Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMA WHO-U

Capak: 'Situacija će se smiriti preko ljeta, ali očekujemo još gori val najesen'

U Hrvatskoj samo šest novih slučajeva zaraze, dvoj ljudi umrlo
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/2
01.07.2020.
u 16:21

Ipak, pomoćnica ministra zdravstva govori kako je hrvatsko zdravstvo potpuno spreman za drugi val, ukoliko do njega dođe

U srijedu je u Donjoj Stubici održan ekspert panel u kojem su prikazani svi novi podaci u dosezima u medicini te važnosti istraživanja o Covidu 19, a panel je putem webinara pratilo preko 900 liječnika i znanstvenika iz cijele Hrvatske.

Krunoslav Capak, ravnatelj zavoda za javno zdravstvo kazao je kako će se situacija nakon parlamentarnih izbora smiriti, no da nas nakon ljeta očekuje potencijalno još jači val.

- Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, drugi val pandemije očekuje se najesen i pretpostavlja se da će situacija biti gora nego li tijekom prvog vala. Naime, uz COVID-19, pojavljivat će se i druge respiratorne infekcije, pa će ukupan broj oboljelih biti značajno veći - govori Capak te nadodaje kako je baš zbog toga ključno pridržavati se svih propisanih mjera. 

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković ipak je istaknula kako je hrvatsko zdravstvo spremno dočekalo prvi val epidemije te se nada, ukoliko dođe do drugog, da će biti jednako spremni, prenosi 24sata.

Podatke je iznio Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu, koji smatra kako je Hrvatska prebrodila prvi val pandemije s manjim ljudskim gubicima, ali se to, zbog uvođenja strogih mjera, znatno odrazilo na hrvatsko gospodarstvo.

- U međuvremenu, velikim i sveobuhvatnim naporom cijele zajednice prikupljeno je puno vrijednih znanstvenih podataka, kreirani su adekvatni genetski i serološki testovi, a neki lijekovi pokazuju djelotvornost i veliki broj cjepiva je u kliničkim ispitivanjima, kaže Đikić, nadodajući kako je pandemija u svijetu daleko od gotove te se moramo pripremiti za drugi val.

Kako još ne postoji cjepivo za suzbijanje Covida 19, Robert Likić sa Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb napominje kako ipak neki mikronutrijenti poput mineral cinka i vitamina C i D pospješuju ublažavanje simptoma.

- Shanghai Medical Association preporučila je visoke doze vitamina C u hospitaliziranih pacijenata s COVID-19. Visoke doze vitamina C dane intravenoznim putem skraćuju za 8 posto boravak u jedinicama intenzivnog liječenja i skraćuju trajanje mehaničke ventilacije 18 posto - govori Likić.

 

Komentara 1

VE
verrmaj
17:23 02.07.2020.

Jedva cekamo da prodju izbori i sa nvim premierom cemo se rijesiti corone ,kakova prazna razmisljanja i to od osobe kojoj svi vjeruju !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije