima, da ga je to stajalo prijateljskih i suradničkih odnosa, ali da nije mogao drukčije nego postupati prema moralnim načelima.

>> Siniša Kovačić predložen za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a!

Komentara 136

DK
divna.kragic
15:18 03.03.2016.

Hajde ti Gorane stafetu u ruke pa za Beograd

DU
Deleted user
15:19 03.03.2016.

Ti si smjenjivao pi zakonu? Hahaha, da po zakonu tvoje partije!

DU
Deleted user
15:19 03.03.2016.

A onima koje si bacio na cestu ima zakonske osnove,jado ljudska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije