Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANDEMIJA I TURIZAM

Visi li Hrvatskoj sezona zbog premalo cijepljenih? 'Na Covid karti opet ćemo u crveno'

Split: Bačvice ponovno pune kupača nakon osvježenja za vikend
Ivo Cagalj/PIXSELL
04.02.2022.
u 22:48

Od 1. veljače uz novozaražene prati se i broj cijepljenih po zemljama

I mediteranski konkurenti i zemlje odakle nam turisti dolaze imaju više cijepljenih stanovnika nego Hrvatska. Hotelijeri su zabrinuti, moglo bi se dogoditi da se unatoč dobrim najavama, kao i svim naporima i uspjesima od lani, opet nađemo na nultoj točci. Za dobru sezonu nije dovoljno da samo turistički radnici budu cijepljeni, potrebna je odgovornost i svih ostalih, rekla je jučer nakon prve ovogodišnje sjednice Savjeta za oporavak i razvoj turizma Josipa Jutt Ferlan, predsjednica Udruženja hotelijera HGK, reagirajući na činjenicu da COVID karta Europske agencije za prevenciju od 1. veljače uz novozaražene prati i postotak cijepljenosti u svakoj zemlji.

A po tom kriteriju Hrvatska je s 54,1% cijepljenih na samom začelju liste turističkih zemalja mediteranskog kruga, koju, inače, predvodi Portugal s čak 83,1% potpuno cijepljenih. Među zemljama, pak, iz kojih nam gosti dolaze najviše cijepljenih je u Njemačkoj (73,4), Italiji (75,9%) i Austriji (72,2%).

Otkazivat će u zadnji čas

Lani je spomenuta COVID karta zemlje članice EU razvrstavala samo po broju (novo)zaraženih i mnogim je Europljanima služila kao ključni orijentir pri izboru zemlje za odmor, ali njezine su podatke koristile i europske vlade kreirajući svoje politike inozemnih putovanja. Trenutačno su, inače, zbog omikron-vala i visokog broja testiranih sve zemlje EU u tamnocrvenom, a jasno je da će se u narančasto i zeleno prije vratiti države čiji su se građani masovno cijepili.

– Da, slaba procijepljenost mogla bi nam biti velik problem. Trenutačne najave su jako dobre, u siječnju je bilo rezervacija za obiteljski smještaj gotovo koliko i 2019., ali sve se to može srušiti kao kula od karata u zadnji tren. Strahuje se da bi vlade europskih zemalja mogle staviti naglasak na broj cijepljenih umjesto na broj novozaraženih i za svoje državljane, kad dolaze s odmora u inozemstvu, uvesti posebne restrikcije, testiranje ili karantenu, za sve koji dolaze iz zemalja s niskom procijepljenošću. To bi svakako odvratilo dio turista od naše zemlje. Ma, zapravo, odvratilo bi ih već i to da njihove vlade samo daju sugestiju da se ne putuje u takve zemlje. Sve su glasnije priče i da se u Europi više neće moći uopće putovati bez potvrde o cijepljenju ili preboljenju, odnosno da samo testiranje više neće biti dovoljno – zabrinuta je Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja HGK.Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain zbog svega apelira na turističke radnike, ali i na sve građane da budu odgovorni i što se tiče epidemioloških mjera i cijepljenja.

– Zalažemo se da se ujednače pravila putovanja unutar Europske unije, ali smo zabrinuti što će biti ostane li Hrvatska u crvenom. Tim više što buking za ovu godinu, kako govore naše članice, ide jako dobro. Pogotovo za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan. No, moram podsjetiti da su to rezervacije bez avansa, s mogućnošću otkaza praktički do dan uoči dolaska u destinaciju i ne popravi li se epidemiološka situacija, mogli bismo se u zadnji trenutak suočiti s valom otkaza – upozorava Fain.

Ove se godine turistička bitka dodatno usložnjava jer si mediteranska konkurencija, koja je protekle dvije godine imala slabije sezone nego Hrvatska, ne može priuštiti i treću lošu sezonu zaredom.

Branša predvodnik

Slabom procijepljenošću domaćim se turističkim radnicima izbija važan adut, a ministrica turizma Nikolina Brnjac podsjeća da se lani uoči sezone cijepilo više od 70% turističkih radnika i poziva ih da i ove godine budu predvodnici i jednako odgovorni.

– Nadamo se da ćemo našim ponašanjem i odabirom, što svakako uključuje cijepljenje, pridonijeti da što prije iziđemo iz tamnocrvenog na COVID karti Europe – poručuje i Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, koja je sudjelovala u radu Savjeta za oporavak i razvoj turizma.

U razdoblju pred nama hrvatski turizam želimo transformirati u održiv, inovativan i otporan sustav visoke dodane vrijednosti što će znatno pridonijeti uravnoteženom gospodarskom i društvenom razvoju zemlje, ali i kvaliteti života i rada naših građana, kazala je ministrica Brnjac nakon Sjednice Savjeta za turizma te otkrila da su u novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. formirana četiri cilja koji se odnose na reformu sustava upravljanja, poduzetnike, klimu i okoliš, te na ljude u turizmu. Otkrila je i da ima dobrih vijesti oko aktualne i goruće turističke teme, nedostatka radnika. – Ministarstvo unutarnjih poslova i Zavod za zapošljavanje su se povezali kako bi se lakše izdavale radne dozvole, a moći će ih se dobiti i online. MUP će i kadrovski ojačati policijske postaje koje zaprimaju najviše zahtjeva, a pojačanja dobivaju i u informatičkom dijelu – kaže Brnjac. (rak)

Komentara 32

Avatar kastanjer2
kastanjer2
23:16 04.02.2022.

Samo treba ukinuti kovid potvrde i dozvoliti rad noćnih klubova do zore i nema problema, sezona će biti bolja nego ona 2019.

Avatar toxic alien
toxic alien
23:53 04.02.2022.

"Od 1. veljače uz novozaražene prati se i broj cijepljenih po zemljama"! Statistike su neumoljive... zemlje s najvise "cijepljenih" imaju daleko najvise novozarazenih! I ptice na grani vec znaju da ti otrovi nisu nikakva cjepiva, a to ce pokazati i nadolazeci sudski procesi...

Avatar Apsalar
Apsalar
00:03 05.02.2022.

Necijepljeni turisti će zaključiti da je ovo zemlja slobodnih ljudi i rado će doći, a cijepljenima je pun kua njihovih rigoroznih država i jedva će čekati doći ondje gdje nema prisile. Ionako nitko ne vjeruje cjepivima, a omicron ima skoro nikakve nuspojave. Tako da, pšk s cijepljenjem i propagandom. Jedino inflacija može siebati stvar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije