Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

Još 24 zaražene osobe u Požegi. Ravnatelj bolnice: Neko vrijeme će toga biti

Požega: Umirovljenik, povratnik iz Šviarske, donirao UZV uređaj vrijedan 100 tisuća eura
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
02.07.2020.
u 22:10

Nakon novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 milijuna. U protekla 24 sata od pandemije u SAD-u je umrlo 706 osoba, a ukupno 128.028

Više od 10,8 milijuna slučajeva koronavirusa zabilježeno je u svijetu, a umrlo je gotovo 520 tisuća ljudi. 

22:00 - Od 25. lipnja, otkad je krenula priča s novozaraženima, testirali smo 388 korisnika i imamo 20 pozitivnih. Danas je testirano 87, uglavnom njihovih kontakata te rezultate još čekamo. To je najveći broj testiranja u jednom danu koji smo dosad radili. Sigurno će i tu biti nešto pozitivnih. Onda će se opet testirati njihovi kontakti i tako sve dok epidemiolozi ne zatvore priču do kraja", rekao je u razgovoru za RTL Danas ravnatelj Opće bolnice Požega Željko Glavić. Kako je RTL naknadno doznao, od tih 87 testiranih uzoraka, 24 su pozitivna na koronavirus.

Glavić je dodao je da su sve lakši slučajevi bez nekih osobitih simptoma. Samo troje zaraženih je na bolničkom liječenju, a i oni nisu u životnoj opasnosti. Situacija, ističe Glavić, nije nimalno dramatična.

- 20 slučajeva, naravno, nije mali broj. Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom bar neko vrijeme jer toga će biti. Čim se granice otvore i čim malo popuste mjere, pretpostavlja se da će broj zaraženih biti veći nego dok je sve bilo zatvoreno. I simptomi su sada lakši nego proljetos, a isto tako smo i mi spremniji i što se tiče testiranja i što se tiče brzine reakcije i samog liječenja - rekao je Glavić.

14:40 - U Brodsko-posavskoj županiji tri su novozaražene osobe, a nitko od njih nije vezan uz situaciju u Osnovnoj školi u Sikirevcima, izvijestio je u četvrtak načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

"Nitko od novooboljelih nije vezan uz situaciju u Osnovnoj školi u Sikirevcima, svi njihovi nalazi su negativni. Možemo potvrditi da je negativan i nalaz učenice koja je otputovala u odmaralište na Hvaru", rekao je Hini Bošnjaković.

Dodao je da će učenica koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom ipak biti vraćena kući radi provođenja mjere samoizolacije. Ostala djeca koja su u ponedjeljak otputovala u dječje odmaralište na Hvaru i nastavljaju ljetovanje prema planu.

Među novooboljelima jedna osoba je kontakt ranije potvrđene zaražene osobe, druga je povratnik iz inozemstva, a treća osoba je bila sudionik privatnog okupljanja izvan područja Brodsko-posavske županije na kojemu je potvrđeno više zaraženih osoba.

13:58 – U posljednja 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 647. Još su 84 osobe na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 981 osoba.

Dvije su osobe preminule.
 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2912 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 110 preminulo, a 2155 se oporavilo.  U samoizolaciji je trenutačno 4065 osoba. Do danas je ukupno testirano 81.437 osoba, od toga 981 u posljednja 24 sata.  

13:50 – Na području Sisačko-moslavačke županije u zadnja 24 sata nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

13:07 – U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata potvrđeno je 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u četvrtak zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske.  

Od srijede je testirano 1758 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 122 osobe iz Federacije BiH i kod 58 iz RS.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu, gdje je potvrđeno 27 takvih slučajeva, u Banjoj Luci devet, a na Palama sedam.

Broj novozaraženih objavljen u četvrtak nešto je veći u odnosu na srijedu kada je zaraza potvrđena kod 152 osobe.

VIDEO: Đakovo je novo žarište koronavirusa gdje je zaraženo desetak časnih sestara

12:40 – Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 148 obrađenih testova, danas je pet novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19 infekciju. Tri osobe su iz Splita, jedna osoba iz Segeta i jedna osoba iz Prološca. Jedna osoba iz Splita i osoba iz Segeta testirane su u Zagrebu, gdje i nalaze, te će u Zagrebu biti epidemiološki i obrađene. Dvije novooboljele osobe iz Splita i osoba iz Prološca kontakti su prethodno potvrđenih oboljelih osoba.

U samoizolaciji je 246 osoba, a dvije osobe hospitalizirane su u KBC-u Split, od kojih se jedna nalazi na respiratoru.

12:14 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 2. srpnja 2020. do 11 sati evidentirano je 166 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o dvije osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

12:07 – Još je jedan slučaj oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi s područja Grada Šibenika koja je bila u samoizolaciji kao kontakt pozitivne osobe iz druge županije, a vezano za teniski turnir u Zadru.

Trenutačno je na području županije pet aktivnih slučajeva oboljenja. Tri su oboljele osobe s područja Grada Knina, jučer popodne ustanovljena je pozitivna muška osoba s prebivalištem u Zagrebu, gdje je i zaražena, s trenutačnim boravištem na području Grada Vodica, a danas je pozitivna i ženska osoba s područja Grada Šibenika. Sve oboljele osobe imaju blage kliničke simptome i nisu hospitalizirane

11:59 – U Karlovačkoj županiji tri su nova slučaja COVID-19, dva u Ogulinu i jedan u Karlovcu. Dok su Ogulinci kontakti ranije oboljele osobe te su bili u samoizolaciji, u Karlovcu se još utvrđuju kontakti novooboljele osobe i nije poznato gdje se zarazila.

Priopćio je to u četvrtak Stožer civilne zaštite Karlovačke županije gdje je posljednjih pet dana 12 oboljelih osoba, sedam iz Karlovca, tri iz Ogulina, a jedna je osoba iz Slunja.

11:47 – Mađarska neće udovoljiti zahtjevu EU da na popis "sigurnih zemalja" doda zemlje izvan EU, osim Srbije, rekao je u četvrtak premijer Viktor Orban.

Blok 27 zemalja većinski je podržao otvaranje svojih granica za 14 zemalja kako bi potaknuo putovanja i turizam.

Na popisu "sigurnih zemalja" su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. 

"Zasad ne možemo podržati zahtjev EU jer bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda", rekao je Orban u videu koji je u četvrtak objavljen na njegovoj Facebook stranici.

11:28 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1198 osoba te je potvrđen 21 novi slučaj zaraze,  osam više nego dan prije, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada.

To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova.

11:06 – Od ukupno 156 uzoraka koja su u zadnja 24 sata testirana na koronavirus u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, čak 24 bilo je pozitivno. Osam je novopozitivnih osoba iz Đakova, sedam iz Osijeka, po dvije iz Bilja i Valpova te po jedna iz Jagodnjaka, Kopačeva, Vardarca, Duboševice i Laslova – naveli su iz osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite.

U toj je županiji trenutačno ukupno 197 osoba pozitivno na koronavirus, od kojih se 28 nalazi na bolničkom praćenju u KBC-u Osijek, s tim da su jučer hospitalizirane tri osobe, dok su četiri otpuštene na kućno liječenje. Otpušten je i mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru. Nema pacijenata na respiratoru.

– Povećani broj novozaraženih odrazio se i na povećanje broja osoba u samoizolaciji, kojih je na području Osječko-baranjske županije ukupno 1709, s time da je u zadnja 24 sata pod tu mjeru stavljeno 97 kontakata oboljelih. Naravno, epidemiolozi danas intenzivno provode izvide te određuju daljnje epidemiološke mjere u svim utvrđenim slučajevima oboljenja te prema kontaktima oboljelih – poručuju iz Stožera.

Policija je u zadnja 24 sata obavila 71 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi, a od dvije dojave građana o kršenju te mjere jedna se pokazala točnom (u Đakovu).

10:56 U Zagrebu je dosad zabilježeno 18 novih slučajeva.

Ravnatelj zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar kazao je kako Zagreb ima trenutačno 260 aktivnih slučajeva.

– Imamo sve manje pozitivnih iz noćnih klubova, ali ti mladi nisu dali sve svoje kontakte pa ima dosta novih koji su kontakti zaraženih u klubovima. Sada testiramo 400 ljudi dnevno, pozitivnih je 20-ak. a kada je sve buknulo, bilo je ih 40-ak – rekao je, javlja HRT. 

10:08 – Bjelovarsko-bilogorska županija nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutačno je u toj županiji pozitivna samo jedna osoba. 

 

10:05 – Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao je u četvrtak 600 tisuća, uz ukupno 17.834 smrtnih slučajeva, dok se indijske vlasti bore da ograniče širenje pandemije uz istodobno ublažavanje restriktivnih mjera, naveli su dužnosnici i ministarstvo zdravstva.

Novi izazovi u zaštiti ljudi od epidemije postavili su se pred dužnosnike za krizna stanja u sjevernoj saveznoj državi Assam, gdje je zbog obilnih kiša došlo do poplava i klizanja terena u kojima je ovoga tjedna stradalo 57 ljudi, a više od 1.5 milijuna bilo je prisiljeno napustiti svoje domove. 

Ministar zdravstva države Assam, Himanta Biswa Sarma, rekao je da je država započela s agresivnijim testiranjem na koronavirus među seljanima koji su bili prisiljeni potražiti sklonište u državnim zgradama i školama. 

"Počeli smo izolirati nova žarišta koronavirusa; situacija je vrlo kritična", Sarma je rekao Reutersu. 

9:58 – Požeško-slavonska županija ovih se dana pretvara u jedno od žarišta pandemije koronavirusa u Hrvatskoj. Nakon što su dugo vremena imali najbolju epidemiološku situaciju u zemji te 47 dana u nizu bili korona-free zona, u ovoj se županiji u samo tri dana zarazilo 20 ljudi. Time je više nego dvostruko premašen ukupan broj zaraženih od početka epidemije u ožujku ove godine.

Zaraza je najprije potvrđena kod dvoje povratnika iz Njemačke, zatim kod osam njihovih obiteljskih kontakata, a u posljednja 24 sata kod još 10 ljudi, kontakata novih pozitivnih osoba. Jedna zaražena osoba hospitalizirana je zbog respiratornih tegoba, a preostalih 19 dobrog su zdravstvenog stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Vedran Neferović najavio je odgodu svih društvenih događanja na području županije – od sportskih turnira do manifestacija.

- Vidimo da su nam migracije naših stanovnika, posjete, dolasci iz inozemstva stvorile problem. Moramo svi shvatiti ozbiljnost situacije i držati se propisanih mjera, jer po prvi puta je koronavirus ovako intenzivno prisutan u našoj županiji – rekao je Neferović.
Zbog novonastale situacije danas (četvrtak) je ponovno aktivirana i Covid ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 8 do 20 sati.

9:56 – Istarski stožer izvijestio je kako su tijekom posljednja 24 sata potvrđena dva slučaja zaraze. Riječ je o uvezenim slučajevima, stranim državljanima koji su doputovali iz SAD-a.

9:54 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata sedam je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vinkovaca, 3 osobe iz Starih Mikanovaca, 1 osoba iz Rokovaca i 1 osoba iz Ivankova).

VIDEO: Intervju s Alemkom Markotić

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 58, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutačno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 58 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 2609. U samoizolaciji na području županije nalaze se 282 osobe, a od toga 186 osoba kontakti su s pozitivnim osobama. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 5, među njima su 2 liječnika i 3 medicinske sestre/tehničara.

9:48 – Ministar Vili Beroš kazao je jutros da rast broja oboljelih od koronavirusa, ako sve bude po planu, neće biti veći od jučerašnjeg, eventualno za 1 ili 2 pacijenta. 

Kako piše 24sata, nije imao točne brojke o novom broju oboljelih jutros, ali je istaknuo da tijekom jutra nije bilo većih skokova.

9:26 – Jedna je novooboljela osoba na području Zadarske županije. Riječ je o starijem muškarcu koji je sinoć s febrilitetom zaprimljen na hitni prijam Opće bolnice u Zadru te je rutinskim testiranjem ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus. Starija je osoba s područja ličkog dijela naše županije i najvjerojatnije se zarazila kontaktima iz inozemstva. Zadržan je na odjelu za COVID Opće bolnice Zadar, tako da su u ovome trenutku na tom odjelu smještene dvije osobe. Aktivni nadzor provodi se nad 414 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 92 uzorka.

9:05 – Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta, čiji bi BDP mogao najviše trpjeti zbog gubitaka turizma, Hrvatska je treća, navodi uz ostalo UNCTAD u novom izvješću.

To UN-ovo tijelo za trgovinu i razvoj u novom izvješću o ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19 na turizam, objavljenom ovog tjedna, iznosi i procjene gubitaka u tri scenarija, s obzirom na duljinu trajanja prekida turizma – za četiri, osam i 12 mjeseci.

9:00 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je 15 osoba, svi nalazi su negativni.

Do sada je obrađeno ukupno 1413 uzoraka. Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.

6:15 – U Sjedinjenim Državama je najmanje 52.898 novozaraženih prijavljeno u protekla 24 sata, što je najveći broj od početka pandemije, pokazuju podaci koje je u srijedu u 20.30 sati po mjesnom vremenu objavilo sveučilište Johns Hopkins. Nakon ovih novih slučajeva zaraze ukupan broj oboljelih na američkom tlu penje se na 2,7 milijuna. U protekla 24 sata od pandemije je u SAD-u umrlo 706 osoba, ukupno 128.028.

Požega: Umirovljenik, povratnik iz Šviarske, donirao UZV uređaj vrijedan 100 tisuća eura
1/10

Broj novozaraženih u SAD-u najviši je od pojavljivanja Sars-Cov-2, a broj hospitaliziranih pacijenata raste u nekoliko žarišta, kao što su Houston (Teksas) i Phoenix (Arizona).

Tako je Teksas u srijedu srušio svoj dnevni rekord i izvijestio o 8076 novih slučajeva COVID-a 19, što je gotovo za 1000 više nego dan ranije. Neke američke savezne države zbog širenja zaraze morale su stati s popuštanjem epidemioloških mjera.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom odlučio je u srijedu da će zabraniti, kao što je to učinio u jeku pandemije, sve restoranske usluge u zatvorenim prostorima u Los Angelesu i u još 18 okruga najteže stradalih država. Zabrana se odnosi i na barove, kina i muzeje, a vrijedit će "barem tri tjedna".

I guverner Michigana, na sjeveru zemlje, rekao je da se zatvara većina barova za koje je utvrđeno da su "novija žarišta", a Oregon, na sjeverozapadu i Pennsylvania na sjeveroistoku pridružili su se državama u kojima je nošenje maske obvezatno.

Tijekom ljeta, kada ljudi putuju na odmor, "izostanak jasne nacionalne reakcije, napose obveze nošenja maske u cijeloj zemlji, i dalje će prijetiti našem gospodarstvu i povratku djece u školske klupe najesen", upozorio je David Rubin, liječnik i ravnatelj PolicyLaba, istraživačkog instituta u Children's Hospitalu u Philadelphiji, u Pennsylvaniji.

Ključne riječi

Komentara 97

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
12:12 02.07.2020.

"epidemiolozi" i "stručnjaci" i mediji po nalogu svojih gazdi izravnali krivulju, al ekonomsku!...

OB
obican
14:08 02.07.2020.

U ponedjeljak, poslije izbora, vidjet cemo sto ce biti sa granicom sa BIH.

SA
Saskakempa
14:11 02.07.2020.

Kako, sta je sad ovo, pa rekao je nas vili jutros da ce biti isti broj ko i jucer, sokiran sam., hahahaha, poslije izbora dnevno ce biti bar 150 do 200 kad jedini u eu pustamo kako se kome sprdne bez ikakve kontrole. Hvala ti plenki pobjednice nad koronom sto bdijes nad nama :).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije